eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Remekül alkalmazkodtak a pandémiához a kiberbűnözők

Gondolkodj, mielőtt kattintasz! címmel startolt az európai uniós kiberbiztonsági hónap. Online konferenciákon próbálják felhívni az emberek figyelmét arra, hogyan internetezhetnek biztonságosabban.

A Gondolkodj, mielőtt kattintasz! nevezetű figyelemfelhívó kampány a kiberbiztonságot helyezi fókuszba, segítve a felhasználókat a biztonságosabb internethasználatra, a kiberbiztonsági tudatosságra tanítva – fogalmazott az InfoRádiónak Bor Olivér, hozzátéve, nem titkolt cél, hogy a kibertérben megjelenő veszélyeket megismertessék a széles közönséggel, hogy az online visszaélések, kibertámadások és csalások ne legyenek napi szinten jelen az életünkben.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet sajtóreferense elmondta, az NKI szervezésében, immáron harmadik alkalommal, a Hungarian Cyber Security Challenge elnevezésű versenyre is sor kerül. Bor Olivér kiemelte,

etikus hackerekre, informatikai szakemberekre nagy szüksége van a világnak,

mert az ő tevékenységük rendkívül fontos – többek között Magyarország – kiberbiztonsága szempontjából is. Ehhez pedig az is elengedhetetlen, hogy az általuk végzett tevékenységeket megfelelően tudják kommunikálni a kevésbé jártas felhasználóknak is.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiberbűnözők rendkívül jól tudnak alkalmazkodni az adott körülményekhez, így idén a Covid-19-re hivatkozva, gyakorlatilag januártól kezdődően detektált a Nemzeti Kibervédelmi Hivatal koronavírus témájú csalásokat, adathalász támadásokat és zsarolóvírus-támadásokat a nemzetközi, majd február–március környékén már a magyar kibertérben is, miután a legtöbb ember a számítógép elé kényszerült, és online kezdte intézni az ügyeit, a bankolástól egészen a napi vásárlásokig.

Egy felmérés szerint az elmúlt években már minden harmadik magyar embert (34 százalék) érte valamilyen kibertámadás. Az idei évre vonatkozó pontos adatok ugyan még váratnak, de az már látszik, hogy tavalyhoz képest

az adathalászat volt kiemelten az a kibertámadási típus,

a zsarolóvírus-támadások mellett, amellyel a kiberbűnözők éltek, és élnek is jelen pillanatban a kibertérben.

De az ipari kémkedés is nőhetett, mert a videokonferencia-alkalmazások esetében is „megtalálták a piaci rést a csalók”, kipuhatolva azt, hogy hol vannak a sérülékeny pontjai, de ezeket az elmúlt fél év során jól befoltozták az IT-biztonsági szakemberek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×