eur:
388.81
usd:
359.45
bux:
66334.35
2024. február 23. péntek Alfréd
Neumann-Mészáros Melinda székesfehérvári háziorvos oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját Esze Tamás utcai rendelőjében 2021. március 17-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

"Hiányos tájékoztatás", "totális cenzúra" - orvosok kritizálják az oltási kampányt

A Magyar Orvosi Kamara több területi vezetője szerint is komoly gondok vannak az oltási kampánnyal. Az oltási munkacsoport vezetője szerint az egyetlen ilyen, hogy nincs elég vakcina.

Hiányos vagy félrevezető a lakosság tájékoztatása az oltásról, totális cenzúra van – ezt írta Facebook-oldalán a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezetének elnöke. Szijjártó László szerint az oltások központi elosztásánál is zavar van. A Somogy megyei elnök pedig a regisztráció nehézségeire panaszkodott a Népszavának.

Kanka Andor, a MOK Csongrád Megyei elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a legnagyobb gond, hogy pontatlan az oltandók háziorvosokhoz küldött listája.

„Nem jó betegeket értesítenek ki... az egyik probléma, hogy

a központi regisztráció és a háziorvosoknak leküldött beteglisták nagyon nehezen követhetőek, és nem tűnnek teljesen logikusnak”

– fogalmazott.

Az országos kollegiális vezető háziorvos szerint az oltásra regisztráltak listáját a Nemzeti Egészségbiztosítási Adatkezelő küldi a praxisoknak. Azt is innen kapják meg, hogy ki számít krónikus betegnek. A központi nyilvántartásban ugyanis a kórelőzmények alapján ezt egy kód jelzi. Békássy Szabolcs is azt mondta, az oltás akkor lenne gördülékenyebbek, ha a háziorvosok pontosabb listákat kapnának.

„Nagyon fontos szempont, hogy

a háziorvosi praxisok lássák azon betegeik listáját is, akit már beoltottak.

Ezt az igényünket jeleztük az országos oltási munkacsoport felé, és az az örvendetes, hogy jövő héttől már megkapják a praxisok ezeket a listákat is – jegyezte meg. – Illetve javaslatot tettünk arra, hogy az oltási listák, amiket eddig hétről hétre péntekenként kaptunk meg, gyakrabban érkezzenek meg, így e héttől kezdődően már a keddi és a pénteki napokon hozzá foguk jutni.”

Szerinte az is könnyíti az oltások szervezését, hogy a megyei védelmi bizottságokban már a háziorvosi szakma képviselői is helyet kapnak. Békássy Szabolcs arról is beszélt: ha tömegesen áll majd rendelkezésre az oltóanyag, önkormányzati oltópontokra is szükség lehet, addig a helyhatóságok adminisztrációs munkatársakkal segíthetik az oltási programban résztvevő orvosokat.

„A múlt héten dupla sebességgel tudtunk haladni, mint az uniós átlag, ezzel továbbra is

az uniós ranglista előkelő második helyén vagyunk.”

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője szerint ütemesen és folyamatosan zajlik az oltás, az egyetlen nehézséget az jelenti, hogy nincs megfelelő mennyiségű vakcina.

„A következő héten a háziorvosoknak a rendelőikben tíz regisztrált ember oltására van lehetőségük, ismétlem, 5-6 nap alatt tíz embert tudnak beoltani a rendelőjükben, mivel nincs több vakcina” György István hangsúlyozta: ha lesz elég vakcina, óránként akár 4-5 ember beoltását is le tudják bonyolítani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Növekszenek a leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte esélyei arra, hogy a hivatalából októberben távozó Jens Stoltenberget váltsa a NATO főtitkári tisztségében. Washington és London után Berlin is hivatalosan bejelentette, hogy a holland jobboldali liberális politikus jelölését támogatja. Az új főtitkár megválasztásához ugyanakkor szükség van valamennyi tagállam támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×