eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Percről percre - minden mai hír a koronavírusról

A hét utolsó munkanapján sem lassít a világjárvány, de egyes országokban már valaminek a fényét látják az alagút végén. Koronavírushírek pénteken is itt - percről percre.

2020.11.13. 22:06

Emmi: az egészségügyi dolgozók jellemzően nem a kórházakban fertőződnek meg

Az erőforrástárca ezt állítja egy televízió megkeresésére küldött válaszközleményében.

2020.11.13. 22:00

Egyes kisebbségek tagjait nagyobb számban érinti a vírus

A kisebbségben élő színes bőrű és ázsiai emberek inkább ki vannak téve a koronavírus-fertőzésnek egy, a Lancetben közölt tanulmány szerint.

2020.11.13. 21:55

Már küldheti is vissza büntetésként BL-jussának egy részét a Ferencváros

Számos szurkoló fittyet hányt a járványügyi előírásokra a Kijev és a Juve ellen. Az ukránok még rosszabbul jártak.

2020.11.13. 21:05

Tunézia!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggodalmát fejezte ki a koronavírus terjedésének tunéziai mértéke miatt. Az észak-afrikai arab országban meredeken megnőtt a koronavírus-fertőzés miatt bekövetkezett halálesetek, illetve és kórházban kezeltek száma. A járványügyi helyzet "nagyon aggasztó" az országban - idézte a TAP hivatalos tunéziai hírügynökség Yves Souteyrand-t, a WHO tunéziai képviselőjét. A növekvő számok miatt a tunéziai kormány újabban szigorított a közösségi életre vonatkozó korlátozásokon, és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be az egész országban. A WHO szerint a 11,5 millió lakosú országban az elmúlt három nap során 1400-1600 újabb, igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A tesztelési kapacitás mindazonáltal korlátozott, és számos kórház hetek óta teljesítőképességét megközelítő vagy meghaladó mértékben működik. Ezenkívül tunéziaiak millióit fenyegeti állásának elvesztése a felújított korlátozások miatt az országot alapvetően sújtó gazdasági válság közepette, amelyet tovább súlyosbított a világjárvány. (MTI)

2020.11.13. 20:55

Most majd csökkenhet a járvány ereje

Nagyon nehéz időszak következik; a zárásokkal megteremtődött a lehetősége annak, hogy csökkenjen a koronavírus-járvány dinamikája, de még kell két-három hét, hogy a korlátozások kedvező hatásai érvényesüljenek, csökkenjen a nyomás - közölte a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában. Vályi-Nagy István elmondta, hogy jelenleg kórházukban a koronavírusos betegek ellátását 407 ágy, valamint 71 intenzív ágy szolgálja. A fertőzőosztályon most mintegy 170 koronavírusos beteg van, az intenzíven 45. Hozzátette: dolgozóik már a járvány első hullámában megszokták a terhelést, akkor hetekig ez az intézmény volt az egyetlen, amely koronavírusos betegeket fogadott. A szakember kérdésre válaszolva elmondta: nem csak a fertőzött általános egészségi állapotától függ, hogy milyen súlyos lesz esetében a koronavírus-betegség lefolyása. Van az emberek között egy "fogékonysági" különbség: sokan el se kapják a betegséget, másokat viszont nagyon megvisel. A megbetegedés első szakaszában a vírusfertőzéssel kell megküzdeni, azután a betegek egy részénél a szervezet fertőzésre adott túlzott immunreakciója lesz az, ami súlyos állapotot idéz elő. Esetükben elsősorban nem antivirális, hanem immunológiai kezelésre van szükség - magyarázta Vályi-Nagy István. (MTI)

