eur:
388.96
usd:
361.15
bux:
68680.2
2024. május 7. kedd Gizella
Szlávik János infektológus főorvos az első Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Percről percre - a koronavírus-járvány hétfői hírei

Magyarországon folyamatosan javulnak az adatok, de a világon nem mindenütt van így. Sok helyütt a nyitás különböző módozatait próbálgatják.

2021.05.03. 22:10

Nagy roham volt Bécsben

Az igazi áttörésre még két hetet várni kell.

2021.05.03. 21:44

A tavak is népszerűek, de Békéscsabán van az igazi kerékpáros főutca

Háromnegyedével többen kerékpároztak tavaly a Balatonnál és a Tisza-tónál - derült ki az ITM által közzétett részletes adatokból.

2021.05.03. 21:33

Már 50 millió ember van beoltva Nagy-Britanniában

Két hét múlva következhet a nyitás újabb lépése, de a brit kormányfő óvatos.

2021.05.03. 21:22

Átfogó felmérés készült az ingyenes parkolásról

Úgy tűnik, nem lesz kevesebb autózás, ha visszavonja a kormány a lehetőséget.

2021.05.03. 21:02

Dánia nemet mondott egy újabb vakcinára

A kockázatok miatt az óvatosság.

2021.05.03. 20:40

Az utakon is változást hozott az oltási kampány

Stabil emelkedés mutatkozik az e-matrica értékesítésben, az idei évre eladott autópálya-matricák száma meghaladta az egy évvel korábbit, 2021. április 30-ig - az előértékesítéssel együtt - mintegy 4,3 millió darab e-matricát adtak el - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

2021.05.03. 20:22

Az oxigénhiányra most kell felkészülni

Az alacsony és közepes bevételű országoknak előre gondolkodva már most oxigént kell raktározniuk, ha nem akarnak India sorsára jutni.

2021.05.03. 20:02

Már a 12–15 évesek olthatóságát vizsgálja Brüsszel

A Pfizer/BioNTech vakcináját gyorsított eljárásban vizsgálják. Már megvan, mikor lehetnek meg az első eredmények az 5–12 éveseknél és a még kisebbeknél.

2021.05.03. 19:28

Az IMF Magyarországról: korán megindul a fellendülés a gyors oltási programunk miatt

A demográfiai és éghajlati változások viszont kihívást jelenthetnek még a magyar gazdaságnak a valutaalap szerint.

2021.05.03. 18:24

Gulyás Gergely a rendkívüli jogrend fenntartásáról, a kínai turisták oltásáról és az új európai jobboldalról

A kormány arra készül, hogy legrosszabb esetben kilenc hónap után mindenkit újra be kell oltani – mondta Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a hosszú távú vakcinastratégia mellett beszélt arról, hogy miért alaptalan a félelem a keleti vakcinákról, hogy mi lesz a Fidesz Néppárt utáni jövője és arról is, hogy júniusra lehet végleges a párt 2022-es jelöltlistája.

2021.05.03. 18:13

Elképesztő körülmények között küzdenek az indiai betegek és orvosok

Továbbra sem enyhül a járvány Indiában, és már a miniszerelnök kritikusainak hangja is egyre erősebb: a közösségi médiát már nemcsak segélykérésre, de véleményük kifejezésére is használják az emberek.

2021.05.03. 17:22

Jönnek a koncertek - az elérhetőségeket is elkérik a szervezők Szlovákiában

Mától újra megtarthatók a kulturális rendezvények Szlovákiában, színházi előadások vagy koncertek is látogathatók, de csak szigorú higiéniai előírások betartása mellett. Északi szomszédunk mától a második figyelmeztetési szintű, vörös besorolásba került. Az egyes járásokra vonatkozó szabályokat a régióban uralkodó járványhelyzet és a járás színe alapján határozzák meg.

