eur:
393.19
usd:
366.75
bux:
66831.15
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy laboratóriumi munkatárs oltópontok szerint elosztja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Labordiagnosztikai Osztályán 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Körvonalazódik, mennyi vakcinával számolhatunk a következő hónapokban

Elsősorban a Pfizer/BioNTech és a Johnson & Johnson oltásából számíthat az ország nagyobb mennyiségre, ha a vállalatok tartják magukat a vállalásukhoz.

A 444. hu felidézi, arra – még ősszel – Orbán Viktor miniszterelnök is többször utalt, hogy az első negyedév után, áprilistól jön igazán nagy mennyiségű oltóanyag az EU-s közös beszerzésből. Ezt látszik alátámasztani Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének minapi bejelentése, valamint a Reuters híre is.

Mint arról az Infostart is beszámolt kedden, Európai Bizottság 10 millió adag vakcina gyorsított szállításáról állapodott meg a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cégekkel a második negyedévre vonatkozóan. Miután ezt lakosságarányosan osztják el,

Magyarországra 4,6 millió adag Pfizer-vakcina érkezhet áprilistól júniusig.

Ez jelentős ugrás, máig 1,13 millió adag Pfizer-vakcina érkezett összesen. (Ebből két adag kell egy embernek, emlékeztet a lap.)

Közben a Reuters úgy kalkulál, hogy a Johnson & Johnson múlt héten engedélyezett oltóanyagából 55 millió adag érkezik az EU-ban a második negyedévben.

Ebből 1,2 millió jut Magyarországnak. Ez – egyelőre az egyetlen engedélyezett – egydózisú vakcina, vagyis ennyi ember beoltására elég.

Az AstraZeneca-szállítások továbbra is bizonytalanok. Most úgy néz ki, hogy 70 millió adag leszállítását vállalják a második negyedévre. Ebből másmillió adag jutna Magyarországnak. Míg Modernából 35 milliót ígérnek, amiből 766 ezer dózis kapna hazánk. A 444.hu hozzáteszi, utóbbi oltóanyagból érkezett eddig messze a legkevesebb, mindössze 80 ezer darab.

Vagyis, ha a gyártók tartják a vállalásukat, akkor a második negyedévben 6,8 millió adag kétkörös, és 1,2 millió egydózisos oltóanyag érkezik Magyarországra az EU-s beszerzésből. Ez 4,6 millió magyar beoltására elég.

Az orosz és kínai vakcinákat is belértve eddig 3 040 525 adag oltóanyag érkezett. Ez 1,5 millió ember beoltására elég. Ennek 43 százalékát használták fel eddig, de a második, 450 ezres kínai szállítmány és egy 280 ezer adagos orosz csomag ellenőrzése most fejeződött be, azokkal most kezdhetnek el oltani, és van, amit a második körös oltásra tartalékolnak – teszik hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×