2020.11.13. 20:54

PDSZ: zárást, most!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Választmánya azt követeli, hogy a magyar közoktatási intézmények haladéktalanul zárjanak be. A PDSZ péntek este az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: Ausztriában a járványhelyzet miatt keddtől december 8-ig bezárnak az iskolák. Megjegyezték: most, hogy bezárt a miniszterelnök "laborja", ahol a járványügyi adatok jóval kedvezőbbek a magyarországinál, "itt az idő megint kimondani: követeljük, hogy kövesse a példát". A PDSZ arra hivatkozva, hogy "mivel Magyarországon sokkal rosszabb a helyzet, mint Ausztriában", a teljes intézményrendszer azonnali zárását követeli. Továbbá, hogy a zárás alatt valósuljon meg az intézményi dolgozók beígért, államilag finanszírozott átfogó tesztelése. Intézménylátogatás csak negatív teszttel legyen lehetséges az újranyitás után is. Kérik továbbá, hogy a kormány ne hagyja magára a munkáltatókat és a munkavállalókat: vadászati kiállítás, olimpiai stadion, belgrádi vasút helyett segítse meg őket abból az uniós támogatásból, ami ezt a célt szolgálja. Követelik azt is, hogy a gyermekével a járvány alatt otthonmaradásra kényszerülő szülő is minősüljön keresőképtelennek, és a táppénze mellé részesüljön kiegészítő jövedelempótló támogatásban. A PDSZ kitért arra is, hogy az újranyitás után a járványhelyzet teljes időtartama alatt a felsősök és a középiskolások digitális munkarend szerint tanuljanak, a normál munkarend csak az alsósok számára legyen lehetséges. A digitális oktatásban lemaradók számára pedig szervezzenek digitális tanulócsoportokat. Azt is kérik, hogy a nyitás után az óvodákban függesszék fel az intézménylátogatási kötelezettséget. A nyitás után pedig azoknak a szülőknek, akik meg tudják oldani a gyermekeik otthoni gondozását, az intézményvezetők ne tagadják meg, hanem automatikusan engedélyezzék a távolmaradást, igazolják a hiányzást - olvasható a PDSZ közleményében. (MTI)

2020.11.13. 20:25

Spanyol számok: lassulás van

Spanyolországban napok óta lassul a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme, péntekre ötszáz alá csökkent a százezer lakosra vetített esetszám. A spanyol egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg százezer emberből átlagosan 498-en fertőzöttek az országban. Az egyes térségek között jelentős eltérések mutatkoznak: az észak-afrikai Ceuta autonóm városban ez a szám 996, míg a Kanári-szigeteken 82. Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója a héten többször is elmondta: a tendencia alakulása reménykeltő, de továbbra is szükséges fenntartani az óvintézkedéseket - az éjszakai kijárási tilalmat, a közlekedési, nyitvatartási és létszám korlátozásokat - mivel a fertőzöttség még mindig nagyon magas. A járványügy vezető szerint október utolsó hetén tetőzhetett a mostani fertőzéshullám. Az elmúlt 24 órában több mint 8700 új fertőzöttet igazoltak az országban. A regisztrált esetszám pedig egy nap alatt több mint 21 ezerrel emelkedett. Az járvány kezdete óta kiszűrt fertőzöttek száma már csaknem eléri az 1,5 milliót. Egy hét alatt több mint 1300 ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe, a regisztrált halálos áldozatok száma 40769. Kórházi kezelésére jelenleg mintegy 20 ezren szorulnak, ami az ellátási kapacitások 16 százalékát jelenti. Intenzív terápiára több mint háromezer páciensnek van szüksége, ezeken az osztályokon átlagosan 32 százalékos a COVID-betegek aránya. A tartományok többségében azonban az átlagot meghaladó a leterheltség. (MTI)

2020.11.13. 20:21

255 ezer embert tesztelt egyetlen nap alatt Olaszország, 40 ezer fertőzöttet talált

A február óta eltelt időben nem voltak még ilyen durvák a koronavírus-számok, mint pénteken

2020.11.13. 20:00

Így néz ki az üres Budapest péntek este 8-kor - képek

A kormány Facebook-oldalára felkerült képeken egy-egy ember látszik: dolgozó, kutyasétáltató, rendőr.

2020.11.13. 19:44

Meghalt Anglia réme, koronavírusos volt, 13 vérfagyasztó gyilkosság szárad a lelkén

Meghalt az angol kriminalisztika huszadik századi történetének egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa.

