eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetően az ausztrál lakosok a világon az elsők között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek.
Nyitókép: Dan Himbrechts

Percről percre - minden mai hír a koronavírusról

A most kezdődő héten sem látszik lassítani a világjárvány.

2020.10.12. 22:13

Szigorítások jönnek Horvátországban

Újabb szigorításokat tervez a horvát kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Davor Bozinovic belügyminiszter.

2020.10.12. 20:35

Új készültségi rendszert vezetnek be Angliában

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nem lehet ismét a tavaszihoz hasonló módon teljes zárlat alá helyezni a brit gazdaságot, de a koronavírus-járvány kórokozójának szabadjára engedése sem járható út.

2020.10.12. 20:15

Döntöttek a Vörösmarty téri karácsonyi vásárról

A koronavírus-járvány miatt döntöttek így, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) helyette kampányt indít a hazai kézművesek támogatására.

2020.10.12. 19:55

Hamis koronavírusteszteket és fertőtlenítőt is lefoglaltak itthon

Több mint 3,5 millió orvostechnikai eszköz, gyógyszer, fertőtlenítő folyadék és védőeszköz, leginkább maszk forgalomba kerülését akadályozta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a május 11. és július 12. között megrendezett nemzetközi STOP akció keretében - mondta a NAV vámszakmai szakfőigazgatója.

2020.10.12. 19:40

Új eszközöket kap az onkológiai intézet

Csaknem hárommilliárd forintos orvostechnológiai eszközfejlesztés valósul meg az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) - közölte az emberi erőforrások minisztere.

2020.10.12. 19:20

Bata-Jakab Zsófia: a koronavírus teljesen átalakítja a divat világát is

Az a célunk, hogy bemutassuk a közönségnek, hogy a nemzetközi márkáknak van komoly magyar versenytársuk – mondta Bata-Jakab Zsófia az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Divat & Design Ügynökség vezetője beszélt a milánói divathéten bemutatkozó magyar márkák felkészítéséről, az iparág tízmilliárdosra tervezett mentőcsomagjáról és arról, is, hogy a hazai oktatási rendszer mennyi tehetséges tervezőt bocsát ki.

2020.10.12. 19:10

Idegileg kikészült Babos Tímea párja

Kristina Mladenovic a teljesítőképessége határára került a Roland Garros-döntőjében, de az edző-édesapa szerint az elődöntő volt a legnehezebb Párizsban.

2020.10.12. 18:20

Matolcsy György: a versenyképességi reformok zömét most kell elindítani

Az évtized elején dől el, hogy megnyerjük vagy eltékozoljuk a történelmi időt - fogalmazott a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu oldalon közölt írásában azt hangsúlyozva, hogy az évtized drámai indulása után gyors és erős növekedési fordulatra van szükség.

2020.10.12. 17:04

Több koronavírus-kórházat készenlétbe helyeznek Észak-Angliában

A koronavírus-betegek fogadására kialakított nagy-britanniai kórházak közül többet valószínűleg készenlétbe helyeznek a következő hetekben Észak-Angliában, ahol az országos átlagot jelentősen meghaladó ütemben növekszik a fertőzések száma - mondta az angliai tisztifőorvos-helyettes.

2020.10.12. 16:00

Nem a szokásos lesz a Vörösmarty téri vásár

Túl magas díjat kértek a vendéglátósoktól a Vörösmarty téri karácsonyi vásárra, végül lefújták a pályázatot.

2020.10.12. 15:50

Figyelmeztetés: a dél-olaszországi egészségügy nem fogja bírni a terhelést

Az olasz főváros legnagyobb járványkórházából szállodákba viszik át a lélegeztetőgépet nem igénylő betegeket hétfőtől, miközben a kormány országos szigorításra készül, többek között a rokonok közötti találkozások korlátozásával is.

2020.10.12. 15:30

Az eddig hittnél jóval tovább is fertőző maradhat a koronavírus

A mobiltelefonok képernyőinek tisztán tartására érdemes odafigyelni.

2020.10.12. 14:00

A tesztelés miatt pattogott az ostor az Országgyűlésben

Az ellenzék továbbra is tömeges és ingyenes koronavírus-tesztelést követel. A kormány szerint minden úgy történik, ahogyan a WHO ajánlja.

2020.10.12. 13:28

Helyzet van Pesten

11 lakó és 2 dolgozó koronavírus tesztje lett pozitív a Baross Utcai Idősek Otthona Csokonai utcai telephelyén. A pozitív teszt után minden lakót kórházban ápolnak. Az intézményben összesen ötvenen laknak, 22-en dolgoznak.

