eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az „Emmike” munkahelyi bölcsőde az ünnepélyes átadás napján a XIII. kerületi Tüzér utcában 2020. október 27-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A bölcsődei dolgozók soron kívüli oltását sürgetik

A bölcsődei dolgozók országos szintű soron kívüli oltását, illetve a már jogszabályban rögzített rendszeres tesztelés tényleges soron kívüli végrehajtását várják el a kormánytól – mondta az InfoRádiónak a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Szűcs Viktória az InfoRádiónak kifejtette: a miniszterelnök péntek reggeli belejentése kapcsán láthatóvá vált, hogy a bölcsődékre nem fog vonatkozni az a zárás március 8-tól, amely az óvodákra és iskolákra bejelentésre került a csütörtöki Kormányinfón.

Amennyiben viszont a bölcsődéknek üzemelnie kell, a BDDSZ szeretné, ha

soron kívüli oltásban részesülnénak a bölcsődei dolgozók,

valamint, hogy a kormányzat részéről kerüljenek végrehajtásra azon tesztelések, amik jogszabályilag ugyan már kihirdetésre kerültek, legutóbb azonban múlt év decemberében került rájuk sor.

A BDDSZ elnöke arra is emlékeztetett, azon túl, hogy egyre több a megbetegedés a dolgozók és gyerekek körében, az érintettek munkaköre nem látható el egy másfél méteres távolságból, amikor a 3 éves és annál fiatalabb gyerekek nevelését–gondozását ellátják, ezért kiváltképp sürgetőnek érzi az elsőbbséget.

Szűcs Viktóra egyetértett, hogy vannak olyan szolgáltati területek, ahol a szülők nem hiányozhatnak a munkából, ezért meg kell oldani a gyerekek ellátását. Ugyanakkor szerinte akár ügyeleti rendszerre is biztosítható lehetne ez, ahogyan arra már korábban is volt példa.

Felhívta továbbá a figyelmet, hogy az Európai Bizottság 2020 nyarán publikált oltóanyagokkal kapcsolatos stratégiájában az elsőbbséget élvező csoportba tartozók közé sorolta azokat a munkavállalókat, akiknek a munkájuk jellegéből adódóan nincs lehetőségük a fizikai távolságtartásra,

ezt az elsőbbséget azonban egyelre a hazai bölcsődék dolgozói nem tapasztalhatták.

Miközben a 3 év alatti korosztályt nem tesztelik, pedig a gyerekek is hordozhatják a vírus, sőt, a Covid-19 mutánsai egyre több gyereknél jelenik meg, ami biológiai kockázatot jelent az intézményekre, illetve a bölcsődei dolgozókra – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×