2021.05.03. 17:03

Szédült szombat: úgy megrohamozták Angliában a pubokat, hogy kifogy a sör – videó

Nagy-Britanniában fennáll a veszély, hogy kifogynak a sörből a pubok – a karanténlazítás nyomán a britek tömegesen tértek vissza a teraszokra egy vagy több korsó sörre.

2021.05.03. 15:34

Lassanként szabadul a járvány szorításából Horvátország

Még nem teljesen derűlátók, felkészültek a helyzet esetleges váratlan romlására is.

2021.05.03. 14:52

Friss teszttel bulizhattak a biztonságos nyitásért

Ismét a biztonságos vendéglátóipari nyitást tesztelték: klubba és éttermekbe engedték be az immunisokat és az egészségeseket.

2021.05.03. 14:42

Jávor Benedek: hol késik a magyar helyreállítási terv?

Kemény kritikát kapott ellenzéki oldalról a kormány.

2021.05.03. 14:33

Hajmeresztő képtelenséget terjesztenek az oltásellenesek

Állításuk nem csak hamis, de a biológia alapvető szabályaival is szembemegy.

2021.05.03. 14:20

Madridban újraindultak a bikaviadalok

Másfél év szünet után újra bikaviadalt rendeztek Madridban a hétvégén, a koronavírus-járvány miatt rendkívüli egészségügyi óvintézkedések bevezetése mellett. A főváros mintegy 24 ezer fő befogadására alkalmas Las Ventas nevű arénájába hatezren léphettek be, kötelezően maszkban. A nézőket üres székek és sorok választották el egymástól, legfeljebb hatan ülhettek együtt azok, akik egy társaságként érkeztek az eseményre. A büfék ezúttal zárva maradtak.

A viadalon híres torreádorok, például Enrique Ponce vagy az El Juli becenevet viselő Julián López küzdöttek meg a bikákkal, a közönség soraiban pedig ott volt a spanyol király legidősebb nővére, Elena is, két gyerekével.

A rendezvényt nem véletlenül tartották május másodikán, ugyanis ekkor ünneplik a madridi tartomány napját, amellyel a francia megszállás elleni spanyol függetlenségi háborút elindító, 212 évvel ezelőtti felkelésre emlékeznek. Ilyenkor hagyományosan ünnepi bikaviadalokat is rendeznek a tartomány különböző arénáiban.

A járvány miatt másfél éve tartó kényszerszünet nehéz helyzetbe hozta azokat, akik a bikaviadalok megrendezéséből élnek, ezért a madridi esemény bevételét jótékony célra fordítják a szervezők. A viadal ideje alatt az arénában további adományokat gyűjtöttek a rászorulók megsegítésére.

2021.05.03. 13:48

Újranyitná a határokat az Unió, de van némi kavarodás az oltási igazolásoknál

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy nyissák meg a beutazás lehetőségét a teljesen beoltott és a csekély mértékben fertőzött térségekből érkező személyek számára. Közben egy brit többpárti parlamenti indítvány az új vírusvariánsokra hivatkozva éppen az utazások további tiltását kezdeményezi.

2021.05.03. 13:28

Immunológus: nem érdemes az antitest-szinteket méregetni

Lisziewicz Julianna szerint nagyon fontos, hogy továbbra is viseljük a maszkot, hiszen ezzel megvédhetjük azokat, akik még nincsenek beoltva.

2021.05.03. 13:08

Szlávik János: a nyájimmunitáshoz 6-7 millió oltott kell

Az immunológus szerint heteken belül az 5 millió átléphető.

2021.05.03. 13:03

Nepált kiütötte a koronavírus

Nepálban felfüggesztik a nemzetközi és a belföldi légi járatokat a koronavírus-fertőzöttek számának meredek emelkedése miatt. A belföldi járatokat hétfő éjféltől állítják le, a Nepálba érkező vagy onnan induló nemzetközi járatokat pedig szerda éjféltől függesztik fel - jelentette be hétfőn a kommunikációs miniszter, hozzátéve, hogy az intézkedés május 14-ig marad érvényben.