2020.10.12. 13:23

Előre hozott szünet, tele kórházak

Meghaladta az ötezret a koronavírus-fertőzés következtében eddig elhunytak száma hétfőre Ukrajnában, eközben egyre telítődnek a kórházak betegekkel, az iskolákban pedig előre hozzák az őszi szünetet. (MTI)

2020.10.12. 13:15

Németország: azért több a fertőzött, mert több a teszt

Nem egyedül a koronavírus-járvány gyorsulására, hanem jelentős részben a tesztelés kiterjesztésére vezethető vissza az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek számának növekedése Németországban - mutatta ki egy hétfőn ismertetett elemzés. A müncheni ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) a modellszámításokkal végzett elemzését bemutató kutatási jelentésében kiemelte, hogy ugyan kétségtelenül trendforduló ment végbe, a SARS-Cov-2 augusztus közepe óta valóban gyorsabban terjed, mint a megelőző három hónapban, de a új napi esetszámok és az első hullám idéjén regisztrált régi adatok összehasonlítása félrevezető. A "Korona-fertőződések és a föltáratlan esetek száma: almát hasonlítunk össze körtével?" című kutatásról szóló beszámolóban kifejtették, hogy az utóbbi napok friss adatait szokás párhuzamba állítani a legutóbbi hasonló adatokkal, aminek alapján arra a téves helyzetértékelésre lehet jutni, hogy ugyanannyira súlyos a járványhelyzet, mint az első hullám tetőzése körüli hetekben, március végén, április elején. Az elvégzett tesztek számának és a pozitív leletek arányának alakulása alapján viszont inkább a hullám egy későbbi, enyhébb szakaszához, május elejéhez hasonlítható a jelenlegi helyzet. Rámutattak, hogy az első hullám csúcsának idején hetente átlagosan 400 ezer koronavírus-tesztet végeztek el, augusztus eleje óta viszont már rendre egymilliónál is több mintát vesznek és elemeznek. A pozitív leletek aránya sokáig ellentétes irányban változott, vagyis meredeken csökkent, az április elején elért 10 százalék körüli szintről 0,5 százalékig süllyedt. Augusztus óta ismét növekedik, és október elején már 1,6 százalékon volt. Ez arra utal, hogy a kiszűrt fertőzések számának emelkedése részben a vírus gyorsabb terjedésének következménye. Ugyanakkor ha már az első hullám tetőzésekor is annyi tesztet végeztek volna el, mint október elején, nem a 6000 körüli szinten, hanem 16 800 körül lett volna a napi új fertőzések csúcsértéke - áll az ifo beszámolójában. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfőn ismertetett adatai szerint az utóbbi 24 órában 2467 új fertőzöttet regisztráltak, a teszttel igazolt esetek száma így 325 331-re emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma hattal nőtt, 9621-re. A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga 1,37, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 137 embernek adja át a vírust. Az R egy héttel korábban jóval alacsonyabb, 1,14 volt a közegészségügyi intézet számításai szerint. (MTI)

2020.10.12. 13:09

Régiókarantén a franciáknál?

Nem zárta ki Jean Castex francia miniszterelnök, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére egyes régiókban karantént vezet be a kormány, miután az országban "erős a második hullám". "Az általános karantént mindenképpen el kell kerülni. Ez lehetséges is, ha mindannyian hozzájárulunk" - mondta a kormányfő hétfőn a France Info hírrádióban. Jean Castex szerint ugyanakkor helyi szinteken elképzelhető, hogy kijárási korlátozásokat is bevezetnek. "Semmi nem kizárt, ha megnézzük a kórházak helyzetét" - fogalmazott. "Benne vagyunk egy nagy erős második hullámban" - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a franciák a nyári vakáció idején "túl hamar azt gondolták, hogy eltűnt a vírus", és nem tartották be kellőképen az óvintézkedéseket. Szerda este Emmanuel Macron államfő ismét élő televíziós interjút ad, és várhatóan újabb korlátozásokat jelent be. A tavaszi első hullám idején Európában az egyik legszigorúbb járványügyi korlátozások voltak életben: a két hónapig tartó általános karantén idején a franciák csak előzetesen kitöltött igazolással hagyhatták el a lakhelyüket. Marseille, Párizs és a tengerentúli Guadeloupe szigete után szombaton Lyonban, Grenoble-ban, Saint-Etienne-ben és Lille-ben is a koronavírus-járvány mutatói alapján a legmagasabb riasztási szinten érvényes korlátozások léptek életbe, s keddtől a déli Toulouse és Montpellier is veszélyeztetett övezetnek számít. Ezekben a városokban bezártak a bárok, a sportolásra alkalmas helyiségek, fitnesztermek, táncklubok és uszodák, szigorodtak az óvintézkedések az éttermekben, elmaradnak a szakmai találkozók, szalonok, vásárok, kongresszusok, a bevásárlóközpontokban és a felsőoktatási intézményekben pedig felére csökkentették az egyszerre jelen lévő emberek számát. A legmagasabb riasztási szint akkor lép életbe, ha a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma eléri a 250-et és a 65 év feletti korosztálynál meghaladja a 100-at, valamint az intenzív ágyak legalább 30 százalékán koronavírusos betegek fekszenek. A napi esetszám országos rekordja hétről hétre emelkedik, amióta tömegessé és ingyenes vált a tesztelés és meghaladja a heti egymilliót. Vasárnap több mint 16 ezer új fertőzöttet regisztráltak, de pénteken 20 ezer fölött, szombaton pedig csaknem 27 ezer volt a napi esetszám. A kórházi kezelésre és azon belül intenzív kezelésre szorulók száma is nő, de kisebb ütemben, mint az esetszám: jelenleg csaknem 8 ezer fertőzött van kórházban (az elmúlt héten 5 ezer betegfelvétel történt), közülük 1483-an fekszenek intenzív ágyon, amire május óta nem volt példa. A járvány első hullámának áprilisi tetőzésekor több mint 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva, ez a szám júliusig négyszázra csökkent, majd augusztus vége óta újból emelkedik. Szakértők szerint a második hullám nem lesz olyan magas, mint az első volt, de a következő két-három hétben még erős rohamra kell számítani a kórházakban. (MTI)

