eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Alig van ember a vatikáni Szent Péter téren 2020. március 5-én. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványának terjedése elleni védekezésképpen március 5-től minden oktatási intézmény működését felfüggesztették és más óvintézkedéseket is bevezettek Olaszországban, ahol a vírus 107 ember halálát okozta.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

255 ezer embert tesztelt egyetlen nap alatt Olaszország, 40 ezer fertőzöttet talált

A február óta eltelt időben nem voltak még ilyen durvák a koronavírus-számok, mint pénteken

Campania és Toszkána tartományt is járványveszélyes, vörös színű zónának minősítették egész napos kijárási tilalom elrendelésével, miközben az egy nap alatt szűrt betegek száma meghaladta a negyvenezret az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint Olaszországban.

A kiemelten járványveszélyes tartományok száma nyolcra emelkedett, miután Campania és Toszkána régiót is a vörös színű fokozatba sorolták. A korlátozások vasárnaptól lépnek életbe. Jelenleg ebbe a veszélyességi kategóriába tartozik Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Alto Adige, Bolzano és térsége, valamint Calabria.

Campania és Toszkána eddig sárga, vagyis kevéssé veszélyes térségnek számított. A vörös zónába való átlépés azt jelenti, hogy a tartományok külső határát lezárják, és a régió városai között is csak munkavégzés, iskolába járás vagy más nyomós indok miatt lehet közlekedni. Az éjszakai kijárási tilalom mellett napközben is csak engedéllyel lehet utcára menni, leállítják a vendéglátást és a kereskedelmet is.

Közepesen veszélyes, narancssárga fokozatot kapott Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia és Marche tartomány. Ide tartozik már Abruzzo, Basilicata, Liguria, Umbria, Puglia és Szicília is. A narancssárga térségekbe is csak engedéllyel lehet belépni.

Kevésbé veszélyes, sárga színű térség maradt Lazio, Veneto, Molise, Trentino és Szardínia.

Egy nap alatt 40 902 új beteget szűrtek a 24 órával korábbi majdnem 38 ezer után.

Február óta ez a legmagasabb napi esetszám. Több mint 255 ezer tesztelést végeztek, húszezerrel többet mint egy nappal korábban. Kórházban mintegy 31 ezer beteget kezelnek, intenzív osztályon 3230-an vannak.

Az aktív betegek száma megközelítette a 700 ezret.

Egy nap alatt 550 beteg halt meg, a korábbi 636 után. A halottak száma 44 139-re emelkedett.

A sárga övezetbe tartozó Rómában a hétvégén lezárják a belváros sétálóutcáit, ahol előző szombat-vasárnap, a bezárt üzletek ellenére, hatalmas tömeg hömpölygött. A városközpont metrómegállóit is lezárják, és egyes utcákba csak korlátozott számban engednek be sétálókat.

Rómában a Pantheon előtti téren ismét a vendéglátósok tartottak kormányellenes demonstrációt, köztük voltak azok az étteremtulajdonosok, akik Firenzéből gyalog tették meg az utat a fővárosig a korlátozásokkal szembeni tiltakozásuk jeleként.

Nápolyban a piacokon dolgozók tüntettek a városközpontban "a gazdagok megadóztatását" szorgalmazva.

Az egymilliós délolasz városban tábori járványkórházak felállításán dolgoznak, és aneszteziológusokat keresnek akár külföldről is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×