2020.11.13. 19:43

Az utasok csak lézengenek Ferihegyen, de a légi áruszállítás jól teljesít

Rekordévre készült, de a korlátozások miatt legfeljebb 4 millió utasra számít idén a Budapest Airport. Ez mindössze a negyede a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tavalyi utasforgalmának.

2020.11.13. 19:40

Karanténba került a Liverpool sztárja

Pozitív eredményt hozott a koronavírustesztje Mohamed Szalahnak, az angol bajnoki címvédő FC Liverpool egyiptomi válogatott labdarúgójának.

2020.11.13. 19:03

Hollandia: hiába a megtorpanás

Hollandiában, erőteljes csökkenés után három napja ismét növekszik a koronavírus-járványhoz köthető új fertőzöttek száma. A legfrissebb statisztikák szerint 8 százalékkal több embernek lett pozitív a vírustesztje, mint a hét elején, azonban 30 százalékkal kevesebbnek az elmúlt hét adataihoz képest. A holland közegészségügyi hivatal jelentése szerint, az elmúlt hét napban több mint 26 500 új esetet azonosítottak, a vírus melegágya továbbra is a három nagyváros, Amszterdam, Rotterdam és Hága. A héten naponta átlagosan 68-an veszették életüket a járvány okozta betegségben, 15 százalékkal többen, mint egy hete. A holland egészségügyi szakértők szerint a halálesetek alakulása nagyrészben függ attól, hogy a vírus milyen mértékben terjed az idősotthonokban. A koronavírus az ország 680 időseket ellátó intézményében jelent meg az előző két héten, míg az első hullám idején összesen 828-ban. A szakemberek azt is megerősítették, hogy a tavasztól nyárig terjedő járványidőszakban körülbelül 10 ezer ember eshetett áldozatul a koronavírusnak, azonban közülük csak hatezer tesztje volt pozitív. A 17,5 millió lakost számláló országban eddig hivatalosan 8375-en haltak meg a járvány okozta betegségben. (MTI)

2020.11.13. 17:08

Turizmus - Flesch Tamás: "senkinek sincs fogalma, hogy mi fog történni"

Beláthatatlan, hogy mennyien fognak tönkremenni, de jelenleg a turisztikai szektor tagjainak fele szektoron kívül van – hívta föl a figyelmet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, aki szerint az elviteles ételrendelés némi segítség lehet az éttermeknek.

2020.11.13. 16:15

Egységes eljárásrend az egyetemekre és a kollégiumokra

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) dokumentumából az intézmények vezetői, tanárai és hallgatói tájékozódhatnak a járványhelyzetben szükséges intézkedésekről.

2020.11.13. 15:50

Ezekben a városokban lehet durvább a járvány

Számos településen növekedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - közülte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

2020.11.13. 15:01

Haldokló beteghez be lehet menni a kórházba - szigorú feltételek mellett

A kórházi látogatási tilalom ellenére is el lehet búcsúzni a haldokló családtagtól - közölte az országos tisztifőorvos. A Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádiónak elmondta: a koronavírus-gyanús vagy igazolt fertőzött látogatásakor kötelező a védőöltözet, amit a kórház biztosít.

2020.11.13. 14:41

Visszafizetik a novemberi bérletek árát

Az intézkedés sokakat érint, például a középiskolásokat és a tanárokat.

2020.11.13. 14:30

Tombol a járvány a szomszédunkban

Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, péntekre már csaknem 12 ezer új fertőzöttet jegyeztek fel egy nap alatt, az aktív betegek száma pedig megközelítette a 270 ezret.

2020.11.13. 14:21

Szijjártó Péter új részleteket árult el az orosz vakcináról

Az emberek élete nem játék, így a vírus sem, "aki politikát csinál a vakcinabeszerzésből, az a magyar emberek életével játszik" – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

2020.11.13. 13:48

Öt százalékra vitték le a kiszállított étel áfáját

Magára a kiszállításra nem, csak az ételre vonatkozik az adócsökkentés.

2020.11.13. 13:38

Diákhitel: a HÖOK is örül a moratórium meghosszabbításának

A Diákhitel Központ 2021. június 30-ig meghosszabbítja a 2020. március 19-én bevezetett általános hiteltörlesztési moratóriumot - közölte a társaság.