2020.10.12. 12:23

Müller Cecília: már 45 idősotthonban jelent meg a koronavírus

Az Országos Mentőszolgálat kifejlesztett egy elektronikus mintavételi űrlapot, amellyel sokkal egyszerűbb és gyorsabb a mintavétel megrendelése – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Az is kiderült, hogy 45 időseket gondozó intézményben 542 fertőzött van, 130 lakót kezelnek kórházban.

2020.10.12. 12:03

Karanténban a magyar uniós biztos, Várhelyi Olivér

Koronavírus-fertőzöttet találtak a közvetlen környezetében.

2020.10.12. 11:23

Nadal vasárnap még ünnepelt, hétfőn pedig... – videó

Rafael Nadal egyelőre nem tudja, játszik-e még ebben az évben valahol az után, hogy vasárnap 13-adszor is megnyerte a francia nyílt teniszbajnokságot, ezzel pályafutása 20. Grand Slam-sikerét aratta.

2020.10.12. 10:56

Orosz rémhírek

Eddig 81 orosz sportoló kapta el a koronavírust az ország különböző központi és regionális edzőtáboraiban, azok májusi újranyitása óta. Az insidethegames.biz híre szerint Alekszej Morozov, a sportminisztérium élsportért felelős osztályának vezetője egy televíziós interjúban beszélt a fertőzésekről. Mint mondta, az érintetteket elkülönítették, voltak, akik kórházi kezelésre szorultak, a többiek pedig karanténba kerültek. Hozzátette, hogy valamennyi létesítményben alakítottak ki karanténszobákat erre a célra. A politikus azt is elmondta, hogy a kontaktkutatás folyamatosan zajlik, a cél pedig az, hogy a lehető leghamarabb felderítsék, a koronavírusos sportolók kivel érintkeztek, és mindenkit, akit szükséges, teszteljenek. Legutóbb a kétszeres Európa-bajnok műkorcsolyázó, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Vlagyimir Morozov kapta el a koronavírust. (MTI)

2020.10.12. 10:23

Hamisítják!

Több mint 3,5 millió orvostechnikai eszköz, gyógyszer, fertőtlenítő folyadék és védőeszköz, leginkább maszk forgalomba kerülését akadályozta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a május 11. és július 12. között megrendezett nemzetközi STOP akció keretében - mondta a NAV vámszakmai szakfőigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Bakai Kristóf Péter ismertette: a vámhatóság az akció során csaknem 200 ezer járművet és 400 ezer személyt ellenőrzött. Az Országos Rendőr-főkapitánysággal, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI), valamit a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel (HENT) együttműködve lefoglalták, illetve visszatartották a hamis, nem megfelelő minőségű termékeket. Pomázi Gyula, a HENT elnökhelyettese hangsúlyozta, a nem ellenőrzött forrásból származó gyógyszerek és járvány elleni védekezést szolgáló eszközök nagy veszélyt jelentenek az emberek egészségére, ezen felül megkárosítják a legális gyártókat, illetve a hazai gazdaságot. (MTI)

