eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Müller Cecília: inkább mindenhol viseljünk maszkot

Hackertámadás érte a koronavírus-portált; új szűrőbuszok állnak szolgálatba, de ezeknél nem szabad bárkinek sorban állni; sok a cukorbeteg, ők most különösen is veszélyben vannak, még ha nem is tudják - pénteki bejelentések.

Ötezer új fertőzött, az aktív koronavírusos fertőzöttek száma a százezret közelíti, és már ötszáznál többen vannak lélegeztetőgépen, elhunytak 99-en - derül ki a napi járványadatokból, részletek ITT olvashatók.

Az operatív törzs ezért pénteken is új közlésekkel jelentkezett online sajtótájékoztatóján.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese nyomatékosította, hogy szigorodtak a maszkhasználat szabályai,

a közterületi előírásokat a 10 ezer főnél nagyobb településeken az önkormányzat szabja meg.

Az elmúlt napon 70 fővel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem tartották be kötelezettségeiket.

327 személy vétett a kijárási szabályok ellen, illetve csoportosult.

170 embert pénzre büntettek, 15 személyt viszont fel kellett jelenteni.

Jelezte, hogy munkavégzés mentén kint lehet lenni az utcán éjszaka is, ezt viszont igazolni kell a Kormány.hu portálról letölthető, kitöltött űrlap segítségével. A munkáltatónak viszont indokolnia is kell, miért kell a munkavállalónak este 8 és reggel 5 között az utcán tartózkodnia. Az indoklást tartalmazó igazolásnak a formátuma azonban szabad.

Azokban az üzletekben, ahol a dolgozók nem viselték a maszkot a rendőri intézkedéskor, jellemzően 30 napos bezárással éltek a hatóságok.

Egy nap alatt a rendőrök 15 ezer körüli hatósági házi karanténnál végeztek ellenőrzést, mobilon ezt az ellenőrzést 3261-en vállalták.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő bejelentette,

csütörtök este hackertámadás érte a Koronavírus.gov.hu portált,

amely azonban már jól működik.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón közölte, az egészségügyi ellátás a teljesítőképessége határára érkezett. Az adatok ismertetése kapcsán hangsúlyozta, az elhunytak jellemzően idős korúak, átlagéletkoruk 76 év, és jellemzően volt krónikus alapbetegségük is.

6690 koronavírusost ápolnak kórházban, 518 ember van lélegeztetőgépen közülük - ismertette.

Kérte, hogy ahol nem kötelező a maszkviselés, ott legyen meg a másfél méteres távolság, és "inkább használjunk maszkot".

"Továbbra se a kiskapukat keressük, értsük meg a védekezés lényegét"

- kérte.

Rosszul érintette az a panasz, amely szerint fiatalabb, aktív dolgozók lázcsillapítókkal csúsznak át az infrakapun munkahelyre menet.

"Volt, amikor sikk volt szuperdolgozónak lenni, de ez most veszélyezteti a teljes munkahelyi közeget. A szuperdolgozó helyett ne váljunk szuperterjesztővé!" - tette hozzá.

Mint elmondta még, a kórházi tapasztalatok új tudással vértezték fel az intézmények dolgozóit, kórházba továbbra is csak az fog kerülni, akinek ellátásra feltétlenül szüksége van.

A tesztkapacitás bővült, a mobil-tesztelőállomások megkezdték a munkájukat, ezek alapvetően buszok, szűrőbuszok, csütörtökön kettő, pénteken négy, a hétvégén hat helyszínen lesznek jelen. Ezen buszok kapacitását az "érvényes szabályok alapozzák meg", tehát

"senki ne álljon sorba ezeknél a buszoknál",

oda is csak azok menjenek, akiket a háziorvos odautal, ez nem egy szabadon igénybe vehető szűrési lehetőség. "Türelmet kérünk mindenkitől, a gyorsteszt is 15-20 perc alatt zárul eredménnyel."

Nincsenek jó hírei a szennyvízvizsgálat eredményeivel kapcsolatban sem, országszerte számos városban emelkedik a szennyvízben a vírus örökítőanyagának jelenléte.

Egy jó hírrel is jelentkezett azért: újabb influenzaoltás-mennyiség kiszállítása történt meg a háziorvosokhoz.

"Azt mondhatom, a felnőtt oltóanyag 65 százaléka fogyott el korábban, a gyermekoltóanyag 10 százaléka fogyott. Aki veszélyeztetett csoportba tartozik influenzaszempontból, kérem, éljen a lehetőséggel, a jövő héten lehet jelentkezni a háziorvosnál."

Kérdések - válaszok

- Vizsgálják-e az okát, hogy miért van ennyi cukorbeteg 50 év alatt a koronavírusos halottak között?

- Életmódbeli okok hozzák felszínre a 2-es cukorbetegséget. 8-10 százalék a detektált felnőttkori cukorbetegek száma. Népbetegség, amely hajlamossá tesz mindenkit bárminemű fertőzésre.

- Lehet és érdemes-e nagyobb dózisban szedni a vitaminokat?

- Konzultálni kell a háziorvossal!

- A nagyvárosok által meghozott maszkszabályok betartását ki ellenőrzi? Mik a szankciók?

- 147 olyan település van, ahol többen laknak, mint 10 ezer fő. November 11-től felvette a rendőrség ezekkel a helyhatóságokkal a kapcsolatot, ahol kihirdettek szabályt, ott a rendőrök e szabályok alapján ellenőriznek - alapvetően a rendőrség ellenőriz, de segíti a honvédség is.

A hétvégén nem tart tájékoztatót az operatív törzs.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×