eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója beszél az Unilever egy kamionnyi tisztítószer-adományának átadásán a Szent László Kórház előtt 2020. május 8-án. Az Unilever 30 raklap Domestos fertőtlenítőszert adományozott a Szent László Kórháznak, valamint más kórházaknak és bentlakásos intézményeknek.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Bamlanivimab terápia: „nincs helye szkepticizmusnak!”

Napokon belül a Semmelweis Egyetem, a Pécsi, a Debreceni és a Szegedi Tudományegyetem klinikáin, valamint a megyei kórházakban is alkalmazhatják azt a koronavírus elleni gyógyszert, amelyet kiemelkedően jó eredményekkel használtak a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. A bamlanivimab nevű készítmény éppen a leginkább veszélyeztetett betegeken segíthet.

A bamlanivimab nevű gyógyszer egy monoklonális antitest, amelynek előállításához fertőzésen átesett és felgyógyult betegek plazmáját használják fel. A SARV-CoV-2 tüskeproteinje elleni antitest nagyipari méretekben előállítható.

A gyógyszertől a szakemberek azt várják, hogy négyből három beteg esetében az megakadályozza a betegség súlyosbodását, illetve a páciens kórházba kerülését – magyarázta az InfoRádiónak a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója. Ennek értelmében

az alkalmazása a járóbeteg-ellátásban történik, de kórházi körülmények között,

miután egészen ritka esetekben, de szövődményekkel járhat.

A bamlanivimabot – Magyarországon elsőként – a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, valamivel több mint 30 betegen alkalmazták ez idáig. Vályi-Nagy István hozzátette: náluk 15-17 páciens kapta meg a készítményt, és közülük csak egy fő került kórházba. Azt is kiemelte,

a szert a betegség korai időszakában kell alkalmazni, tehát a panaszok jelentkezését követő első tíz nap során,

ugyanis minél közelebb kapja meg a beteg a szert az első tünetekhez, annál jobbak a gyógyulási esélyei.

A készítmény három ütemben érkezik Magyarországra, a héten már 2400-2600 ampulla várható. Egyben – a kedvező tapasztalatoknak köszönhetően – megkezdődik az alkalmazásra kijelölt intézményi kör kiszélesítése is: első körben a megyei kórházakra és egyetemi klinikákra. A betegek és a kezelőorvosok, főként a családorvosok megfelelő tájékoztatása érdekében pedig elérhetővé válik az alkalmazási előirat, illetve a betegtájékoztató az intézmények honlapján. A Dél-pesti Centrumkórház pedig egy telefonszámot is biztosított a konzultációhoz.

A leginkább veszélyeztetetteknek segíthet

Vályi-Nagy István hozzátette: a fentiek értelmében azt várják a családorvosoktól, hogy minél nagyobb számban azonosítanak olyanokat, akik erre a kezelésre alkalmasak lehetnek, szem előtt tartva, hogy a terápiából – amely bizonyítottan az angol mutáció ellen is eredményes – a leginkább a magas kockázatú betegek, így például a kardiovaszkuláris, a szív- és érrendszeri betegek, cukorbetegek, elhízottak, krónikus légúti betegségben szenvedők, vagy vesebetegek, de akár a daganatos betegséggel küzdők profitálhatnak. Az érintettek pontos köre szintén elérhető lesz a kórházak internetes oldalán, de a végső elbírálás majd az orvosokra hárul.

A főigazgató végül kiemelte, a családorvosoknak nem szabad szkeptikusnak lenniük a bamlanivimabbal szemben, ezért minél nagyobb számban várják a jelentkezésüket, ami nem csak a betegek, de a magyar egészségügy érdeke is, hiszen a járvány jelentette terhelés egyre csak fokozódik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×