eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma
A Robotics Pepper nevű humanoid robot bemutatója az Ipar 4.0 Technológiai Központban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2018. szeptember 6-án. A 121 cm magas és 28 kilogramm súlyú Peppert a legkorszerűbb mesterséges intelligenciával és hangfelismerő technológiával látták el. Ezeknek és a több mint 12 beépített szenzornak köszönhetően a robot felismeri a különböző hangulatokat, arckifejezéseket és gesztusokat.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Van, ahol már itthon is működik a mesterséges intelligencia az egészségügyben

Elkerülhetetlen lesz az egészségügy átalakítása a mesterséges intelligencia segítségével - mondta az Inforádiónak Békási Tamás, az EIT Health közép-kelet-dél-európai akcelerátor menedzsere.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberiség élethossz növekedése miatt 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet, miközben addigra közel 10 millió orvos, ápoló, szülésznő fog hiányozni a szakmából. Békási Tamás, az EIT Health közép-kelet-dél-európai akcelerátor menedzsere az InfoRádiónak arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia forradalmasíthatja az egészségügyi ellátást.

Két nagy területen jelentkeznek az előnyök. "Az egyik az, hogy

a jelenlegi és a jövőbeli erőforráshiányokat ezekkel a megoldásokkal lehet a legjobban kezelni.

A másik pedig a megoldáshalmaz bővítése" - mondta Békási Tamás. Jelenleg ugyanis az egészségügy mindenütt a világon egy bizonyos megoldáshalmazzal dolgozik, viszont a kihívások sora - mint akár a jelenlegi járvány - folyamatosan bővül, ezért újabb és újabb megoldásokat kell találni az egészségügy számára.

A szakértő szerint Európában nagy szükség van a digitális tudás fejlesztésére és alkalmazására az egészségügyi szektorban is. "A tanulmányunk szerint ma már a munkahelyek 85 százaléka digitális készségeket kíván, holott 2019-ben a felnőtt lakosság körében ez 56 százalék volt Európában" - mondta Békási Tamás. Szerinte társadalmi szinten a mesterséges intelligencia megértése és integrálása nagyon fontos és kiemelt terület lesz.

Békási Tamás szerint nagy potenciál van a magyar fejlesztésekben, "Csak mi, az EIT Health keretében több magyar mesterséges intelligencia által vezérelt megoldást támogattunk" - tette hozzá. Példaként említette az InSimut, ami

az orvostanhallgatók képzését reformálta meg,

vagy a Sineko Globalt, ami a radiológusok egyik nagyon fontos és sok időt elvevő területére fókuszál, a riportolásra. A radiológiai leletezés egy radiológiai jelentés elkészítésével jár együtt, ami jelenleg szabad szavas. A fejlesztők ehhez képest egy strukturált, egy-egy kulcsszó által lehívható, tulajdonképpen előredefiniált blokkokkal dolgozó megoldást hoztak létre.

Szintén a támogatott projektként említette a Yoganotch-t, amely fejlesztői egy olyan testre szerelhető érzékelőt hoztak létre, amely jógázás közben a helyes testtartásra tud valós időben tanácsokat, tippeket adni a felhasználó számára.

Békási Tamás szerint az integráció gyorsasága némi aggodalomra ad okot, ezt mindenképp fejlesztendő területnek tartja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×