eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: hellozemplén.hu

Kéktúra a Zemplénben vagy Vasban, és teljesítménytúra-dömping az eheti ajánlóban

Árpád fejedelem unokájának falva, Hotyka vitéz birtoka, Petőfi Sándor forrása és a Babás Szerkövek - programajánlatok következnek túrázóknak a hétvégére.

A Nyugat-Dunántúlon, Vas megyében, Kemenesalján a Gérce - Rózsáskerti erdészház - Hidegkúti vadászház - Káld - Hosszúpereszteg útvonalat javasoljuk, végig a kék sávon, 25 kilométeren át. Az ezer lelkes Káld régóta lakott település. Nevét a terület egykori gazdájáról, Árpád fejedelem unokájáról kapta. Mindig is kemény emberek lakták. A falu háromszor is elpusztult a történelem folyamán: a XVI. században a török, a XIX. században a tűz, a XX. században pedig a spanyolnátha irtotta ki, de a túlélők minden egyes alkalommal újraépítették.

A Zemplénben, Sátoraljaújhely környékén a Nagy-nyugodó nyeregnél léphetnek rá az ösvényre, és utána a Cirkáló-tanya és Makkoshotyka érintésével, az Eszkála és az Istvánkúti vadászház mellett juthatnak el Regécre. Makkoshotyka neve Hugka vitéz emlékét őrzi. 1262-ben V. István neki adományozta ezt a falvat. Regécen nyilván nézzék meg a várat. Közben gondoljanak arra, hogy az élet ezen a borsodi tájon mindig is küzdelmes volt. Egy ottani mondóka is kesereg ezen négy sornyit:

„Mogyoróska, Regécke,
jajj, de nagyon szegényke,
kenyere is kevéske,
csak egy kicsi lepényke.”

Elmehetnek Gödöllőre is. Keressék fel a rejtélyes Babatpusztai kastélyt, de van arra egy őshonos szarvasmarhafarm is. Aszód előtt pedig, a 30-as főút és egy csárda mellett, a bagi Csintovány nevű területen ott van a Petőfi-forrás, amelyből a hagyomány szerint a költő oltotta a szomját vándorlásai során.

A Börzsönyben Zebegénytől Kismarosig sétálhatnak el a zöld sávot követve. Olyan élmények várják a látogatókat, mint a vadregényes Malom-völgy a halastóval, a Törökmezői turistaház a hideg sörrel, a sofőröknek pedig a közeli Fehér-kút és Havanna-forrás a hideg vízzel. A Kis-Kőszikla oldalában találnak egy jó kilátópontot.

A Visegrádi-hegységben Dömösről a Rám-szakadékon, visszafelé pedig a Lukács-árkon keresztül szerezhetnek maguknak néhány kalandos emléket, de ez a hely csak gyakorlott túrázóknak ajánlott.

A Mecsekben az Égervölgyből indítható körtúra egyebek mellett a Babás Szerkövek, a pálos kolostor romjai és egy elhagyott kőbánya érintésével. A Babás Szerkövek különös alakú vörös homokkő-képződmények. A természet alkotta őket, noha a nevük arra utal, hogy pogány szerkövek, vagyis állatáldozat bemutatására szolgáló oltárok voltak egykoron.

A kerékpárosoknak a Velencei-tó körbetekerése, a kenusoknak a Berettyó lehet jó választás.

"A hét végén folytatódik a fülledt meleg időjárás, záporokkal, zivatarokkal.

Fátyolfelhők szűrik majd a nap fényét, de emellett gomolyok is képződnek az égen, amelyekből néhány helyen fordulhat elő záporeső vagy zivatar. A hőmérséklet 28 fok körül tetőzik - mondta Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádióban.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén, gyaloglóknak, futóknak és kerékpárosoknak egyaránt. Most rendezik meg a Csillagnézőt, az Eger Csillagát, a Kohász Kéket, a Csákberényt, a Tihanyi Koponyát, a Nomád Mecseki Kalandozásokat, a Felső-hegyi Teljesítménytúrát, a Pokoljáró Tar Lőrinc Teljesítménytúrát, a Gödöllő Kerékpáros 20-at, a Trianon 100-at, valamint a „16 km a XVI. kerületben” és a „Kőről Kőre a Börzsönyben” elnevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×