eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Budapest belvárosában minden eddiginél korábban, 21. alkalommal megnyitotta kapuit a Vörösmarty téri Adventi- és Karácsonyi Vásár. MTVA/Bizományosi: Balaton József  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Nem a szokásos lesz a Vörösmarty téri vásár

Túl magas díjat kértek a vendéglátósoktól a Vörösmarty téri karácsonyi vásárra, végül lefújták a pályázatot. A kézművesek és az iparművészek kitelepülése egyelőre bizonytalan.

Idén adventkor nem rendezik meg az Európa tíz legszebb karácsonyi vására között jegyzett budapesti Vörösmarty téri vásárt a hagyományos formában – írja napi.hu. A vendéglátósoknak két héttel korábban kiírt pályázatot hirtelen visszavonta a főváros. Az még kérdéses, a kézművesek és az iparművészek kitelepülnek-e a Vörösmarty térre.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. szeptember 24-én írta ki a szokásos karácsonyi pályázatot. A beadási határidő október 8. volt. A határidő lejárta előtt egy nappal azonban arról értesítették a pályázókat, hogy indoklás nélkül visszavonták a pályázatot.

A visszavont pályázatból kiolvasható, hogy idén – a koronavírus-járvány idején, amikor gyakorlatilag egyetlen külföldi turista sincs Budapesten – a Vörösmarty téren felállítandó vendéglátóipari egységek bérleti díját igencsak magasan szabták meg.

A legnagyobb, 60 négyzetméteres pavilon bérleti díja nettó 22 millió forint, a legkisebb, 12 négyzetméteresé nettó 8 millió forint lett volna.

Ezt az összeget kellett volna kigazdálkodni a pályázóknak. Mindezt röpke hat hét alatt, mivel a tervek szerint idén a vásár csak november 20-án nyílt volna meg – ehhez képest tavaly már november 8-tól várták a vendégeket, azaz csaknem két hónapon át.

Mindezt megfejelték volna idén egy burkolt áremeléssel. „A rendezvény színvonalának támogatása és biztosítása érdekében” ugyanis speciális díjakat és hozzájárulásokat vezettek volna be. Villanyvezeték kiépítési díjat, valamint hulladékkezelési és takarítási hozzájárulást is beszedtek volna, pavilononként több százezer forintot, amire korábban nem volt példa.

Egy kisebb lakás árát elkérnék a terület pár hetes bérleti díjaként, miközben a Belvárosban külföldi turistát mutatóba sem lehet látni, és félő, hogy a helyzet karácsonyig sem nagyon változik. Attól tartok, elfelejtettek számolni, pancser pályázatot írtak ki – háborgott a napi.hu-nak egy üzletember.

Eközben

a Vörösmarty téri kézművesvásár pályázatát még nem vonták vissza.

A kiírásban ismételten hangsúlyozták, hogy kézműves és gasztronómiai vásárra neveznek, ahol még gasztronómiai programok is lesznek.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×