INFORÁDIÓ 
2020. november 27. péntek
Virgil

karácsony gergely

budapest

fürjes balázs

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára nyitóelőadást tart Kormányzati politika a lakható Budapestért címmel a Portfolio Lakás Konferencia 2020 rendezvényen a New York Palace Budapest szállodában 2020. szeptember 10-én. A közlekedés, az otthonteremtés, valamint a minőségi zöld felületek létrehozása és gyarapítása, ezek lesznek a kulcsterületei a következő években is a kormányzati Budapest fejlesztésnek a fővárosiak érdeke és az emberek igényei alapján - mondta Fürjes Balázs.

Fürjes Balázs: sokan várnak Karácsony Gergely bocsánatkérésére

Infostart / MTI

Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár levélben kérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy kövesse meg a budapestieket és minden jóérzésű magyart, akiket megbántott azzal, hogy támogatta Bíró Lászlót, a Budapestet Judapestnek nevező "rasszista jelöltet" a borsodi időközi parlamenti választáson - közölte az államtitkár.

Az államtitkár azt mondta, hogy a főpolgármester olyat tett, amit Budapest első embereként soha, senkinek nem lett volna szabad megtennie. Fürjes Balázs szerint ezért nagyon sokan csalódtak a főpolgármesterben és várnak tőle bocsánatkérést.

Mint ismeretes, az ellenzéki pártok, köztük a Karácsony Gergely vezette Párbeszéd egy olyan jelöltet indítottak a szerencsi időközi országgyűlési választáson, aki sokakban megütközést váltott ki általuk "antiszemitának, cigányellenesnek, rasszistának" tartott korábbi Facebook-bejegyzéseivel. Bíró László Facebook-posztjaiban többek között Judapestnek nevezte Budapestet, zsidó uzsorástőkéről írt és a vallásos zsidó embereket "tetűcsúszdásoknak" nevezte jellegzetes hajviseletük után.

Az elmúlt hetekben számos baloldali értelmiségi, zsidó és cigány szervezet vezetői nevezték elfogadhatatlannak, hogy baloldali ellenzéki pártok és vezetők, köztük Karácsony Gergely is nyíltan támogatják a rasszista múltú jelöltet, és ezzel "legitimálják a rasszizmust és az antiszemitizmust".

Karácsony Gergely főpolgármester azon túl, hogy pártelnökként képviselőnek jelölte a többek között Budapest "Judapestnek" nevezésével közfelháborodást okozó politikust, főpolgármesteri minőségében, a főpolgármesteri irodában, a budapesti városházán, Budapest hivatalos címere és zászlója előtt felvett külön kampányvideóban buzdított Bíró László támogatására. E videóban a főpolgármester annyit mondott az ellenzéki jelölt rasszista, antiszemita, cigányellenes kijelentéseire utalva, hogy "egyikünk sem tökéletes".

Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár a kormány-főváros közös egyeztető testületének, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülése előtt úgy fogalmazott az MTI-nek, hogy a "rasszista, antiszemita, gyűlöletkeltő" jelölt főpolgármesteri támogatása elfogadhatatlan és itt az ideje, hogy a főpolgármester bocsánatot kérjen ezért zsidó és cigány honfitársainktól, a budapestiektől és minden jóérzésű embertől, akit megbántott.

"Budapest első emberének kellett volna legelőször és legerőteljesebben tiltakoznia a Budapestet Judapestnek nevező, rasszista politikussal szemben" - fogalmazott Fürjes Balázs, aki hozzátette, bízik benne, hogy legalább a választás után nem köti a koalíciós kényszer a főpolgármestert, és

kész belátni, hogy nagyot hibázott.

Ezért Fürjes Balázs "egyértelmű bocsánatkérésre és a rasszista politikus és politika támogatásának visszavonására" kérte Karácsony Gergelyt - közölte az államtitkár.

Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában kedden beszélt a judapestezésről is. Az interjút itt lehet elolvasni és meghallgatni.

Karácsony Gergely
 
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018