INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

koronavírus

gyógyszer

semmelweis egyetem

pte

szte

dél-pesti centrumkórház

vályi-nagy istván

bamlanivimab

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója beszél az Unilever egy kamionnyi tisztítószer-adományának átadásán a Szent László Kórház előtt 2020. május 8-án. Az Unilever 30 raklap Domestos fertőtlenítőszert adományozott a Szent László Kórháznak, valamint más kórházaknak és bentlakásos intézményeknek.

Bamlanivimab terápia: „nincs helye szkepticizmusnak!”

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Napokon belül a Semmelweis Egyetem, a Pécsi, a Debreceni és a Szegedi Tudományegyetem klinikáin, valamint a megyei kórházakban is alkalmazhatják azt a koronavírus elleni gyógyszert, amelyet kiemelkedően jó eredményekkel használtak a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. A bamlanivimab nevű készítmény éppen a leginkább veszélyeztetett betegeken segíthet.

A bamlanivimab nevű gyógyszer egy monoklonális antitest, amelynek előállításához fertőzésen átesett és felgyógyult betegek plazmáját használják fel. A SARV-CoV-2 tüskeproteinje elleni antitest nagyipari méretekben előállítható.

A gyógyszertől a szakemberek azt várják, hogy négyből három beteg esetében az megakadályozza a betegség súlyosbodását, illetve a páciens kórházba kerülését – magyarázta az InfoRádiónak a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója. Ennek értelmében

az alkalmazása a járóbeteg-ellátásban történik, de kórházi körülmények között,

miután egészen ritka esetekben, de szövődményekkel járhat.

A bamlanivimabot – Magyarországon elsőként – a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, valamivel több mint 30 betegen alkalmazták ez idáig. Vályi-Nagy István hozzátette: náluk 15-17 páciens kapta meg a készítményt, és közülük csak egy fő került kórházba. Azt is kiemelte,

a szert a betegség korai időszakában kell alkalmazni, tehát a panaszok jelentkezését követő első tíz nap során,

ugyanis minél közelebb kapja meg a beteg a szert az első tünetekhez, annál jobbak a gyógyulási esélyei.

A készítmény három ütemben érkezik Magyarországra, a héten már 2400-2600 ampulla várható. Egyben – a kedvező tapasztalatoknak köszönhetően – megkezdődik az alkalmazásra kijelölt intézményi kör kiszélesítése is: első körben a megyei kórházakra és egyetemi klinikákra. A betegek és a kezelőorvosok, főként a családorvosok megfelelő tájékoztatása érdekében pedig elérhetővé válik az alkalmazási előirat, illetve a betegtájékoztató az intézmények honlapján. A Dél-pesti Centrumkórház pedig egy telefonszámot is biztosított a konzultációhoz.

A leginkább veszélyeztetetteknek segíthet

Vályi-Nagy István hozzátette: a fentiek értelmében azt várják a családorvosoktól, hogy minél nagyobb számban azonosítanak olyanokat, akik erre a kezelésre alkalmasak lehetnek, szem előtt tartva, hogy a terápiából – amely bizonyítottan az angol mutáció ellen is eredményes – a leginkább a magas kockázatú betegek, így például a kardiovaszkuláris, a szív- és érrendszeri betegek, cukorbetegek, elhízottak, krónikus légúti betegségben szenvedők, vagy vesebetegek, de akár a daganatos betegséggel küzdők profitálhatnak. Az érintettek pontos köre szintén elérhető lesz a kórházak internetes oldalán, de a végső elbírálás majd az orvosokra hárul.

A főigazgató végül kiemelte, a családorvosoknak nem szabad szkeptikusnak lenniük a bamlanivimabbal szemben, ezért minél nagyobb számban várják a jelentkezésüket, ami nem csak a betegek, de a magyar egészségügy érdeke is, hiszen a járvány jelentette terhelés egyre csak fokozódik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Covid-gyógyszer - Vályi Nagy István
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018