INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

egészségügy

ellátás

orvoshiány

mesterséges intelligencia

A Robotics Pepper nevű humanoid robot bemutatója az Ipar 4.0 Technológiai Központban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2018. szeptember 6-án. A 121 cm magas és 28 kilogramm súlyú Peppert a legkorszerűbb mesterséges intelligenciával és hangfelismerő technológiával látták el. Ezeknek és a több mint 12 beépített szenzornak köszönhetően a robot felismeri a különböző hangulatokat, arckifejezéseket és gesztusokat.

Van, ahol már itthon is működik a mesterséges intelligencia az egészségügyben

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály

Elkerülhetetlen lesz az egészségügy átalakítása a mesterséges intelligencia segítségével - mondta az Inforádiónak Békási Tamás, az EIT Health közép-kelet-dél-európai akcelerátor menedzsere.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberiség élethossz növekedése miatt 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet, miközben addigra közel 10 millió orvos, ápoló, szülésznő fog hiányozni a szakmából. Békási Tamás, az EIT Health közép-kelet-dél-európai akcelerátor menedzsere az InfoRádiónak arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia forradalmasíthatja az egészségügyi ellátást.

Két nagy területen jelentkeznek az előnyök. "Az egyik az, hogy

a jelenlegi és a jövőbeli erőforráshiányokat ezekkel a megoldásokkal lehet a legjobban kezelni.

A másik pedig a megoldáshalmaz bővítése" - mondta Békási Tamás. Jelenleg ugyanis az egészségügy mindenütt a világon egy bizonyos megoldáshalmazzal dolgozik, viszont a kihívások sora - mint akár a jelenlegi járvány - folyamatosan bővül, ezért újabb és újabb megoldásokat kell találni az egészségügy számára.

A szakértő szerint Európában nagy szükség van a digitális tudás fejlesztésére és alkalmazására az egészségügyi szektorban is. "A tanulmányunk szerint ma már a munkahelyek 85 százaléka digitális készségeket kíván, holott 2019-ben a felnőtt lakosság körében ez 56 százalék volt Európában" - mondta Békási Tamás. Szerinte társadalmi szinten a mesterséges intelligencia megértése és integrálása nagyon fontos és kiemelt terület lesz.

Békási Tamás szerint nagy potenciál van a magyar fejlesztésekben, "Csak mi, az EIT Health keretében több magyar mesterséges intelligencia által vezérelt megoldást támogattunk" - tette hozzá. Példaként említette az InSimut, ami

az orvostanhallgatók képzését reformálta meg,

vagy a Sineko Globalt, ami a radiológusok egyik nagyon fontos és sok időt elvevő területére fókuszál, a riportolásra. A radiológiai leletezés egy radiológiai jelentés elkészítésével jár együtt, ami jelenleg szabad szavas. A fejlesztők ehhez képest egy strukturált, egy-egy kulcsszó által lehívható, tulajdonképpen előredefiniált blokkokkal dolgozó megoldást hoztak létre.

Szintén a támogatott projektként említette a Yoganotch-t, amely fejlesztői egy olyan testre szerelhető érzékelőt hoztak létre, amely jógázás közben a helyes testtartásra tud valós időben tanácsokat, tippeket adni a felhasználó számára.

Békási Tamás szerint az integráció gyorsasága némi aggodalomra ad okot, ezt mindenképp fejlesztendő területnek tartja.

Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Mesterséges intelligencia az egészségügyben - Békási Tamás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018