eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nagy Hajnalka diplomás ápoló a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját készíti elő oltáshoz a Mezőberényi Református Szeretetotthonban 2021. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Megszólalt az erdőkertesi háziorvos, aki nem hajlandó oltani

A kilátásba helyezett büntetések után sem változott meg a véleménye.

Kiss Csaba, Erdőkertes egyik háziorvosa megtagadta a betegek beoltását a koronavírus ellen. A téma Orbán Viktor kormányfő vasárnap reggeli rádióinterjújában is szóba került.

Az ATV-nak nyilatkozott az orvos, aki nem gondolta meg magát. Úgy fogalmazott, szerinte káosz van az oltások elrendelésében, hogy mikor kit kell oltani, és ez hétről hétre változik.

Nehezményezte azt is, hogy az európai engedéllyel nem rendelkező kínai vakcinával is oltani kell, de szinte az összes többi vakcina nem törzskönyvezett gyógyszerkészítmény, és bár ez járványhelyzetben megengedett, nem nagyon szeretne “gyógyszerkipróbálásokban részt venni.”

Úgy látja, a rendelő sem felel meg a biztonság oltás körülményeinek. A helyiségben két orvos és két fogorvos rendel, a váróhelyiség félig-meddig közös. Váltott rendelésben vannak, így bármikor bejöhet egy covidos beteg. Pénteken például három fertőzött sétált be a pozitív leletével, miközben ott ülhetnek azok, akik az oltásra várnak.

Kiss Csaba azt is kifogásolta, hogy a szervezést is a háziorvosokra bízzák, ez pedig plusz terhekkel jár.

Az oltás megtagadásának hírére az önkormányzatnál volt arról szó, hogy felfüggesztik a szerződését, míg a tisztifőorvosi szolgálat is esetleges szankciókat helyezett kilátásba. Kiss Csaba hozzátette: ha megbüntetik, akkor csődbe viszi a vállalkozását, és befejezi a működést.

Megszólalt a MOK is

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége a hippokratészi esküvel ellentétesnek tart minden olyan megnyilvánulást, amely oltásellenes, illetve alábecsüli a járvány veszélyességét és az egyéni védekezés jelentőségét. Ezen kijelentések rombolják az egészségügybe vetett bizalmat és a járvány megfékezésére tett közös erőfeszítéseinket.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége határozottan elhatárolódik a MOK etikai normáival összeegyeztethetetlen tevekénységű, megnyilatkozású orvosoktól - derül ki a szervezet közleményéből, amelyben nem kifejezetten az erdőkertesi esetről, hanem általánosságban az oltásellenes orvosokról írnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×