INFORÁDIÓ
2022. december 7. szerda
Ambrus

szte

2022.02.21. 20:46

Két magyar az elmúlt 10 év legfontosabb felfedezésének díjazottjai között

Először adta hírül az LNP-mRNS vakcina jelentőségét az a 2017-ben megjelent Nature-cikk, mely elnyerte a „BIAL Award in Biomedicine 2021” kitüntetést. A 2022. február 18-i díjátadón 300 000 euróval is jutalmazott közlemény népes szerzőgárdájába tartozik az első helyen szereplő Pardi Norbert, valamint Karikó Katalin, a Pennsylvaniai Egyetem laboratóriumaiban több éven át együtt dolgozó, a Szegedi Tudományegyetemről indult két biokémikus.
2021.11.13. 17:00

Valláskutató: példaértékű a katolikus egyház szembenézésének módja

Intézményes felelősséget vállal a francia katolikus egyház az egyházon belüli szexuális visszaélések miatt – jelentette be Lourdes-ban a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Az InfoRádiónak nyilatkozó valláskutató szerint példaértékű, hogy a katolikus egyház a nyilvánosság előtt, a presztízsveszteségeket is vállalva néz szembe a hibáival és vonja le a történtek konzekvenciáit.
2021.09.06. 13:33

Újabb elismerést kapott Karikó Katalin

Doctor Honoris Causa címmel tüntették ki a világhírű biokémikust a szegedi egyetemen, ahol mások mellett Palkovics László is beszédet mondott az országos felsőoktatási tanévnyitó alkalmából.
2021.06.20. 07:30

Forradalmi eljárással kezelik a tüdőrákkal küzdő betegeket Szegeden

Az egész világon egyedülálló az a műtéti eljárás, amely a tüdőbetegek ellátását segíti az SZTE Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztályán. A Furák József és Szabó Zsolt által kidolgozott módszer egy, már korábbról ismert és alkalmazott, gépi lélegeztetésen alapuló, illetve egy viszonylag új, a beteg spontán légzésével történő műtéti technikák ötvözete. Az új eljárás eddig már közel 80 ember életminőségén javított.
2021.06.19. 16:10

Tanulmány: a digitális oktatás jelentősen visszavetette a gyerekek fejlődését

Az első vizsgálatok eredményei szerint nagy a lemaradás a gyerekeknél a digitális oktatás miatt – mondta az InfoRádiónak Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének egyetemi tanára. A kutató szerint a járványidőszak miatt még több lehet a magyar diákok között a funkcionális analfabéta. Csapó Benő azt is hangsúlyozta, hogy a felzárkóztatást nem lehet teljesen a tanárokra hárítani, a problémát célzottan kidolgozott programokkal lehet megoldani.
2021.04.14. 18:01

Világszínvonalú készülék érkezett a legnagyobb szükség idején az SZTE klinikájára

Csúcstechnológiás lélegeztetőgéphez jutott a harmadik hullám tetőzésekor a Szegedi Tudományegyetem az Operatív Törzs jóvoltából. A dél-alföldi régióban első ECMO (testen kívüli membrán oxigenátor) készülékkel a Covid-járvány legyőzését követően számos területen lehet életmentő beavatkozásokat elvégezni, így például csecsemőket is megmenthetnek az SZTE szakorvosai.
2021.02.26. 06:00

Bamlanivimab terápia: „nincs helye szkepticizmusnak!”

Napokon belül a Semmelweis Egyetem, a Pécsi, a Debreceni és a Szegedi Tudományegyetem klinikáin, valamint a megyei kórházakban is alkalmazhatják azt a koronavírus elleni gyógyszert, amelyet kiemelkedően jó eredményekkel használtak a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. A bamlanivimab nevű készítmény éppen a leginkább veszélyeztetett betegeken segíthet.
2021.02.01. 16:36

Stumpf István: nem tettem volna kockára az életpályám, ha nem hinnék benne

Klebelsberg Kunó időszakához hasonlítja az egyetemi modellváltás kihívásának nagyságát Stumpf István, aki hétfőtől kormánybiztosként koordinálja a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatokat. A kormánybiztos ezen a héten már személyesen is tájékozódik a Szegedi Tudományegyetemen, és nyitott a társadalmi vitára is.
2020.12.15. 18:20

Különleges klinika épül Szegeden

Mintegy négymilliárd forintos beruházással 54 kórtermes infektológiai kórház és oktatási központot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).
2020.11.14. 16:50

Koronavírus: egy alapkérdésre kaphatunk választ hamarosan

Ezer covidos beteg bevonásával vizsgálja a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem, hogy befolyásolja-e az egyének genetikai háttere, mennyire súlyos lefolyású náluk a betegség – mondta az InfoRádiónak a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese.
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018