INFORÁDIÓ
2021. június 20. vasárnap
Rafael

bddsz

bölcsőde

szakszervezet

oltás

koronavírus

tesztelés

Az „Emmike” munkahelyi bölcsőde az ünnepélyes átadás napján a XIII. kerületi Tüzér utcában 2020. október 27-én.

A bölcsődei dolgozók soron kívüli oltását sürgetik

A bölcsődei dolgozók országos szintű soron kívüli oltását, illetve a már jogszabályban rögzített rendszeres tesztelés tényleges soron kívüli végrehajtását várják el a kormánytól – mondta az InfoRádiónak a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Szűcs Viktória az InfoRádiónak kifejtette: a miniszterelnök péntek reggeli belejentése kapcsán láthatóvá vált, hogy a bölcsődékre nem fog vonatkozni az a zárás március 8-tól, amely az óvodákra és iskolákra bejelentésre került a csütörtöki Kormányinfón.

Amennyiben viszont a bölcsődéknek üzemelnie kell, a BDDSZ szeretné, ha

soron kívüli oltásban részesülnénak a bölcsődei dolgozók,

valamint, hogy a kormányzat részéről kerüljenek végrehajtásra azon tesztelések, amik jogszabályilag ugyan már kihirdetésre kerültek, legutóbb azonban múlt év decemberében került rájuk sor.

A BDDSZ elnöke arra is emlékeztetett, azon túl, hogy egyre több a megbetegedés a dolgozók és gyerekek körében, az érintettek munkaköre nem látható el egy másfél méteres távolságból, amikor a 3 éves és annál fiatalabb gyerekek nevelését–gondozását ellátják, ezért kiváltképp sürgetőnek érzi az elsőbbséget.

Szűcs Viktóra egyetértett, hogy vannak olyan szolgáltati területek, ahol a szülők nem hiányozhatnak a munkából, ezért meg kell oldani a gyerekek ellátását. Ugyanakkor szerinte akár ügyeleti rendszerre is biztosítható lehetne ez, ahogyan arra már korábban is volt példa.

Felhívta továbbá a figyelmet, hogy az Európai Bizottság 2020 nyarán publikált oltóanyagokkal kapcsolatos stratégiájában az elsőbbséget élvező csoportba tartozók közé sorolta azokat a munkavállalókat, akiknek a munkájuk jellegéből adódóan nincs lehetőségük a fizikai távolságtartásra,

ezt az elsőbbséget azonban egyelre a hazai bölcsődék dolgozói nem tapasztalhatták.

Miközben a 3 év alatti korosztályt nem tesztelik, pedig a gyerekek is hordozhatják a vírus, sőt, a Covid-19 mutánsai egyre több gyereknél jelenik meg, ami biológiai kockázatot jelent az intézményekre, illetve a bölcsődei dolgozókra – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

A bölcsődei dolgozók soron kívüli oltását sürgetik
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018