eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Programozó kalibrál egy új hegesztőgépet a Rába Futómű Kft. győri üzemében 2015. november 27-én. Befejeződött a Rába Járműipari Holding Nyrt. mintegy 4 milliárd forintos, európai uniós és hazai forrásokat is felhasználó fejlesztése, amely a futómű- és a járműgyártó üzletágakat érintette, és ötven új munkahelyet teremtett.
Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

A jobb fizetés helyett a biztonságot most fontosabbnak tarjuk

A magyar munkaerőpiacon a munkahelyi elégedettség 2020-ban nem sokat változott a 2019. évihez képest, a válaszadók 45 százaléka állította, hogy elégedett a fizetésével, emellett 60 százalék tervezett munkahelyet váltani, ez az arány 2019-ben 55 százalék volt – közölte a Hays Hungary felmérésének megállapítását.

A Hays Hungary Salary Guide idei kiadványában szereplő felmérés adatai a cég több száz toborzó projektjéből származnak, amelyek alapját egyrészt az adatbázisukban szereplő személyek, másrészt a multinacionális és kkv-ügyfeleik szolgáltatták.

A Hays felmérése szerint 2020-ban a válaszadók 48 százalékának nőtt a fizetése, míg 2019-ben 76 százalékuknak. Szerintük ennek hátterében az állhat, hogy

a munkavállalók korábban a nagyobb fizetést jellemzően munkahelyváltással érték el, most inkább a stabilitást keresik.

Így a magasabb fizetések elsődleges forrása az éves fizetésemelés, és második helyre rangsorolódott a munkahelyváltás – írják a közleményben.

Kiemelték, hogy tavaly a Covid-19 járvány számos iparágat érzékenyen érintett, bizonyos területeken viszont fellendült az emberi erőforrás iránti kereslet.

A gyógyszeripar azon kevés iparág közé tartozott, amelyek növekedni tudtak az elmúlt időszakban. A szektor vonzóbb lett, rengetegen jelentkeztek gyógyszeripari állásokra tapasztalat nélkül, főként értékesítői pozíciókra. A cégek viszont a legtöbb állás esetében továbbra is ragaszkodnak a releváns diplomához és munkatapasztalathoz – írják a közleményben.

Felmérésük szerint az IT területén általános bővülés volt tapasztalható, és sok pozícióban bért is emeltek. Az otthoni munkavégzés kényszerűsége nyomást gyakorolt a cégek digitális átalakulására, azok a vállalatok is fejlesztették technológiájukat, amelyek eddig halogatták.

Kimutatásuk szerint az informatikai pozíciókon belül

tovább nőtt a kereslet az ügyfélközpontú webfejlesztők és az UX/UI designerek iránt. Felértékelődött az IT Security fontossága, így az elkövetkező években ezen a területen is várhatóan több álláslehetőség lesz elérhető, a DevOps területre pedig folyamatos munkaerőhiány jellemző.

A felmérés szerint tavaly bizonyos szektorokban a vállalatok létszám- vagy óraszámcsökkentést alkalmaztak az üzletmenet biztosítása érdekében, ugyanakkor a meglévő munkaerő-állomány megtartására is kiemelt figyelmet kellett fordítaniuk.

Erős Ferenc, a Hays Hungary HR divíziójának szenior csapatvezetője a közleményben elmondta, hogy a járványhelyzet eddig nem látott módon alakította át a hazai munkaerőpiac dinamikáit. Tavaly a legtöbb cég stratégiájának középpontjába a változásmenedzsment került, 2021-ben a munkáltatók legnagyobb kihívása a munkavállalók megtartása, bizalmuk megerősítése, vagy adott esetben visszaépítése lesz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×