eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Bezárt olasz étterem Nyíregyházán 2020. november 11-én. A kormány legújabb védelmi intézkedései szerint ettől a naptól az éttermek nem fogadhatnak vendéget. Az étteremben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Turizmus - Flesch Tamás: "senkinek sincs fogalma, hogy mi fog történni"

Beláthatatlan, hogy mennyien fognak tönkremenni, de jelenleg a turisztikai szektor tagjainak fele szektoron kívül van – hívta föl a figyelmet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, aki szerint az elviteles ételrendelés némi segítség lehet az éttermeknek.

A mostani helyzet abszolút reménytelen és kilátástalan – fogalmazott az InfoRádiónak Flesch Tamás. Hiszen a vendéglátásban a december kiesése óriási probléma, miután a céges rendezvények, partik komoly bevételt képeznek a karácsonyt megelőzően, bár vélhetően a korai zárás is ezt eredményezte volna.

Az, hogy a házhoz szállítás mellett elviteles ételrendelésre is lehetőség van, mindenképp segítséget jelent – magyarázta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetség elnöke.

De még ezzel együtt is,

beláthatatlan, hogy a szektor mennyit bír még el,

és fogalma sincs senkinek arról, hogy mi fog történni, hányan fognak tönkremenni, és ki tud majd esetleg újranyitni, egyáltalán, lesz-e ember akivel erre lehetőség lesz, hiszen jelen számítások szerint a teljes turisztikai szektornak a fele jelenleg a szektoron kívül van, ilyen-olyan formában. A tisztábban látás reménye jövő tavasszal, május környékén várható, de az borítékolható, hogy lesz lemorzsolódás. „Ennek egy része akár lehet egy pozitív megtisztulás, de nagyon sok jó is el fog ebben a csatában vérezni” – vélekedett Flesch Tamás.

A gazdaságvédelmi intézkedéseket, amelyeket a vendéglátásban, rendezvényszervezésben hozott a kormány, tehát a járulékok eltörlése és a bruttó munkabér kifizetése, mindenképp pozitívnak és komoly segítségnek értékelik, árnyalja azonban a képet, hogy a vendéglátóiparban a fizetések nagyon nagy része a szervízdíjból, borravalóból származik, amit nem lehet kifizettetni.

Ezzel szemben a szálládaipar már egy nehezebb ügy, ugyanis

a bennlévő foglalások 80 százalékának a kifizetése „nagyon messze van attól, ami elfogadható”.

Ez Budapesten nagyjából a nullának a 80 százalékát jelenti, ami egy egyszerű szorzat, de még vidéken sincs több 15-20 százalékos foglaltságnál a könyvekben, hiszen a pandémiás helyzet kialakulása óta nagyon bizonytalan a foglalási kedv. Ezért itt is a járulékok eltörlését, és a munkabérek 50 százalékának kifizetését tartaná szükségesnek a szállodaszövetség.

Flesch Tamás, mint magánember, nehezen hiszi, hogy még ebben enyhítésre kerülhetnek a szabályok, amit egy amúgy is gyenge január és február követ a turizmusban, tehát legkorábban a márciussal számolhat a szektor, aminek igencsak végesek a tartalékai.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×