INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

napinfo

koronavírus

palkovics lászló

Összesen 18 nemzeti laboratórium létrehozásáról beszélt Palkovics László - Hírösszefoglaló

Infostart

Az olimpiai bajnok vízilabdázó Faragó Tamást javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának. Közös fellépést sürget Közép-Európa biztonságáért a magyar és a szlovák honvédelmi miniszter.

A főpolgármester szerint nincs veszélyben a 3-as metró felújításának ősszel kezdődő újabb üteme, de addig tisztázni kell a kivitelező 18 milliárdos többletforrás igényét. Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a szerelvények klimatizálása csak a felújítást végző cég beleegyezésével valósulhat meg, de az orosz vállalattal még tart a vita a főváros kötbér követeléséről. A városvezető jelezte: az új CAF villamosokat a műszaki problémák miatt nem vették át eddig, de a spanyol gyártó dolgozik a hibák elhárításán. Megismételte: rövidesen kiírja a Lánchíd felújításáról szóló új közbeszerzést a főváros, Budapest most arra vár, hogy kormány döntsön arról, hogy az általa biztosított 6 milliárd forintot a váralagút nélkül csak a híd rekonstrukciójára lehessen fordítani. Úgy vélte: a felújított Lánchidat a főváros fennállásának 150. évfordulóján, 2023-ban adhatják át.

Már több mint százezer pár igényelte a babaváró támogatást. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta: a bankok 784 milliárd forint összegben folyósították a támogatást, 33 ezer esetben már megszületett, vagy úton van a vállalt gyermek. Novák Katalin felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány alatt könnyebbé vált az igénylés, augusztus 17-éig a gyermek születését követően is be lehet adni a kérelmet, a munkájukat elvesztők jogviszonya pedig meghosszabbodik a veszélyhelyzet idejével, ha szeptember 16-ig újra elhelyezkednek.

Összesen 18 nemzeti laboratórium létrehozásának idei megkezdéséről beszélt az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László a program projektindító konferenciáján, Budapesten azt mondta: a laboratóriumok egyebek mellett az autonóm rendszerek, az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia és a virológia témaköreivel foglalkoznak majd. Zömük fővárosi központtal működhet, de közülük több kötődik a szegedi ELI szuperlézer központhoz.

Közös fellépést tart szükségesnek Közép-Európa biztonságáért a magyar és a szlovák honvédelmi miniszter. Benkő Tibor a szlovák hivatali partnerével folytatott budapesti tárgyalás után hangsúlyozta: a világban előállt kihívásokkal szemben csak közös erővel, akarattal és munkával lehet sikeresen védekezni. Jaroslav Nad' jelezte, hogy a Magyarország által létrehozandó közép-európai parancsnokság előkészítő munkáiban Szlovákia is szeretne aktívan részt venni.

Az elmúlt évtizedekben felhalmozódott illegális hulladék felszámolása a célja az innovációs tárca új kezdeményezésének. A Tisztítsuk meg az Országot! elnevezésű projektről Boros Anita államtitkár az InfoRádióban elmondta: a jövőben súlyos pénzbüntetésekkel sújtanák a hulladékot illegálisan lerakókat. Az államtitkár hangsúlyozta: az újrahasznosítás az egyik fontos célja az ősszel a kormány elé kerülő nemzeti hulladékgazdálkodási stratégiának.

A gyermekeket érintő, kutatási célú, névtelen adatgyűjtésekhez kapcsolódó adatvédelmi követelményekre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. A szervezethez több beadvány is érkezett az Erzsébet-táborokban zajló kérdőíves kutatással összefüggésben. A hatóság hangsúlyozza, hogy a kérdőívek begyűjtése, tárolása és megsemmisítése olyan eljárásrendet, adatvédelmi és adatbiztonsági tudatosságot tesz szükségessé, amely biztosítja, hogy az adatok nem kerülhetnek jogosulatlan személyek birtokába.

Ismét száz fölé emelkedett az új fertőzöttek száma Ausztriában, ezzel háromnapos kedvező tendencia tört meg. A legtöbb új fertőzött továbbra is Felső-Ausztriában, Bécsben és Stájerország tartományban található, de Tirolban és Burgenlandban is történtek fertőződések. A korábbi bejelentések szerint péntektől lesz ismét kötelező a szájmaszk viselése Ausztriában az üzletekben, a postahivatalokban és a bankokban.

Csaknem kétmilliárd dolláros megállapodást kötött az amerikai kormány két gyógyszergyárral az új koronavírus elleni vakcina beszerzéséről. Washington az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszergyárakkal százmillió adag vakcináról írt alá megállapodást. A két gyógyszergyár arra számít, hogy az amerikai hatóság október elején már engedélyezheti a még kísérleti stádiumban lévő vakcina forgalmazását.

Az olimpiai bajnok vízilabdázó Faragó Tamást javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának. A 67 esztendős sportember három olimpián egy arany-, egy ezüst és egy bronzérmet nyert a magyar válogatottal, a nemzeti csapattal világbajnok és kétszeres Európa-bajnok is lett. A nemzet sportolói a június 17-én elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kárpáti György halálával megüresedett helyre jelöltek új tagot a 12 fős testületbe.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018