Sajtójelentések szerint Nepál fővárosában, Katmanduban telítettek a kórházak, nincs szabad hely az intenzív osztályokon, nincs elég oxigén a betegek ellátására.

Nepálnak 1700 kilométeres közös határa van Indiával, ahol a járvány jelenleg különösen nagy erővel pusztít.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy hány hegymászó tartózkodik már jelenleg Nepálban, illetve a nemzetközi járatok felfüggesztése mennyiben érinti majd azokat, akik idén szeretnék megmászni a Mount Everestet. A hatóságok adatai szerint a tavaszi szezonra 408 hegymászó váltotta ki az engedélyt a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítására.

Az országban vasárnap 7137 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel számuk már 336 ezer fölé emelkedett.

2021.05.03. 12:30

Szuperimmunisok is laknak egy olasz faluban

Egy olasz kisvárosban nemcsak hogy a fertőzés után tíz hónappal is ki tudtak mutatni a lakosok véréből antitesteket, de voltak olyanok is, akik esetében azok nem csökkenő, hanem növekvő tendenciát mutattak.

2021.05.03. 11:23

Müller Cecília: szabad már nyunyókát vinni az óvodába

Megállt a javulás szennyvízadatokat tekintve, ez jelzi a vírus örökítőanyagának jelenlétét - derült ki az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

2021.05.03. 11:13

Kamerákkal vadásznak a csalókra az online nyelvvizsgákon

A járványhelyzet miatt vizsgázni otthonról is lehet, de nem akárhogyan.

2021.05.03. 10:36

Az immunitás álom marad

Egyre valószínűtlenebb, hogy sikerül elérni a közösségi immunitást (más szóval: nyájimmunitást) az új típusú koronavírussal szemben a felgyorsított oltókampányok ellenére - jelentette ki O Mjong Don, a dél-koreai betegségellenőrzési klinikai bizottság vezetője, akit a dél-koreai hírügynökség idézett. Várhatóan meg kell szoknunk, hogy a normális, mindennapi életünkhöz hozzá fog tartozni a koronavírus is, csakúgy mint a szezonális influenza. Még a lakosság 70 százalékos átoltottsága sem vezet majd közösségi immunitáshoz - vélekedett O Mjong Don. A nyájimmunitás akkor alakul ki, amikor a népesség jelentős része immunissá válik egy bizonyos kórokozóval szemben, és ennek köszönhetően is szinte teljesen leáll a vírus terjedése. O Mjong Don szerint nyájimmunitás csak akkor érhető el, ha a vakcinák hatékonyan meg tudják akadályozni azt, hogy a beoltott emberek másokat megfertőzzenek. Brit kutatások szerint 38-49 százalékos a valószínűsége annak, hogy egy első dózissal beoltott személy nem fertőz meg másokat. Az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltásokkal jó eséllyel elkerülhető a betegség tüneteinek kialakulása - a Pfizer-vakcina esetében ez például 95 százalék az oltóanyag kifejlesztői szerint -, de ez nem jelenti azt, hogy a beoltott emberek ne tudnának megfertőződni vagy másoknak továbbadni a vírust. A közösségi immunitás kialakulását az is nehezíti, hogy bizonytalan, vajon a vakcinák mennyi ideig nyújtanak védelmet. A jelenlegi kutatások szerint ez nagyjából 6 hónap lehet - mutatott rá a dél-koreai szakértő. Korábban Dél-Koreában azt jósolták, hogy ha a lakosság 70 százalékát beoltják, vagy átesett a fertőzésen, akkor kialakulhat a közösségi immunitás. Dél-Koreában február vége óta 3,5 millió embert - az 52 milliós lakosság 6,6 százalékát - sikerült beoltani. (MTI)

2021.05.03. 10:09

Hiánycikk lett az mRNS-oltások több alapanyaga is

Az igény az oltásokra egyre növekszik, ám számos, az mRNS-oltások gyártásában használatos alapanyag hiánycikk: áttekintjük, mi nehezíti ezeknek a vakcináknak a gyártását.

