eur:
394.35
usd:
369.26
bux:
66508.57
2024. április 25. csütörtök Márk
Idős vásárlók pakolnak autójuk csomagtartójába egy üzlet előtt az I. kerületi Mészáros utcában 2020. november 24-én. A koronavírus-járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló intézkedés értelmében a kormány elfogadta az Idősek Tanácsa javaslatát, így ettől a naptól hétköznapokon a 9.00 óra és 11.00 óra közötti, hétvégén a 8.00 óra és 10.00 óra közötti időszakban vásárlási idősávot kapnak az idősek. Ebben az időintervallumban csak a 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba és a gyógyszertárakba.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Komoly kéréseket fogalmazott meg az orvosi kamara

Heti egy bevásárlás, a plázák bezárása, a kirándulások, családi programok halasztása is a javaslatok között szerepel.

A súlyosbodó járványhelyzet miatt további szigorításokat szorgalmaz a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége.

A testület közleményében a döntéshozóktól azt kéri,

  • azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát,
  • tiltsák meg közterületen a három embernél nagyobb csoportok kialakulását, ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek.
  • Rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban csak az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és
  • a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni.

A MOK elnöksége mindenkitől azt kéri, hogy

csak rendkívül indokolt esetben mozduljon ki otthonról.

Javasolják, hogy a lakosság tervezze meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum egy alkalommal menjenek boltba, és aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket. Továbbá kérik, hogy ne látogassuk a szeretteinket, ne találkozzunk a barátainkkal, ne menjünk a hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre, kerüljünk minden halasztható utazást - belföldön is -, és

idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás.

"A találkozások csökkentése, a távolságtartás, a helyes maszkviselés és a kézmosás most emberéletek számában mérhető személyes felelősség" - fogalmaztak. Kiemelték: "a népességarányos halálozási mutatókban napok óta elsők vagyunk a világon". A kórházi osztályok túlnyomó része már Covid-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már Covid-betegek küzdenek az életükért. A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére - írták.

A MOK elnöksége szerint az oltási program gyors, eredményes végrehajtásában "kifejezetten jól állunk", de az, hogy most, a harmadik hullám csúcsán hányan kerülnek kórházba, hány honfitársunkat veszítjük el, az a korlátozó intézkedéseken és a lakosság önfegyelmén, szabálykövetésén múlik.

Ezért egyszerre kell erőltetett menetben folytatni az oltási programot és erősíteni a személyes védekezést, távolságtartást, kapcsolatminimalizálást - írták.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×