INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

flesch tamás

magyar szállodák és éttermek szövetsége

turizmus

koronavírus

korlátozás

házhozszállítás

Bezárt olasz étterem Nyíregyházán 2020. november 11-én. A kormány legújabb védelmi intézkedései szerint ettől a naptól az éttermek nem fogadhatnak vendéget. Az étteremben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég.

Turizmus - Flesch Tamás: "senkinek sincs fogalma, hogy mi fog történni"

InfoRádió

Beláthatatlan, hogy mennyien fognak tönkremenni, de jelenleg a turisztikai szektor tagjainak fele szektoron kívül van – hívta föl a figyelmet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, aki szerint az elviteles ételrendelés némi segítség lehet az éttermeknek.

A mostani helyzet abszolút reménytelen és kilátástalan – fogalmazott az InfoRádiónak Flesch Tamás. Hiszen a vendéglátásban a december kiesése óriási probléma, miután a céges rendezvények, partik komoly bevételt képeznek a karácsonyt megelőzően, bár vélhetően a korai zárás is ezt eredményezte volna.

Az, hogy a házhoz szállítás mellett elviteles ételrendelésre is lehetőség van, mindenképp segítséget jelent – magyarázta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetség elnöke.

De még ezzel együtt is,

beláthatatlan, hogy a szektor mennyit bír még el,

és fogalma sincs senkinek arról, hogy mi fog történni, hányan fognak tönkremenni, és ki tud majd esetleg újranyitni, egyáltalán, lesz-e ember akivel erre lehetőség lesz, hiszen jelen számítások szerint a teljes turisztikai szektornak a fele jelenleg a szektoron kívül van, ilyen-olyan formában. A tisztábban látás reménye jövő tavasszal, május környékén várható, de az borítékolható, hogy lesz lemorzsolódás. „Ennek egy része akár lehet egy pozitív megtisztulás, de nagyon sok jó is el fog ebben a csatában vérezni” – vélekedett Flesch Tamás.

A gazdaságvédelmi intézkedéseket, amelyeket a vendéglátásban, rendezvényszervezésben hozott a kormány, tehát a járulékok eltörlése és a bruttó munkabér kifizetése, mindenképp pozitívnak és komoly segítségnek értékelik, árnyalja azonban a képet, hogy a vendéglátóiparban a fizetések nagyon nagy része a szervízdíjból, borravalóból származik, amit nem lehet kifizettetni.

Ezzel szemben a szálládaipar már egy nehezebb ügy, ugyanis

a bennlévő foglalások 80 százalékának a kifizetése „nagyon messze van attól, ami elfogadható”.

Ez Budapesten nagyjából a nullának a 80 százalékát jelenti, ami egy egyszerű szorzat, de még vidéken sincs több 15-20 százalékos foglaltságnál a könyvekben, hiszen a pandémiás helyzet kialakulása óta nagyon bizonytalan a foglalási kedv. Ezért itt is a járulékok eltörlését, és a munkabérek 50 százalékának kifizetését tartaná szükségesnek a szállodaszövetség.

Flesch Tamás, mint magánember, nehezen hiszi, hogy még ebben enyhítésre kerülhetnek a szabályok, amit egy amúgy is gyenge január és február követ a turizmusban, tehát legkorábban a márciussal számolhat a szektor, aminek igencsak végesek a tartalékai.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Szállodák, éttermek – Flesch Tamás elnök, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
 
Németh Richárd, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletágának ügyvezető partnere
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018