2020.11.13. 13:27

Németországban még hegymenetben a görbe, de már nem olyan meredek

Ismét rekordot döntött az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint.

2020.11.13. 13:09

Levegőt! – Fontos tanácsokat adott az NNK, így védhetjük egészségünket

A hatékony szellőztetés legnagyobb jelentősége az egészség megőrzésében és visszanyerésében, illetve az életminőség javításában rejlik - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

2020.11.13. 13:00

A szűrőbuszokat is bevonják a tesztelésbe

Csepelen állt üzembe az első mobil szűrőbusz, még öt követi.

2020.11.13. 12:02

Erős szigorítások jönnek Ausztriában

A részleteket szombaton jelenti be a kancellár. Az iskolák, a nagyobb boltok bezárnak, a masszőrökre, kozmetikusokra cudar világ jön.

2020.11.13. 12:00

Müller Cecília: inkább mindenhol viseljünk maszkot

Hackertámadás érte a koronavírus-portált; új szűrőbuszok állnak szolgálatba, de ezeknél nem szabad bárkinek sorban állni; sok a cukorbeteg, ők most különösen is veszélyben vannak, még ha nem is tudják - pénteki bejelentések.

2020.11.13. 11:02

Újabb ország száll be az orosz vakcina gyártásába

Már januárban elkészülhetnek az első adag oltások.

2020.11.13. 11:00

Kásler Miklós: decemberig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma

A napokban hozott járványügyi szabályok betartása döntő hatással lesz a koronavírus-fertőzés terjedésére, és ha az emberek betartják őket, a kedvező eredményeket néhány héten belül tapasztalni fogjuk - jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

2020.11.13. 10:13

Ismét tájékoztatást ad az operatív törzs - élőben az InfoRádióban és az Infostarton

A legfrissebb adatok szerint meghalt 99 beteg, 5097-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon.

2020.11.13. 10:10

Magyar GDP: megindult a kilábalás

A várakozásoknál jobb adatokat közölt a KSH.

2020.11.13. 10:03

Kamionstop: stop!

A közúti áruszállítás zavartalansága érdekében a nehéz tehergépkocsik határozatlan ideig hétvégi korlátozás nélkül közlekedhetnek a hazai utakon.

2020.11.13. 10:00

Újra ötezer fölött az új fertőzöttek száma

Az aktív koronavírusos fertőzöttek száma a százezret közelíti, és már ötszáznál többen vannak lélegeztetőgépen.

2020.11.13. 09:13

A cseheknél tartósnak tűnik a javulás, kinyitják az iskolákat

Csehországban tovább csökkent a napi új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. Az egészségügyi minisztérium honlapján közölt adatokból kitűnik, hogy csütörtökön a laboratóriumi vizsgálatok 7874 új esetet mutattak ki, ami ezerrel kevesebb az egy nappal korábbinál és mintegy 5400-zal kevesebb mint egy hete volt.

2020.11.13. 09:10

Már a második amerikai államban egymillió fölött a fertőzöttek száma

Kaliforniában meghaladta az egymilliót a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint.

2020.11.13. 09:02

Orbán Viktor: négyszáz diákot mozgosítottunk a védekezésben "pilótaként"

2021 nyarán nagyszabású adócsökkentésre készül a kormány; az uniós pénzek jogállamisági kritériumokhoz kötésével az EU Szovjetuniót csinál magából - a kormányfő egy hosszú éjszaka és korán indult nap hajnala után a Kossuth rádióban adott hosszabb interjút.

2020.11.13. 09:00

Van még egy kór, ami százezreket megölt mostanában, a környékünkön is aktív

Magyarország egyik szomszédjában is komoly pusztítást végez.

2020.11.13. 08:12

Európában olcsóbb lesz a Pfizer oltása, mint Amerikában

Az Európai Uniónak sikerült kedvező üzletet kötnie a gyógyszergyártóval, ennek értelmében az amerikai 19,5 dolláros ár alatt kaphatják tagállamai a vakcinát, melyből 200 millió adagnyit rendelt meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×