INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

diákhitel

moratórium

höok

koronavírus

A Diákhitel Központ ügyfélszolgálata 2019. szeptember 11-én.

Diákhitel: a HÖOK is örül a moratórium meghosszabbításának

Infostart / InfoRádió

A Diákhitel Központ 2021. június 30-ig meghosszabbítja a 2020. március 19-én bevezetett általános hiteltörlesztési moratóriumot - közölte a társaság.

A meghosszabbított hiteltörlesztési moratórium a Diákhitel Központ összes törlesztési szakban lévő - 114 ezer - ügyfelére kiterjed. A 2021. június 30-ig meghosszabbításra kerülő általános törlesztési moratórium kiterjed a már törlesztési szakban lévő és a 2021 első féléve során törlesztési szakba kerülő ügyfelekre is valamennyi diákhitel termék esetén.

A Diákhitel Központ Igazgatóságának döntése alapján a diákhitelek törlesztési kötelezettségének felfüggesztése 2021. január 1-jén automatikusan meghosszabbodik, ahhoz külön nyilatkozatot az ügyfeleknek nem kell tenniük. A meghosszabbított moratórium lejártáig a Diákhitel Központ a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve nem mond fel nem teljesítő hitelszerződéseket.

A fennálló tőke- és kamattartozások - az eddigi szabályoknak megfelelően - önkéntesen a moratórium ideje alatt is törleszthetők. Hozzátették: a beérkező törlesztéseket a Diákhitel Központ erre vonatkozó külön kérelem nélkül ingyenes előtörlesztésként elszámolja. Az önkéntes törlesztések a moratórium ideje alatt - 2021. június 30-ig - bármikor egyoldalúan felfüggeszthetők.

A kormány által 2020. március 19-én bevezetett

törlesztési moratórium lehetőségével a törlesztési szakban lévő diákhitel tartozással rendelkező ügyfelek 35 százaléka, mintegy 40 ezren éltek.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy az ügyfelek 65 százaléka a moratórium alatt is törlesztette diákhiteleit.

A Diákhitel Központhoz idén beérkező rekordszámú hiteligénylés és a hallgatók részéről tapasztalható folyamatos érdeklődés egyértelműen bizonyítja, hogy soha nem volt akkora szükség és igény a diákhitelekre, mint a jelenlegi járványhelyzetben, a felsőoktatást is erősen érintő korlátozások közepette.

A koronavírus járvány miatt sokkal kevesebb felsőoktatási hallgató tud dolgozni, mint egy évvel korábban, így a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint elképzelhető, hogy még többen élni fognak a lehetőséggel. Budavári Marcell, a HÖOK sajtófőnöke az InfoRádiónak azt mondta, üdvözlik a moratórium meghosszabbítását.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Budavári Marcell, a HÖOK sajtófőnöke
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018