eur:
394.96
usd:
363.43
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet felnőtt intenzív osztálya 2019. szeptember 26-án. A magyar kórházak fejlesztése központi és döntő kérdés, ennek jegyében 4,5 milliárd forint keretösszegben szereztek be 722 altató- és lélegeztetőgépet. A készülékekből 18 jutott az Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe 130 millió forint értékben - jelentette be az emberi erőforrások minisztere a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Operatív törzs: amint tömegével jön oltóanyag, lesz 6752 oltópont

Egy hét alatt is nagyot lendült a fertőződők száma, 55 százalékkal - közölte az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília. Budapesten és Pest megyében a szám sokkal magasabb is ennél.

Több mint tízezer ember kórházban koronavírussal Magyarországon, csaknem kétszáz halott kedden, több mint 156 ezer aktív fertőzött van - napi adatok itt.

A szerdai napon a kormány is ülésezik, de az operatív törzs is összeült reggel, volt miről beszélni a napi online sajtótájékoztatón.

György István, az oltási munkacsoport vezetője arról beszélt, hogy folyamatosan, ütemezetten folyik az oltás, közel egymillió-négyszázezer ember megkapta az első oltást.

"A múlt héten dupla sebességgel tudtunk haladni az uniós átlaghoz képest, ezzel az unióban az előkelő második helyen állunk" - rögzítette. Hozzátette: az érkező vakcinákat folyamatosan vizsgálják, osztják és eloltják.

Szerinte továbbra is az idősek oltása a legsürgetőbb, örömmel látja, hogy a jelentkezettek száma 3,3 millió körüli, 1,7 millióan idősek közülük, az ő felüket pedig már be is oltották, másik felükre koncentrálnak a következő hetekben.

Az oltási terv a napokban:

  • a kedden érkezett Pfizer-vakcinával időseket oltanak, de 22 ezret második oltásra félretesznek
  • 130 ezer Szputnyik-oltást háziorvosok rendelése alapján oltópontokon használnak fel
  • a múlt héten érkezett AstraZenecát 4800 háziorvosi praxisnak adnak ki, 10-10 ember oltható (ehhez nem kell külső helyszín)
  • ezen a héten 70 ezer, második körös oltást is be tudnak adni az oltóhelyeken.

Álhírnek nevezte, hogy egyes szakrendelők nem kaptak oltóanyagot, hisz mindenhová küldtek, ahová kellett érkeznie vakcinának.

Arra kérte a baloldali polgármestereket, hogy zavarkeltés helyett érdemben segítsék a háziorvosok munkáját.

Olyan hírek is napvilágot látnak, hogy a háziorvosok több vakcinát várnak, de nem kapnak eleget, erre reagálva György István tisztázta, a kormány is többet vár az Európai Uniótól.

Jelezte, hogy

ha lesz elég oltás, 6752 oltópont áll majd rendelkezésre.

Ennek szervezésére kérték a polgármestereket - adminisztrációs segítséget biztosítani a háziorvosok mellé.

Arra kérte az időseket, hogy akiket érint az oltás, minél többen kérjék azt, regisztráljanak, "az oltás életet menthet, bármely oltóanyag biztonságos".

Gál Kristóf ORFK-szóvivő főbb rendőrségi számai

  • 554 maszktalan embert találtak
  • még mindig több százan fittyet hánynak a kijárási tilalomra
  • több mint 4 ezer ember követhető karanténjában mobilja segítségével is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a védekezés legkritikusabb heteit éljük.

"Csúcsokat döntünk" - jegyezte meg, utalva a "fájdalmas adatra", hogy minden eddiginél többen hunytak el egyetlen nap alatt.

Szerinte egész Európában új lendületet vett a járvány, valósággal tombol, fertőzőképesebb a vírus, komolyabb, súlyosabb betegségeket tud okozni.

Elmondta, az aktív fertőzöttek 6,3 százaléka kórházban van, mert komoly tüneteik vannak, nem kontrollálható az állapotuk. A kórházak telítődnek - sorolta.

Örömmel nyugtázta ugyanakkor, hogy

a vártnál gyorsabban jött meg a kínai vakcinaszállítmány, ha mindent rendben talál az NNK, a regisztrált idősek első és második oltására használják

majd.

"Mindenki arra kíváncsi, meddig tart ez az agresszív szakasz, ezt nem tudjuk megmondani, de nem kedvező hír, de szennyvizeinkben majdnem mindenhol emelkedik a vírus örökítőanyaga. Ahol stagnálást látunk, magas szintű a stagnálás. A 2020 őszi csúcsokat döntögeti az arány" - jelentette ki. Csökkenést sehol sem mértek. "Ez arra figyelmeztet, hogy egy-két hétig még biztosan emelkedik a fertőzöttek száma" - egyértelműsítette.

Már

egy hét alatt is nagyot lendült az újfertőzött-szám, 55 százalékkal. Az újonnan fertőzöttek átlagéletkora: 45 év.

Ez utóbbi adatot kommentálva elmondta, az idősek nagy részét már oltás védi. (Az összes fertőzött negyede 40-49 éves.)

Pest megyében 81, Budapesten 68 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma - emelte ki.

"Nincs mire várni, minden vakcina, ami Magyarországra érkezik, biztonságos és hatásos, ha különböző is a hatásmechanizmusuk" - nyomatékosította Müller Cecília.

Kérdések - válaszok

- A kórházi ápoltak mennyi időt töltenek az intézményekben?

- Ez nagyon változó. Átlagosan 2-3 hét.

- Mi alapján döntenek a háziorvosok arról, kinek írnak fel favipiravirt és kinek nem?

- Rendelkezésre bocsátottuk minden szolgáltatónak azt a leiratot, ami a favipiravir alkalmazását írja le. Enyhe és középsúlyos esetekben lehet alkalmazni. Ki kell még deríteni az ellenjavallatot, és meg kell akadályozni, meg kell előzni a kórházba kerülést.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×