INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

dobrev klára

minimálbér

eu

kósa ádám

ep

egészségügy

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti listavezetője pártja kampányzáró rendezvényén a budapesti Széchenyi téren 2019. május 24-én.

Dobrev Klára: lesz európai minimálbér

A Demokratikus Kolaíció EP-képviselője közölte: arra kérte az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul dolgozza ki azt a módszertant, amellyel minden egyes uniós országban meg lehet állapítani, hogy mekkora a tisztességes megélhetéshez szükséges minimálbér. A Fidesz elutasította a jelentést.

Kétharmados többséggel fogadta el az Európai Parlament a Dobrev Klára által kidolgozott foglalkoztatási és szociálpolitikai iránymutatásokat. Az EP alelnöke közölte, az ajánlásokból hamarosan minden tagország számára kötelező jogszabályok lehetnek:

„Az első és talán legfontosabb: lesz európai minimálbér

– hangsúlyozta a Demokratikus Koalíció képviselője. – A mostani jogszabályi ajánlásban is azt kértem a Bizottságtól, hogy haladéktalanul dolgozzák ki azt a módszertant, amellyel meg lehet állapítani minden egyes tagországban, hogy mekkora az a minimálbér, ami a tisztességes megélhetéshez szükséges. Fel kell számolni a dolgozók kizsákmányolását, nem megengedhető, hogy emberek tisztességesen dolgoznak, és nem keresnek annyit, hogy saját magukat és családjukat el tudják tartani.”

Dobrev Klára hozzátette: a másik probléma, amivel a jelentés foglalkozik, az az egészségügy helyzete, sürgetve az európai egészségügyi unió létrehozását. Olyan minimumszabályokat garantálva, hogy

egy magyar ember ne kaphasson rosszabb egészségügyi ellátást, mint például egy holland.

Elfogadhatatlannak nevezték, és

a Fidesz EP-képviselői el is utasították Dobrev Klára javaslatát.

Kósa Ádám szerint felelős politikus nem készít úgy jelentést az eurózóna helyzetéről, hogy hazája nem tagja ennek a csoportnak, ahogy azt sem szavazza meg, hogy az unió tagállami hatásköröket vonjon el, márpedig a minimálbér megállapítása ilyen ügy.

Kósa Ádám jelezte: elutasítják a jelentés azon felvetését is, amely a progresszív adózás bevezetéséről szól. Ezt azzal indokolta, hogy ez a Magyarországon bevált egykulcsos rendszer helyett olyan szisztémát hozna be, amelyben

„azok az emberek nem fognak adót fizetni, akik egyébként megtehetnék”.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Dobrev Klára biztosra veszi, lesz európai minimálbér
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018