eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Müller Cecília: szabad már nyunyókát vinni az óvodába

Megállt a javulás szennyvízadatokat tekintve, ez jelzi a vírus örökítőanyagának jelenlétét - derült ki az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Javulnak a járványadatok, ennek és az oltási aránynak köszönhetően a hétvégén lazultak a szigorú szabályok, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számos jogosultsággal rendelkeznek már.

Hogy ezzel miként élt az ország, arról először hétfőn tartott tájékoztatót az operatív törzs - az érettségik kezdőnapján.

Gál Kristóf először az enyhítésekről beszélt, figyelmeztetve, hogy a maszkviselésben nem állt be változás, de a védettségi igazolvány kiemelt védelmet kapott, hamisítása törvényileg büntetendő.

Rendősrési adatok a hétvégéről:

  • 1966 maszktalan embert találtak
  • 668 ember sértette meg a kijárási tilalmat
  • egy V. kerületi pincében és egy XIII. kerületi alagsori lakásban rendezvényekre csaptak le, pozitív drogteszteredmények születtek
  • 193 intézkedés volt a korridorokon
  • 27 386 ember van hatósági házi karanténban, 1668-an követhetők mobilon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a már ismert járványadatokról szólt.

Aláhúzta közülük, hogy a fertőzöttek jelentős része otthonában gyógyul, egyre kevesebb a súlyos állapotú beteg.

A tisztifőorvos úgy látja,

a védelmi intézkedéseknél sokkal hatásosabbak az oltások, ezért mindenki oltson,

regisztráció és időpontfoglalás után, mindig olyan oltással, "amely bent van az országban".

Külön kért mindenkit arra, hogy ne hanyagolja el a második oltás felvételét, ez garantálja a gyártók szerinti védelmet a vakcina részéről.

Bejelentette, hogy érkezik

  • kedden 334 450 Pfizer-vakcina (egy része második körös oltásra megy, akiket érint, azok sms-t kapnak), ebből kapnak mások mellett az érettségit felügyelő tanárok
  • az oltóbusz Janssen-vakcinákkal.

Elképzelhetőnek nevezte, hogy a későbbiekben változik az oltások keverésének rendje, de ehhez még nincs meg a megfelelő biztos tudás.

Müller Cecília jelezte, sok a kérdés a védettségi igazolás körül, az általa elmondottakról, a hiányzó, késlekedő igazolványokról részletesebben ITT írtunk.

"Azt, kérem, ne várják, hogy ott, azonnal megkapják a gyártótól, de haladéktalanul legyártják az elveszett kártyákat újra" - húzta alá.

Elmondta újra, hogy a 16-17 éves fiatalok regisztrációja is lehetséges már, őket már májusban beolthatják.

Szennyvízadatok

"Noha azt látjuk, hogy csökkent az örökítőanyag-mennyiség, most már stagnálást észlelünk. Budapest vonatkozásában egy nagyon enyhe emelkedés volt mérhető, ugyanígy Debrecenben és Szolnok városában" - emelte ki.

Bejelentés

Bejelentette, keddtől lehetséges a tajszám nélküli külföldiek oltása is, "járványügyi szempontból éppolyan fontosak, mint a magyar állampolgárok. Elértünk arra a pontra, amikor van már vakcinánk. Bátorítom őket, hogy a keddi naptól éljenek a regisztráció lehetőségével" - mondta.

Bízik abban, hogy a 16 év alattiak számára is hamarosan elérhetők lesznek a Pfizer-oltások, a döntéshez vezető dokumentum az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) asztalán van már.

Nyunyóka

Korábban tilos, illetve ellenjavallott volt személyes tárgyakat bevinni az óvodába, bölcsődébe, most már azonban szabad bevinni "nyunyókát", de megfelelően kell azokat tisztítani otthon. "Semmi akadálya annak, hogy a gyermekek bevigyék."

Kérdések - válaszok

- A beoltott idősek biztonságosan találkozhatnak-e egymással? Járhatnak-e klubba, beülhetnek-e kávézóba?

- Az időseket nagyon nagy százalékban sikerült beoltani a vakcina mindkét adagjával. Ha be vannak oltva, teljes védettséget élveznek, akkor a higiénés szabályok betartása mellett nyugodtan találkozhatnak egymással, a szolgáltatásokat igénybe vehetik.

InfoRádió: - Hogyan kérheti valaki, ha az AstraZeneca oltás második adagját nem 12 hét múlva, hanem hamarabb szeretné megkapni?

- Sok megkeresést kapunk ezzel kapcsolatban. Sokan jelezték, hogy a 12 hét rendkívül hosszú intervallum, megértjük ezeket a jelzéseket. De korábban - tudományos közlemények szerint - nagyobb ellenanyagszinteket mértek a 12 hetes oltásköznél, ezért növeltük meg a követési időt. Ennek ellenére nem szorgalmazzuk tovább a 12 hetes követést, korábbra lehet hozni a második oltást, ott kell jelezni a 4 hétre sűrítés igényét, ahol az első oltást az illető személy megkapta. Lehet, hogy 5 hét lesz belőle, az oltóorvosnak meg kell várnia 10 igénylőt.

- Sokan hezitálnak, hogy felvegyék-e a második oltást. Mit tegyenek?

- Ne hezitáljanak! Fél védettség nem ajánlott. Nem véletlen, hogy amikor kezdene csökkenni a védelem, akkor erősítünk rá második oltással. Mindenképpen fel kell venni a második dózisú vakcinát. Ez alól a Janssen vakcina kivétel csak, mert az egyadagos.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×