eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Jönnek a koncertek - az elérhetőségeket is elkérik a szervezők Szlovákiában

Mától újra megtarthatók a kulturális rendezvények Szlovákiában, színházi előadások vagy koncertek is látogathatók, de csak szigorú higiéniai előírások betartása mellett. Északi szomszédunk mától a második figyelmeztetési szintű, vörös besorolásba került. Az egyes járásokra vonatkozó szabályokat a régióban uralkodó járványhelyzet és a járás színe alapján határozzák meg.

Szlovákia mától a vörös besorolású országok közé tartozik. Jelenleg 10 bordó járás van az országban, 60 vörös és 9 rózsaszín. Az ún. kulturális jelzőlámpa is életbe lépett. A biztonsági intézkedések egy adott járás színétől, valamint a beltéri, illetve kültéri rendezvény típusától függően változnak.

A vörös és rózsaszín besorolású járásokban már megengedett a kulturális események szervezése. Újra lehetnek színházi előadások, koncertek, zenés, táncos produkciók, kiállítások és fesztiválok. Mindezeket továbbra is a járványügyi előírások szigorú betartása mellett szervezhetik meg az országos tisztifőorvos, Ján Mikas szerint. „Beltérben a kapacitás alapján 50 százalékos kihasználtságig vagy maximum 150 főig, kültéren pedig szintén a kapacitás 50 százalékos kihasználtságáig vagy maximum 200 főig. Mindent csak az ülőhelyek száma alapján számolnak. A rendezvényszervezőnek továbbá kötelessége a résztvevők telefonszámát vagy e-mail címét feljegyezni, és tárolni a rendezvény után két hétig” – tájékoztatott a tisztifőorvos.

A kulturális rendezvényen való részvételhez az érdeklődőknek szükségük lesz 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre, vagy 24 óránál nem régebbi antigén tesztre. A kijárási tilalom is módosul, a bordó járásokban maradnak az eddigi szabályozások, de a vörös és rózsaszín járásokban már csak 21 óra és éjjel 1 óra között lesz tilos elhagyniuk az embereknek az otthonukat. Továbbra is zárva maradnak azonban a fürdők, a wellness-központok és a mozik. A bordó járásokban nem változnak a munkába járással és az intézményekbe való belépéssel kapcsolatos szabályok, az eddigi előírások érvényesek, a belépéshez 7 napnál nem régebbi tesztre vagy egyéb igazolásra van szükség.

A középiskolákban ma kezdődtek meg a felvételik. A felvételiző diákoknak kötelezően fel kell mutatniuk egy negatív koronavírus-tesztet. A tantermeket csak a befogadóképességük feléig tölthetik meg az általános iskola végzős diákjai. A felvételizők egyenként foglalhatnak helyet a padokban, melyek között be kell tartani a kétméternyi távolságot. Branislav Gröhling oktatási miniszter elmondta, amennyiben a végzős diák a felvételi időpontjában karanténban van, kap egy pót időpontot. A középiskolai felvételik május 14-éig tartanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×