eur:
392.12
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 12-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A tesztelés miatt pattogott az ostor az Országgyűlésben

Az ellenzék továbbra is tömeges és ingyenes koronavírus-tesztelést követel. A kormány szerint minden úgy történik, ahogyan a WHO ajánlja. Tudósítás az Országgyűlés hétfői plenáris ülésének napirend előtti felszólalásairól.

Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője szerint túl kevés koronavírus-tesztet végeznek Magyarországon, mert nincs kapacitás többre.

„Talán ennek is köszönhető, hogy ugyanakkor az elvégzett teszteken belüli fertőzési arány jelentősen meghaladja az uniós átlagot.

A legrosszabb számok közé tartozik a magyar”

– fogalmazott.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint Magyarország a nemzetközi protokollnak megfelelően tesztel.

„Ha ezek változnak, akkor mi is, az operatív törzs és a szakértők ajánlásainak megfelelően változtatunk a protokollokon” – tette hozzá.

Keresztes László Lóránt, az LMP parlamenti frakcióvezetője is úgy látja, nem készül elég koronavírus-teszt. „Várhatjuk-e, hogy önök korrigálnak, és valamiféle olyan intézkedéseket, amiket az önök szakértői is hiányolnak, meghoznak” – tette föl a kérdést.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára fölhívta vitapartnere figyelmét, hogy

máshol sem jobb a helyzet.

„Ha végignézi a környező országokat, a nyugat-európai országokat, akkor ugyanezt a tendenciát látja – fogalmazott. – Erre nyilván növekvő kapacitásokkal reagálunk.”

A DK-s Oláh Lajos szerint a kormány semmit sem tett azért, hogy megvédje a koronavírus-fertőzéstől a tanárokat, a diákokat és a szüleiket. Emlékeztetett, harminc óvoda és féltucat iskola zár van a koronavírus-gyanú miatt, 121 osztálynál és hat teljes intézményél pedig digitális oktatásra kellett átállni, mert „önök nem voltak hajlandóak tesztelni, és inkább hazaküldték a gyerekeket és a tanárokat”.

A tesztek többségéért nem kell fizetni, szögezte le válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. „Ha a háziorvos, a kórházak, vagy a hatóságok íráják elő, hogy kérik a tesztelést, akkor az ingyenes.”

Orbán Viktor engedi, hogy a vírus diktálja a tempót,

fogalmazott a jobbikos Lukács László György.

„Ingyenes, széles körű tesztelésre van szükség a szakdolgozóknak, egészségügyi dolgoknak, a szociális szféra megóvására. Sőt, azt javaslom, fontolják meg, hogy az iskolákban, a soron következő őszi szünetet egy kicsit hosszabbítsuk meg azért, hogy le lehessen »kapcsolni a vírus áramkörét«” – fogalmazott.

A járvány egész Európában felszálló ágban van, és

Magyarország továbbra is a jobban védekező államok közé tartozik,

jelentette ki válaszában Dömötör Csaba államtitkár.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×