INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

véradás

vöröskereszt

országos vérellátó szolgálat

hosszú hétvége

nagy sándor

Levett vér a Magyar Vöröskereszt hajdúböszörményi véradásán 2020. április 17-én. Véradásokat a koronavírus-járvány alatt is szerveznek, a véradás olyan alapos ok, amellyel a lakhely elhagyható. Ugyanakkor szigorúbbak a véradás feltételei: nem adhat vért, aki 30 napon belül külföldön járt, aki az elmúlt időszakban beteg volt, koronavírusos beteggel, fertőzöttel találkozott.

Különösen fontos lenne, hogy minél többen jelentkezzenek véradásra

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A biztonságos vérellátás érdekében az augusztus 20-i hosszú hétvége előtt és után is véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt. Mivel a vér hosszan nem tárolható, mással pedig nem pótolható, különösen fontos, hogy minél többen jelentkezzenek véradásra – hangsúlyozza az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

Amellett, hogy egy–egy hosszú hétvége alkalmával növekszik a balesetek száma, a nagyobb probléma, hogy kevesebb véradás is történik. Érzékeltetésképp, amíg a keddi napon 55 helyszínen várja a véradókat az Országos Vérellátó Szolgálat, és nagyságrendileg 1300–1400 megjelenéssel számolnak, addig a csütörtöki napon mindösszesen 4 helyen lesz lehetőség véradásra, és ha minden jól megy, az önkéntesek száma akkor is csak a kétszázat fogja elérni – magyarázta Nagy Sándor főigazgató-helyettes, megismételve, hogy ünnepnapokon sokkal kevesebb önkéntest tudnak toborozni.

A felhasználás mértéke ugyanakkor a munkaszüneti napok alkalmával 400–500 egység, vagyis az

augusztus 20-i hosszú hétvége során a készlet bő 1000, akár 1500 egységgel is csökkenhet,

ami gyakorlatilag egy teljes napi felhasználást jelent. Természetesen az Országos Vérellátó Szolgálat rendelkezik megfelelő tartalékkal, és képes ellátni a rászorulókat – emelte ki Nagy Sándor –, ugyanakkor nem szeretik, ha az országos készlet négy napinál alacsonyabb szintre süllyed. Ezért nagyon fontosnak tartaná, hogy a keddi és szerdai napon, vagy akár a jövő hét elején, minél többen adjanak vért, hogy részben előre, részben pedig utólag pótolva legyen a négynapos hétvége során kiesett mennyiség.

Legfrissebb, naprakész információk a véradás helyszíneit illetően az Országos Vérellátó Szolgálat, a Magyar Vöröskereszt, valamint a www.veradas.hu oldalon találhatóak meg – tette hozzá a szakember, arra is kitérve: vért bárki adhat, aki egészségesnek érzi magát, elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét,

illetve nem járt külföldön az elmúlt két hétben.

Nagy Sándor megjegyezte, ugyan a koronavírus-járvány miatt a környező országok eltérő besorolás alá esnek, az Országos Vérellátó Szolgálat a maximális biztonságra törekszik, ezért aki külföldön járt, azt két hétig még a véradás helyszínére sem engedik be, nehogy egy lappangó, azonban már fertőző időszakban lévő beteg megfertőzzön másokat. Annak ellenére tesznek így, hogy a véradásokn biztosított a kellő távolságok betartása, és maszkot is adnak minden önkéntesnek.

A főigazgató-helyettes az InfoRádiónak végezetül azt is megerősítette, hogy még augusztus 31-ig tart a szolgálat – különféle nyereményekkel kecsegtető – kampánya, amelyhez neves színészek adták a nevüket, buzdítva minél többeket a véradásra. Az eddigi eredmények nem rosszak, azonban az augusztus nem egy könnyű hónap, hiszen az egészségügyi intézmények a megszokottnál több vérkészítményt használnak – fogalmazott Nagy Sándor. Emlékeztetett: a vírus okozta hosszú szünetet követően a kórházak igyekeznek ledolgozni az elmaradásaikat, ami megnövekedett vérigénnyel jár.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Véradás a hosszú hétvége előtt és után - Nagy Sándor
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018