eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
Nyitókép: A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én. MTI/Balogh Zoltán

Immunológus: nem érdemes az antitest-szinteket méregetni

Lisziewicz Julianna szerint nagyon fontos, hogy továbbra is viseljük a maszkot, hiszen ezzel megvédhetjük azokat, akik még nincsenek beoltva.

Lisziewicz Julianna az ATV műsorában kiemelte, hogy minden Magyarországon alkalmazott védőoltás hatásos. Ugyanakkor szerinte nagyon fontos, hogy továbbra is viseljük a maszkot, hiszen ezzel védhetjük meg azokat, akik még nincsenek beoltva.

A biológus szerint a variánsok ugyanis kibújhatnak a vakcina hatásossága alól, a vírus ezt úgymond az emberi szervezetben „tanulja”. Tehát, akik be vannak oltva, lehet, hogy megússzák komolyabb betegség nélkül, de olyan vírust termelnek, amitől a következő embert esetleg már nem védi meg a vakcina – magyarázta.

Lisziewicz Julianna az indiai helyzetre kitérve azt mondta: a helyzet nagyon aggasztó, és a mutáns nem fog megállni a határon. „Ott már annyi emberben replikálódik az a fajta vírus, hogy meg fogja tanulni, hogyan lehet még nagyobb fertőzést okozni.” A szakember hozzátette, Indiában ráadásul nagyon alacsony, 2 százalék körüli az átoltottság.

Antitest-vizsgálat

Az immunológus azt mondta, nem tud olyan emberről, akiben ne alakult volna ki az antitest az oltás után. Ráadásul egyelőre senki sem tudja, mi az az antitest-szint, ami védettséget biztosít. A szakember feleslegesnek tartja, hogy az oltottak vizsgálgassák az antitest-szintjüket.

A szakember végezetül a nyitással kapcsolatban elmondta: kutatóként úgy gondolja, itt nem lehet jó döntést hozni: ha nem nyitunk az a baj, ha igen, az. Abban bízik, hogy ha jön is egy újabb hullám, ott a mutánsok kialakulásának aránya már kisebb lesz, hiszen egyre többen be lesznek oltva.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×