INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

immunológia

koronavírus

járvány

indiai mutáns

lisziewicz julianna

antitest

A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.

Immunológus: nem érdemes az antitest-szinteket méregetni

Infostart

Lisziewicz Julianna szerint nagyon fontos, hogy továbbra is viseljük a maszkot, hiszen ezzel megvédhetjük azokat, akik még nincsenek beoltva.

Lisziewicz Julianna az ATV műsorában kiemelte, hogy minden Magyarországon alkalmazott védőoltás hatásos. Ugyanakkor szerinte nagyon fontos, hogy továbbra is viseljük a maszkot, hiszen ezzel védhetjük meg azokat, akik még nincsenek beoltva.

A biológus szerint a variánsok ugyanis kibújhatnak a vakcina hatásossága alól, a vírus ezt úgymond az emberi szervezetben „tanulja”. Tehát, akik be vannak oltva, lehet, hogy megússzák komolyabb betegség nélkül, de olyan vírust termelnek, amitől a következő embert esetleg már nem védi meg a vakcina – magyarázta.

Lisziewicz Julianna az indiai helyzetre kitérve azt mondta: a helyzet nagyon aggasztó, és a mutáns nem fog megállni a határon. „Ott már annyi emberben replikálódik az a fajta vírus, hogy meg fogja tanulni, hogyan lehet még nagyobb fertőzést okozni.” A szakember hozzátette, Indiában ráadásul nagyon alacsony, 2 százalék körüli az átoltottság.

Antitest-vizsgálat

Az immunológus azt mondta, nem tud olyan emberről, akiben ne alakult volna ki az antitest az oltás után. Ráadásul egyelőre senki sem tudja, mi az az antitest-szint, ami védettséget biztosít. A szakember feleslegesnek tartja, hogy az oltottak vizsgálgassák az antitest-szintjüket.

A szakember végezetül a nyitással kapcsolatban elmondta: kutatóként úgy gondolja, itt nem lehet jó döntést hozni: ha nem nyitunk az a baj, ha igen, az. Abban bízik, hogy ha jön is egy újabb hullám, ott a mutánsok kialakulásának aránya már kisebb lesz, hiszen egyre többen be lesznek oltva.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én. MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018