eur:
385.88
usd:
355.41
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: Pixabay

A boltzár alóli kivételeket javasolnak a szakmai szervezetek

A lista nem is olyan rövid, a barkácsáruházaktól az állateledel-forgalmazókon át a gazdaboltokig tart. Sőt, hétfőn, a korlátozások kezdetén épp nőnap lesz.

Egyelőre csak az új, hétfőn életbe lépő korlátozásoknak csak egy részét, köztük a boltbezárást jelentette be a Kormányinfón, négy területet említve (élelmiszerbolt, gyógyszertár, drogéria, benzinkút, majd később a dohányboltok). A szakmai szervezetek azonban további kivételeket szeretnének – erről szóló javaslataikat el is küldték a kormányzatnak.

A boltbezárások a járványhelyzet miatt indokoltak lehetnek – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádióban. Vámos György kiemelte, azt kérik a kabinettől, hogy legyenek kivételek, így a többi között

  • a munkavégzéshez szükséges eszközöket kínáló boltok, például a home office-hoz szükséges híradástechnikai üzletek vagy a barkácsboltok és
  • az állateledel-kereskedők is nyitva lehessenek.
Március 8-a egyébként nőnap, ezzel kapcsolatban a Virágkötők Egyesületének vezetése jelezte: ha nekik aznap is zárva kell lenniük, akkor az év egyik legnagyobb forgalmú napjától esnének el, ráadásul már be is rendelték aznapra az árukat.

Erre reagálva Vámos György kifejtette: mérlegelésbe most nem bocsátkozna bele, mert "mindenkinek el kell fogadnia, hogy a járvány elleni védekezés az első. Volt már olyan, hogy hirtelen jelentettek be egy védelmi intézkedést – tudomásul kell venni". De a virágboltok esetleges kivételezettségéről nyilván a kormány fog majd dönteni.

A nyitva maradó üzletekben dolgozók védelméről kijelentette: fokozott figyelmet fordítanak erre az áruházak, hiszen mindenkinek alapvető érdeke ez. Az üzletek számos olyan intézkedést hoztak, amelyek túlmutatnak a jogszabályokban előírt kötelezettségeken. Fokozott figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre, a higiéniára és az alkalmazottak pihenőidejére is. Vámos György kijelentette:

az eddigi megbetegedések általában nem veszélyeztetik az üzletek nyitva tartását,

a kieső kollégák pótlását átszervezésekkel megoldják.

Mezőgazdaság? Termelői piac?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) – különösen a tavaszi mezőgazdasági munkákra és az ellátásbiztonságra tekintettel – a tavaszi munkacsúcs időszakában kezdeményezi a kormányzatnál, hogy a ma bejelentett járványügyi intézkedés alól mentesüljenek a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek. A földeken a tavaszi munkák elvégzése ugyanis nem tűr halasztást, mivel ez az éves élelmiszertermelés alapja – írták közleményükben.

Indítványozzák, hogy a gazdaboltok, a vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szert forgalmazó kis- és nagykereskedelmi egységek, a mezőgazdasági gépet, alkatrészt és berendezést árusító, valamint ezek javítását végző üzletek, a vetőmag-felügyeletet, -vizsgálatot, -tanúsítást, -fémzárolás folytató egységek, a takarmányt, állateledelt forgalmazó üzletek, az állatgyógyszertárak, az állategészségügyi ellátást folytató laboratóriumok, illetve a termelői piacok a kéthetes lezárás alatt is működhessenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×