eur:
393.73
usd:
368.36
bux:
66059.17
2024. április 24. szerda György
Merkely Béla rektor beszédet mond a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának felújított, steril, a baktériumok és vírusok ellen védelmet nyújtó speciális légtechnikai és nyomásszabályozó rendszerrel bővített hemato-onkológiai  osztályának avatásán 2019. október 7-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Merkely Béla: nem az a rizikó, hogy milyen oltóanyagot veszünk föl

A Semmelweis Egyetem rektora szerint egy 60 százalékos átoltottság csak a nyájimmunitáshoz elég, az úgynevezett fészekimmunitást, a családtagok, hozzátartozók védelmét csak oltással lehet elérni. Merkely Béla úgy véli, nincs 100 százalékos átoltottság, így mindig lesznek olyanok, akik megfertőzhetők.

A Sinopharm által is használt technológia csaknem 100 éve bizonyít, az ilyen típusú védőoltások emberek milliárdjainak jelentették már az életet – hangsúlyozta a Kossuth rádióban Merkely Béla. A 18–50 év közötti életkorban, ahol jelenleg a legalacsonyabb az átoltottság, a kínai vakcina ideális oltóanyag, fogalmazott a Semmelweis Egyetem rektora, aki a 16–18 év közöttiek oltására is kitért.

Mint mondta, bár utóbbi korosztály túlnyomó része esetében viszonylag kevés a tünet, mégis nekik van a legtöbb kapcsolatuk. „Robbanás előtt áll mindenki, legalább három helyre akar majd egy hónapon belül elmenni”, ezáltal ők a vírusjárvány vektorai – jegyezte meg a szakember – vagyis

a 16–18 éves korosztály oltásával leginkább az úgynevezett fészekimmunitás, azaz a család immunitása érhető el.

Merkely Béla szerint a vakcinák esetében a klinikai hatékonyság a legfontosabb, „extrém jó védettséget ad valamennyi vakcina” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jelenlegi 45 százalékos átoltottsággal legfeljebb azt lehet „garantálni”, hogy 55 százaléknyi magyar állampolgár még mindig megkaphatja a vírus, ami csak idő (és az oltás) kérdése.

Az oltás utáni antitestmérésről Merkely Béla azt mondta, nem érdemes erre költeni. A tesztek sokszor nem hoznak megbízható eredményt, a vizsgálat szerinte csak kutatási szempontból fontos. Hozzátette, a tévhitek miatt elemezték a kínai vakcina hatásosságát is: „mindenkinek volt ellenanyaga; széles volt a sáv, nagyon széles, tehát az úgynevezett határérték fölötti 20 százalékostól a 700-szorosig, minden előfordult.” De épp úgy védett volt az idős, mint a fiatal, ezért biztosra vehető, hogy a védettség kialakul, úgyhogy aki teheti, az minél hamarabb vegye föl az oltást – mondta.

Kiemelte, nem az a rizikó, hogy milyen oltóanyagot veszünk föl, a veszély abban rejlik, ha továbbra is kivárunk, hiszen a fertőzöttek napi igazolt 1000 körüli száma, a valóságban ennek a többszöröse is lehet. Merkely Béla a 4,7 millió regisztráltat még mindig kevésnek tartja és reméli, hogy 6 millió fölé megy majd az oltásra jelentkezők száma.

Az SE rektora a köztévében is interjút adott hasonló témában, ezt itt nézhetik meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×