2020.10.12. 10:13

Kormányszóvivő: az egészségügy készen áll

Az egészségügy felkészült és minden eszköz rendelkezésre áll a koronavírus-járvány második hulláma alatt - mondta a kormányszóvivő hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szentkirályi Alexandra elmondta, a magyar járványügyi helyzet a külföldi trendeket követi: ahogy Magyarországon, úgy külföldön is emelkedett a fertőzöttek száma, s erre lehet számítani a következő hetekben is. Hozzátette, az első hullám idején az ország jól védekezett, és sikerült felkészteni az egészségügyet a második hullámra, így minden személyi, illetve tárgyi feltétel adott. "Ha valakinek szüksége van arra, hogy valamilyen kezelést kapjon, esetleg kórházba kerül, akkor ezt bírni fogja a magyar egészségügy" - hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra. Mindenképpen a védekezésre kell koncentrálni - fűzte hozzá a kormányszóvivő -, amíg nincs vakcina a vírus ellen. Ennek fontos része az erőforrások beosztása; jelenleg 40 olyan kórház van, ahol koronavírusos betegeket ápolnak, de ha szükséges, akkor további kórházakat tudnak bevonni. Ezekbe az intézményekbe orvosok és ápolók is kellenek, akiket átvezényelhetnek. Ez jelenleg a szakemberek 1 százalékét érinti - emelte ki Szentkirályi Alexandra. Kitért arra is, az orvosok "soha nem látott" béremelése és a hálapénz kivezetése kapcsán a Magyar Orvosi Kamara javaslatát valósította meg a kormány. Ugyanakkor hátra van még 18 olyan rendelet, amelyeket szintén az orvosi kamarával egyetértésben alkotnak majd meg. Hozzátette, előreláthatóan még a héten foglalkoznak majd - a kamara bevonásával - a háziorvosokat érintő új szabályokkal, aminek része a praxisközösségek létrehozása is. (MTI)

2020.10.12. 10:12

Remekül alkalmazkodtak a pandémiához a kiberbűnözők

Gondolkodj, mielőtt kattintasz! címmel startolt az európai uniós kiberbiztonsági hónap. Online konferenciákon próbálják felhívni az emberek figyelmét arra, hogyan internetezhetnek biztonságosabban.

2020.10.12. 09:50

Maruzsa Zoltán bejelentette, lesz-e újra totális távoktatás

Az iskolákban korábban bevezetett preventív intézkedések elegendőek a koronavírus elleni védekezéshez – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2020.10.12. 09:36

Letesztelnek egy magyarországnyi méretű kínai várost

Koronavírus-tesztelésnek vetik alá a kelet-kínai Csingtao teljes lakosságát, miután a városban új belföldi eseteket fedeztek fel a hétvégén.

2020.10.12. 09:31

Elérhető a remdesivir Szerbiában - vigyázat!

Szerbiában is elérhetővé vált hétfőtől a Remdesivir nevű gyógyszer, amelyet a koronavírus-betegek kezelésére fejlesztettek ki - közölte a szerb járványügyi válságstáb. Az illetékesek ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy csak orvosi javaslatra, a Covid-19 betegség egy bizonyos szakaszában használható ez az orvosság. A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - vasárnapról hétfőre 1064-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek és tizenöttel a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 102-vel 34 787-re, Koszovóban 49-cel 16 179-re, Észak-Macedóniában 383-mal 20 957-re, Montenegróban 228-cal 13 296-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 302-vel 30 644-re emelkedett. Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 763-ra, Koszovóban kettővel 647-re, Észak-Macedóniában héttel 792-re, Bosznia-Hercegovinában eggyel 936-ra, Montenegróban pedig néggyel 202-re emelkedett a halottak száma. (MTI)

2020.10.12. 09:22

Nincs megállás, négyszámjegyű újfertőzött-szám, 14 halott

1173 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 14 beteg.

2020.10.12. 09:21

Európán eluralkodott a pandémiás fáradtság

Bojti Andrea pszichológus azt tapasztalja, hogy sokat romlott a magyar lakosság mentális állapota a járvány alatt, egyebek mellett megnőtt a hipochondriával összefüggésbe hozható esetek száma

2020.10.12. 09:11

Friss bejelentéseket tesz az operatív törzs - élőben az Infostarton és az InfoRádióban

A hétvégi járványadatokra koncentrálva ismét nyilvánosság elé áll az operatív törzs a szokott időpontban.

2020.10.12. 09:01

A genetika határozza meg, marad-e hosszú távon tünetünk a koronavírusból felépülve

A hosszú Covid jelenségében érintettek a gyógyulást követő negatív PCR-teszt produkálása után akár szív- és érrendszeri, idegrendszeri vagy veseproblémák jelentkezését is felfedezhetik magukon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×