eur:
386.56
usd:
363.17
bux:
56202.56
2023. szeptember 22. péntek Móric
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor: négyszáz diákot mozgósítottunk a védekezésben "pilótaként"

2021 nyarán nagyszabású adócsökkentésre készül a kormány; az uniós pénzek jogállamisági kritériumokhoz kötésével az EU Szovjetuniót csinál magából - a kormányfő egy hosszú éjszaka és korán indult nap hajnala után a Kossuth rádióban adott hosszabb interjút.

Éjszaka még a Facebookon posztolt, gratulálva a magyar labdarúgó-válogatott sikeres Eb-kvalifikációjához, reggel 6 óra után pedig már az operatív törzs üléséről "jelentkezett be" a közösségi felület tanúsága szerint.

Fél 8-kor viszont már a Kossuth rádióban volt jelenése. (Az interjút teljes terjedelmében ITT hallgathatja vissza.)

Először a magyar-izlandi Eb-pótselejtezőről beszélt.

"Szenvedély, betegség a meccsnézés, sokat nem aludtam, de vigye kánya.

Nem egyszerűen futball volt, hanem harc,

vikingeket legyőzni márpedig nem akármi" - ecsetelte a kormányfő, aki drámai csatát és realizált papírformát említett a mérkőzés kapcsán.

Aztán rátért a járványügyi védekezésre.

"Ami érvényes Ausztriában, érvényes Magyarországon is. Minden eszköz rendelkezésre áll, de ember annyi van, amennyi, és azt meg lehet becsülni, hogy változatlan szakemberszámmal hány beteget lehet ellátni."

A kulcs a kijárási tilalom - mondta, ebben szerinte a legnehezebb a 14. nap körül lesz.

"Szerintem jó ütemben, kellő pontossággal hoztuk meg a döntéseket,

merem vállalni a felelősséget azért a mondatért, hogy 99,9 százalék az esélye annak, hogy az egészségügyi rendszer működőképes marad" - jelentette ki.

Bejelentette, 400 diákot mozgósítottak a tesztelés érdekében, "nagyszerű fiataljaink vannak, amikor kell, hagyják magukat vezényelni, teszik a dolgukat".

A vezénylést "nagyon nehéz dolognak" nevezte, de úgy látja, az orvosok elfogadták a rájuk vonatkozó "átirányítást".

239 iskolában zajlik digitális oktatás általános iskolában - mondta még.

Hosszú beszélgetés zajlott az operatív törzsben arról, hogy egyes Covid-gyógyszereket ki lehet-e adni patikai forgalmazásba, de erről még a szakemberek is vitáznak szerinte.

"Kihagyni vizsgálati fázisokat semmiképpen sem lehet, szükségtelenül senki se kerüljön olyan helyzetbe, hogy rossz gyógyszer miatt betegszik meg" - figyelmeztetett. "Ezen dolgoznak Müller Cecíliáék."

Hogy van-e átoltási terve a kormánynak, arról Orbán Viktor azt mondta, az egészségügyi személyzettel kezdik majd az oltást,

a vakcinából viszont "nem szabad politikai kérdést csinálni".

"Majd mindenki eldönti, melyik vakcinában bízik, van, aki az üzleti modellben, az amerikaiban, van, aki az állami vagy még államibb fejlesztésben, az oroszban vagy a kínaiban" - részletezte.

Az ismert számolgatásra, hogy a lakosság 40 százalékát kell-e beoltani a koronavírus legyőzéséhez, arra azt mondta, "az ember olvas ilyenkor, és meghallgatja a szakembereket".

"Az biztos, hogy a járványok el szoktak múlni, csak azt nem tudni, hogy miért. Ha van vakcina, gyorsabban szűnnek meg. Az is kérdés, hogy ha visszahúzódik, akkor el is tűnik-e, vagy velünk marad, mint az influenza, ennek kiderítéséért egyszer majd Nobel-díjat fognak adni" - mondta.

A kormányzati intézkedéseket két csoportba osztotta.

"Az első csoportban 30 napra nyújtunk segítséget, például a foglalással rendelkező szállodáknak vagy az éttermeknek, ahol nem szabad elbocsátani a dolgozókat.

Az elvitelre kerülő ételek áfáját épp most csökkentettük le 5 százalékra, ma reggel fogom aláírni.

És vannak hosszabb távon érvényes intézkedések, jellemzően adócsökkentések, amelyekkel lendületbe kívánjuk hozni a gazdaságot a járvány után."

Szerinte mindenképp csökkenteni kell az adót, hogy lehessen munkahely, mégpedig 2021 nyarán.

Beszélt arról is, hogy az EU jogállamisági kritériumokhoz köti az uniós pénzek kifizetését.

"Bonyolult kérdés ez, több levelet is küldtem ezügyben, lassan már Tolsztoj-regényhősnek érzem magam. A világ kiszámítható volt mindig, a magyar parlament döntéseket hozott arról, hogy a vétó megtörtént ezzel kapcsolatban. Egyet azonban leszögeznék: a magyarok pénzét nem lehet elvenni. Ez az első dolog. Ugyanakkor a németek vezetésével kidolgozott csomag nem a jogról, hanem a politikáról szól; ha ezt a szabályt valóban elfogadják, akkor az Európai Unióból Szovjetuniót csináltunk, ahol ha valaki eltért az ideológiai vonaltól, jól megbüntették. Ha elolvasom ezt a tervezetet, ez pontosan ugyanaz."

Azon, hogy ezt egy francia, egy holland ezt nem érti, meg, azon nem csodálkozik, mert ott nem volt kommunizmus.

Amiről most szerinte beszélni kell, az az, hogy hogyan kell megmenteni az emberek egészségét és a gazdaságot, erről kell beszélni, erről kell döntéseket hozni, a déli államokhoz pedig el kell küldeni a pénzt, "mert baj lesz",

nem mindenki van olyan helyzetben, mint Magyarország, amely csütörtökön a pénzpiacokról fel tudott venni 2,5 milliárd euró hitelt.

Fölöslegesnek azért nem tartja a jogászi tevékenységet az EU-ban, de "a jogászokkal Rajnát lehet rekeszteni", de a döntéshozóknak most nem olyan tanulmányokat kell olvasni, hanem emberek életét, egzisztenciáját kell megmenteni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×