2021.05.03. 10:05

Némi szerb félelem

A korábbinál valamivel jobb állapotok uralkodnak a Covid-kórházakban Szerbiában, de aggodalomra ad okot, hogy hogyan alakul a járványhelyzet az ünnepi időszak után - mondta Milika Asanin, a szerbiai klinikai központ igazgatója hétfőn a közszolgálati televízióban (RTS). "A helyzet jobb, de az öt munkaszüneti napot követően számos probléma merülhet fel" - hangsúlyozta a főorvos, hozzátéve, hogy mindenkinek felelősségteljesen kell viselkednie, mert a harc a járvány ellen nem fejeződött be. Szerbiában az ortodox húsvét és május 1-je egybeesése miatt idén április 30-tól május 4-ig tart a munkaszünet az országban. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 989-cel 691 920-ra, Koszovóban 160-nal 105 535-re, Észak-Macedóniában 104-gyel 152 685-re, Montenegróban 102-vel 97 619-re, Bosznia-Hercegovinában 107-tel 198 934-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 23-mal 6409-re, Koszovóban öttel 2183-ra, Észak-Macedóniában 45-tel 4936-ra, Montenegróban hárommal 1505-re, Bosznia-Hercegovinában 15-tel 8508-ra nőtt. (MTI)

2021.05.03. 09:54

Fontos változás a védettségi igazolványoknál

Már időpontfoglalás nélkül lehet a kártyával kapcsolatos ügyeket intézni a kormányablakokban.

2021.05.03. 09:50

Mindennapi valósággá tette a járvány az online vásárlást - íme a számok

Dél-Koreában már 26 százalék ez e-kereskedelem volumene. Az Alibaba a király, verve az Amazont.

2021.05.03. 09:44

Hétfői adatok: már alig több mint ezernél az új fertőzöttek száma

Valamivel többen hunytak el, mint egy nappal korábban a koronavírusos betegek közül.

2021.05.03. 09:34

Orbán Viktor: tudom, a mostani érettségi nehezebb, de sok sikert

Bátorító szavak minden vizsgázónak a miniszterelnöktől.

2021.05.03. 09:24

WHO-igazgató: Magyarország dicséretet érdemel, de az éberség még indokolt

Példaértékűnek nevezte a magyarországi oltási kampányt az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója, aki múlt heti budapesti látogatásán Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott.

2021.05.03. 09:14

Helyzetértékelés: szót kér az operatív törzs - élőben az InfoRádióban és az Infostarton

A hétvégi "új világot" is értékeli napi tájékoztatóján a járványügyi vezető testület, tájékoztatóját élőben közvetítjük.

2021.05.03. 09:04

A nők szervezete valóban erősebben reagálhat az oltásra is

A koronavírus elleni oltás beadása után tapasztalt mellékhatások terén is különbségek tapasztalhatók a két nem között: sokkal több nő számol be ezekről, mint férfi.

2021.05.03. 09:03

Lesznek nézők a Roland Garroson, de...

Egyelőre a csúcstenisz legnagyobb rajongóinak korlátozásokkal bevezetett lehetőségekkel kell beérniük.

2021.05.03. 09:01

Ma kezdődnek az érettségi vizsgák a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel

Hétfőn reggel - a járványügyi szabályok betartásával - országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.

2021.05.03. 09:00

A koronavírus indiai mutációja - három gyanús eset Miklóshalmán

Az indiai vírusmutáció nem veszélyezteti Ausztria nyitási terveit - idézte a Der Standard osztrák napilap vasárnap Wolfgang Mückstein egészségügyi minisztert, aki az APA osztrák hírügynökségnek adott interjút.

2021.05.03. 08:53

Koronavírus - Rekordot döntött a járvány súlyos fertőzötteinek száma Japánban

A feléledő járvánnyal küzdő Japánban ismét több hónapos rekordot döntött a súlyos koronavírusos fertőzöttek száma vasárnapi adatok szerint.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×