eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Kanyaró elleni védőoltást ad be egy Fülöp-szigeteki gyereknek egy otthonlátogató védőnő Manila szegénynegyedében 2019. február 16-án. A cseppfertőzéssel terjedő betegség az utóbbi hetekben mintegy hatvan ember halálát okozta Luzon szigetén és a Visayan-szigeteken, az áldozatok többsége négyéves kor alatti gyermek.
Nyitókép: MTI/AP/Bullit Marquez

Van még egy kór, ami százezreket megölt mostanában, a környékünkön is aktív

Magyarország egyik szomszédjában is komoly pusztítást végez a kanyaró.

Több mint 270 ezer halt meg tavaly világszerte a kanyaró következtében - közölte csütörtökön közös jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC).

A szám 50 százalékkal nagyobb a 2016-osnál, amikor a kanyaróval összefüggésbe hozható halálesetek száma történelmi mélypontot ért el. Az azóta eltelt időszakban évről- évre nőtt a halálesetek száma.

"Ezek az adatok egyértelmű üzenetet közvetítenek arra vonatkozóan, hogy

nem tudjuk megvédeni a gyerekeket a kanyarótól a világ minden táján"

- jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Az egészségügyi hatóságok figyelmeztettek, hogy a kanyaró elleni oltókampányokat 26 országban felfüggesztették a koronavírus-világjárvány miatt.

A kanyaró megelőzése érdekében a lakosság legalább 95 százalékát kell beoltani. A kanyaró kiütésekkel és lázzal járó megbetegedés, amely súlyos következményekhez vezethet, különösen az ötéves kor alatti gyerekek és a 30 évesnél idősebb felnőttek esetében.

A jelentés szerint ezzel szemben a világ lakosságának mindössze körülbelül 85 százaléka kapja meg az első védőoltást a kanyaró ellen, és csupán 71 százaléka kapja meg a másodikat.

A világon kilenc országban jegyeztek fel jelentősebb kanyarójárványokat, köztük a Közép-afrikai Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Georgiában, Kazahsztánban és Ukrajnában.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×