INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

hans kluge

who

koronavírus

járvány

védekezés

Nyíregyháza, 2021. április 24.Vendégek ülnek egy söröző teraszán Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én. A védőoltásban már több mint 3,5 millióan részesültek, így április 24-től hatályba lépnek az új rendelkezések. A vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva, a vendégeknek ott nem kell maszkot viselniük, a belső terekben viszont igen. Az üzemeltető és alkalmazottai az üzlet teljes területén kötelesek maszkot hordani.

WHO-igazgató: Magyarország dicséretet érdemel, de az éberség még indokolt

Infostart

Példaértékűnek nevezte a magyarországi oltási kampányt az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója, aki múlt heti budapesti látogatásán Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott.

Hans Kluge szerint a védőoltás a közegészségügyi és társadalmi intézkedésekkel együtt előbb–utóbb véget fog vetni a járványnak, de ehhez nemcsak az oltások gyártását és elosztását kell felpörgetni, hanem az intézkedéseket is be kell tartani. A szakember a Hvg.hu-nak hangsúlyozta: még nem győztük le a Covid-19-et, és az új variánsok is kihívások elé állítanak minket, és egyben elismerését fejezte ki Magyarországnak az oltási kampány fokozása érdekében tett erőfeszítéseiért.

Mint fogalmazott, a közegészségügyi és társadalmi intézkedések a fertőzésláncokat szakítják meg, ezeket kombinálni kell a hosszú távú oltási stratégiával. Vagyis,

csak akkor tudjuk megállítani a vírust, ha az összes fegyvert bevetjük.

Az Egészségügyi Világszervezetnek továbbra is változatlan a lezárásokkal kapcsolatos álláspontja: az utolsó lehetőségként kell kezelni, mert költséges megoldása a vírus visszaszorításának. Ideiglenes intézkedést jelentenek a görbe ellaposításához, ahhoz, hogy időt nyerjen az egészségügyi rendszer. A kormányoknak pedig bármely intézkedés feloldását fokozatosan, alapos kockázatértékelés alapján kell mérlegelniük.

A WHO európai regionális igazgatója szerint Magyarország dicséretet érdemel, amiért ennyi dózist beadott már a lakosságának, köztük az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint az idősotthonok lakóinak. Az éberség ugyanakkor továbbra is indokolt. A biztató jelek ellenére, az új fertőzöttek számának csökkenése mellett Magyarországon még mindig várjuk a fertőzési ráta visszaszorulását és a kórházi ápoltak, valamint a halálozások számának csökkenését – tette hozzá.

Úgy vélte, bármilyen lazításba epidemiológiai és egészségügyi szempontok, illetve a lakosságnak beadott oltások száma alapján együttesen lehet belekezdeni, az esetleges kételyeket pedig

világos és nyílt kommunikációval

kell kezelni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018