eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Katona kísér egy nőt, akit beoltottak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával Budapesten, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben 2021. február 28-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kiderült, mennyi vakcinával szórják most meg az országot

276 ezer idős ember oltását oldják meg a most induló "vakcinahéten", de katonák és egészségügyi dolgozók, valamint medikusok is sorra kerülnek most. Részletek.

Az operatív törzs szerdai online tájékoztatóján György István, az oltási munkacsoportot vezető államtitkár részletesen beszámolt arról, hogy a szerdai nappal kezdődő oltási héten a rendelkezésre álló vakcinák közül

  • melyikből
  • hányat
  • ki
  • hogyan

kaphat meg.

Ezt azért is szükséges volt tisztázni, mert - mint arra az államtitkár is kitért - az AstraZeneca oltóanyagából a korábban ígért mennyiség harmadára csökkentetik a szállítást.

Ami most a legfontosabb információ: jellemzően

az idősek kapnak oltást a következő hetekben, a 60 éven felüliek közül 1,7 millióan regisztráltak az oltásra, felük már be van oltva legalább egyszer.

A következő napok oltási terve:

  • a kedden érkezett, 120 ezer adagos Pfizer-szállítmányből 98 ezret a regisztrált idősek kapnak, 22 ezret második oltásra tesznek félre (a háziorvosok szervezik az érintetteket a kórházi oltópontokra)
  • a hétfő óta adható 150 ezer Szputnyik-oltásból 130 ezret szintén kórházi oltópontokra szállítanak, a háziorvosok szervezik rá az oltakozókat
  • 20 ezer Szputnyik-oltást katonák és rendvédelmi dolgozók kapnak
  • a múlt héten érkezett AstraZeneca-oltásból 48 ezer adagot regisztrált idősek kapnak, 4800 háziorvosnak jut egy-egy ampulla, 10-10 idős embert tudnak oltani
  • a maradék oltásokat egészségügyi dolgozók, medikusok, katonák kaphatják meg
  • összességében 276 ezer idős oltására van lehetőség.

A háziorvosok átlagosan 19 embert tudnak Pfizer- és 25 embert Szputnyik-oltással ellátni a rendelkezésükre bocsátott AstraZenecán kívül; az ő tevékenységükhöz külső helyszínek (múzeumok, mozik) bevonására nem kerül sor.

Második körös oltásból ezen a héten 70 ezer történhet meg.

György István még azt is közölte, hogy a települési polgármestereket felkérte, adminisztrátor munkatársakat bocsássanak (2-3 fő) az oltásban részt vevő háziorvosok rendelkezésére. Ők segíthetnek a

háziorvosonként átlagosan 44 idős ember oltópontra irányításában.

Kínai

A Sinopharm ügyével a tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos foglalkozott.

Közlése szerint a napokban Magyarországra érkezett 100 ezer kínai vakcina előbb jött a vártnál, de ezeket a Nemzeti Népegészségügyi Központban még ellenőrizni kell a beadás előtt. Ha mindent rendben találnak, regisztrált idősek kapják első, illetve második oltásra.

Ha az oltás tömeges szakaszba lép, mert elegendő vakcina jön, 6752 oltópont áll majd rendelkezésre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×