INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

népszava

főszerkesztő

újság

A vidéki életről írna többet a Népszava új főszerkesztője

A vidéki életről írna többet a Népszava új főszerkesztője

Kedd óta a korábbi helyettes, Friss Róbert irányítja főszerkesztőként a Népszavát. Céljairól és a lap helyzetéről kérdezte az InfoRádió.

A családi okok miatt távozó Nagy György helyett az eddigi főszerkesztő-helyettes, Friss Róbert irányítja a Népszavát.

„A lapot meg kell őrizni úgy, ahogy van, a szerkesztőség munkatársainak munkáját össze kell hangolni” – mondta Friss Róbert terveiről az InfoRádiónak. Hozzátette: a Népszava az egyetlen baloldali nyomtatott napilap maradt, és próbálják az olvasókat megtartani, ha lehet, növelni a példányszámot, ennek megfelelően dolgozni, és az igazságot írni.

A lapból 22-25 ezer példány fogy el naponta, a főszerkesztő szerint a Népszava stabil lábakon áll. Kiemelte: szeretné, ha több előfizető lenn, és pár ezerrel nőne a példányszám a következő időben.

Újításként a vidéki tematikát erősítené. A lapnak jó vidéki tudósítók dolgoznak, és még többet szeretne foglalkoztatni őket. Úgy érzi,

a vidéki életről és hétköznapokról többet kellene írni.

Ami a publicisztikát illeti, a belső és külső szerzőknek két oldal nyitva áll.

„Remélem, hogy több vita lesz az ellenzéki politikáról, a kormánypolitikáról elég sok kritikus cikk jelenik meg. Az értelmes vitának vagyok a híve” – jelentette ki.

Friss Róbert szólt arról is, hogy akadnak olyan kormányzati szereplők, akik megszólalnak a Népszavának, legutóbb Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter adott hosszú interjút. Kiemelte, nem öncél, hogy a kormányt le kell járatni. Ha értelmes interjút ad valaki, és szóba áll a lappal, akkor szívesen leközlik.

A nagy tapasztalattal bíró újságíró szerint mostanában nehéz kormányzati információhoz jutni, de igaz ez a közintézményekre, közszolgáltatást végző cégekre is, mert sokan nem akarnak vagy nem tudnak nyilatkozni.

„Nehéz, hogy nincs konkrét hírforrás, aki elmondja a valóságot. Ha csak a propagandát közöljük, annak nincs értelme, de sehol, nem csak ellenzéki lapnál. Az emberek arra kíváncsiak, ami a valóság, amivel szembesülnek nap mint nap. Abból kell főzni, ami van, és törekedni arra, hogy saját információkat szerezzünk. Fontos, hogy ne csak exkluzív információk közlésére törekedjen a lap, hanem arra, hogy a meglévő híreket, eseményeket úgy kommentálja, ahogy tudja, tegye hozzá a véleményét, a plusz információit” – fejtette ki a főszerkesztő, aki szerint aki ma még nyomtatott napilapot olvas, azért teszi, hogy ne csak rövid tartalmat kapjon, ahogy általában az interneten, hanem hátteret, magyarázatot is.

Nyitókép: Népszava

Kapcsolódó hang

Friss Róbert, a Népszava főszerkesztője
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018