eur:
393.82
usd:
368.26
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nagy Hajnalka diplomás ápoló a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját készíti elő oltáshoz a Mezőberényi Református Szeretetotthonban 2021. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Továbbra sem olt az erdőkertesi háziorvos, ez akár bűncselekmény is lehet

Hiába kapott egymilliós büntetést, továbbra sem adja be a koronavírus elleni vakcinákat az erdőkertesi háziorvos. Akér büntetőeljárás is lehet az ügyből.

Az 1-es körzet erdőkertesi háziorvosa, Kiss Csaba nem olt koronavírus elleni vakcinával. A Pest Megyei Kormányhivatal szerint ez "ellentmond az orvossszakmai, etikai és a jogi előírásoknak", ezért a praxisra egymillió forint egészségügyi bírságot szabtak ki. Az RTL Híradóból viszont kiderült: a háziorvos így sem hajlandó oltani, felháborítónak tartja a bírságot, az ügyet jogi útra tereli.

Mint korábban elmondta, szerinte a rendelője alkalmatlan az oltások beadására, mert nem lehet elkülöníteni a betegeket, és lehet, hogy az oltásra érkezők pont nála kapnák el a vírust. Azzal sem ért egyet, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével még nem rendelkező vakcinát kellene használnia. De nem tartja magát oltásellenesnek. Ha viszont újabb bírságot kap, inkább más munka után néz.

Büntetőjogi felelősség is terhelheti a koronavírus elleni oltás beadását megtagadó erdőkertesi háziorvost – mondta Futó Barnabás ügyvéd a Kossuth rádió műsorában. A büntető törvénykönyv azt mondja ki, hogy aki foglalkozási szabály megszegésével mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanul közvetlen veszélynek teszi ki, az gondatlan veszélyeztetést követ el. Szerinte a háziorvos tette inkább a szándékos veszélyeztetést merítheti ki, így súlyosabb lehet a büntetési tétel is. Ha súlyos egészségromlást, fogyatékosságot vagy halált okoz a cselekmény, a büntetési tételek súlyosabbak lehetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×