eur:
393.72
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Módosítani kell a Lánchíd-felújítás közbeszerzési kiírásán

A BKK igazgatósága július 24-én hagyta jóvá a kivitelezési munkálatokra kiírt feltételes közbeszerzési eljárás elindítását.

A fővárosi Fidesz Facebook-oldalán hétfőn közzétett bejegyzés szerint a Közbeszerzési Hatóság tartalmi hibák miatt visszadobta a közbeszerzési kiírást, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának módosítania kell azt. A párt részleteket nem közölt a KH kifogásairól.

A Budapesti Közlekedési Központ Igazgatósága július 24-i ülésén hagyta jóvá a Lánchíd felújításának kivitelezési munkáira kiírt feltételes közbeszerzési eljárás elindítását.

Az eredetileg tervezett ütemezés szerint – eredményes eljárás esetén – a BKK a nyertes vállalkozóval 2021. február végén köthet szerződést. Amennyiben a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll, a kivitelezési munkálatok márciusban kezdődhetnek el, a teljes felújítás tervezett időtartama 30 hónap – amelyből a Lánchíd legfeljebb 18 hónapig lesz lezárva a forgalom elől –, azaz a rekonstrukció 2023-ra fejeződhet be.

A Lánchíd-felújítás kivitelezőjének feladata lesz

  • újjáépíteni az átkelő közúti pályáját és gyalogos járdáit, javítani az acélszerkezeteit és azok korrózióvédelmét, restaurálni és felújítani a gyalogos korlátokat,
  • a budai és a pesti oldalon is szakszerűen restaurálni a kőoroszlánokat, visszaépíteni a hiányzó műemléki elemeket,
  • a híd új LED-technológiás, változtatható színképű közvilágításának kialakítása,
  • a biztonságos közlekedés érdekében gyalogátkelőhely létesítése a pesti hídfő északi és déli járdájára között,
  • kiszélesíteni a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat, átépíeni a lépcsőket,
  • rendezni, roncs- és lőszermentesíteni a hídkörnyéki Duna-medret, korszerűsíteni a hajózási jelzéseket.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon reagált. A politikai viszonyok ismeretében az lett volna a nagyobb meglepetés, ha a kormányzati hatóság jóváhagyta volna a kiírást - írta.

Kifejtette: a hatóság a 10 éves (120 hónapos) referenciaidőszakot soknak tartotta, előírta annak 8 évre (96 hónapra) való csökkentését. Azonban mivel az elmúlt 8 évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe. Ez a korlátozás tehát alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét - közölte Karácsony Gergely.

A főpolgármester jelezte: a döntéssel nem értenek egyet, az eredeti kiírást jogilag is megalapozottnak tartották, de a hatályos szabályok és a Lánchíd felújításának sürgető szüksége nem ad más lehetőséget, mint a kormányzati hatóság előírásának beépítését a kiírásba. Ezt a BKK igazgatósága haladéktalanul megteszi, a Lánchíd felújítását tehát ez nem hátráltatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×