eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Újranyitná a határokat az Unió, de van némi kavarodás az oltási igazolásoknál

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy nyissák meg a beutazás lehetőségét a teljesen beoltott és a csekély mértékben fertőzött térségekből érkező személyek számára. Közben egy brit többpárti parlamenti indítvány az új vírusvariánsokra hivatkozva éppen az utazások további tiltását kezdeményezi.

A brüsszeli bizottsági közlemény lényegében véget vetne annak az év eleje óta érvényes európai uniós alapállásnak, amely a „nem feltétlen szükséges” utazások esetében megtiltotta az EU területére történő belépést, és a tagállamok többsége sokáig saját állampolgáraik felé is hasonló korlátozást léptetett életbe.

A hétfői bizottsági közleményből az is kitűnik, hogy

a testület egy olyan listán dolgozik, amely a nem EU-országok által kibocsátott, de uniós szinten elfogadott oltási igazolásokat tartalmazza,

(e tekintetben különösen az amerikai és európai igazolások harmonizálásának fontosságát emelték ki).

Az egyelőre nem derült ki, hogy mi történjen azokban a relációkban, ahol az EU gyógyszerügynöksége (EMA) által még nem elfogadott, de az ENSZ illetékes hatósága által elismert vakcinát használnak túlnyomórészt a lakosság oltására.

Ez főként olyan szempontból érzékeny kérdés, hogy a készülő európai uniós oltási tanúsítvány alapján tagországok elvben csak azokat lennének kötelesek beengedni, akik EMA-jóváhagyást bíró oltást kaptak. Minden más esetben az egyes tagállami hatóságok egyéni döntésén múlik, hogy milyen további vakcinákat tekintenek belépésre feljogosító szernek, azaz elvben – az igazolás alapján – megengedett, hogy különböző tagországok egymástól eltérő harmadik országbeli kört engedjenek a területükre.

A bizottsági javaslatot egyébként a tagországoknak még el kell fogadniuk, amire brüsszeli remények szerint „még a hónap során” sor kerülhet.

Az idegenforgalomban érdekelt országok, valamint nemzetközi utazási irodák mindenesetre máris láthatóan intenzíven készülnek a turistamozgás felgyorsulására. Ennek kapcsán Alan French, a Thomas Cook utazási iroda főigazgatója hétfőn a BBC-nek nyilatkozva elégedetten nyugtázta, hogy máris „komoly haladást” észleltek az idegenforgalmi szezon előkészítésében mindenekelőtt Portugáliában és Spanyolországban, és hasonlóra számítanak Görögországban és Horvátországban is.

A szaporodó nyári utazások lehetősége az új vírusvariánsok – mindenekelőtt az indiai és a brazil változat – megjelenésével

láthatóan lendületet adott a nyitást egyelőre ellenzőknek is.

Ugyancsak hétfőn valamennyi brit parlamenti pártot magában foglaló közös indítvány jelent meg, amelyben az aláírók kezdeményezik, vegyék elejét a nyári utazások engedélyezésének, ha el akarják kerülni a tavalyi nyári nyitás utáni újabb járványhullám kialakulását.

A politikai pártokon átnyúló felvetést erőteljesen megtámogatta a The Guardian szerint a Londoni Egyetem virológusának, Deenan Pillay-nek az érvelése, midőn hangsúlyozta, hogy az új variánsok igen gyors terjedésével szemben megítélése szerint a járványügyi hatóságok egyelőre nincsenek felvértezve. „Belátható időn belül a helyzet még nem áll készen a nemzetközi utazásokhoz” – idézte a többpárti jelentés a londoni szakértőt.

Brit kormányzati közlésből közben az is kiderült, hogy egyelőre gombamód szaporodnak a hamisított oltási igazolások. Brit határvédelmi illetékesek tájékoztatása szerint

naponta több mint száz hamis Covid-igazolást észlelnek.

A jelenség – teszik hozzá szakértők – ismét rávilágít annak szükségességére, hogy mielőbb nemzetközi szabványokat rögzítsenek a Covid-tesztek és oltások érvényességének igazolására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×