INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

imf

koronavírus-járvány

mnb

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) washingtoni székházának bejárta 2021. április 5-én. 2021. április 7-én a világ19 legfejlettebb gazdaságú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport országainak pénzügyminiszterei megállapodtak, hogy 650 milliárd dollárral növelik az IMF forrásait, hogy a gazdaságilag sérülékeny országok meg tudjanak birkózni a koronavírus-járvány negatív hatásaival.

Az IMF Magyarországról: korán megindul a fellendülés a gyors oltási programunk miatt

Infostart / MTI

A demográfiai és éghajlati változások viszont kihívást jelenthetnek még a magyar gazdaságnak a valutaalap szerint.

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) megállapította, hogy a magyar hatóságok gyorsan és határozottan reagáltak a válságra, a monetáris politikai válaszok megfelelőek voltak – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A washingtoni székhelyű szervezet április végén folytatott gazdaságpolitikai konzultációt Magyarországgal. Szakértői az MNB-n kívül a Pénzügyminisztérium, az ITM, valamint a kereskedelmi bankok, iparági szövetségek képviselőivel is egyeztettek – ismertették.

Az IMF szerint Magyarországon a gyors oltási program a legtöbb uniós államhoz képest korábbi nyitást tehet lehetővé, a fellendülés már idén megkezdődhet.

Megállapították, hogy folytatni kell a célzott fiskális támogató intézkedéseket, amíg a folyamat meg nem erősödik, a többlet adóbevételeket pedig a gyorsabb visszaépítésre kell fordítani, ha a fellendülés a vártnál gyorsabb lesz. A monetáris politikának fel kell készülnie a fokozódó inflációs nyomásra is – véli az IMF a közlemény szerint.

Hozzátették, hogy a szakértők elismerték a versenyképesség erősítésére irányuló erőfeszítéseit, de további javítást is szorgalmaznak, hogy a magyar gazdaság hatékonyan birkózzon meg az átalakítások jelentette, valamint a demográfiai és éghajlati változás okozta kihívásokkal.

Alapokmánya alapján az IMF jellemzően évenkénti gyakorisággal készít gazdaságpolitikai értékelést a tagállamokról. Az idei egyeztetést a korábbiaktól eltérően virtuális formában tartották.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018