eur:
393.73
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Magyar Természettudományi Múzeum épülete a főváros VIII. kerületében, a Ludovika téren. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Nyílt levélben emeltek szót a Természettudományi Múzeum költöztetése ellen

A Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költözését ellenzi, és helyette egy önálló természettudományi múzeum létrehozását támogatja a cívisvárosban az a nyílt levél, amelyet tizennyolc debreceni egyetemi tanár, akadémikus írt alá.

A fővárosban található Magyar Természettudományi Múzeumban olyan „finom értékeket” őriznek, amelyek csomagolása, szállítása, majd újbóli kiállítása komoly veszélyeket rejt magában, hiszen a legapróbb lepkéktől a nagyobb méretű állatokig, hiába konzerválták őket, nagyon érzékenyek, sérülékenyek – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak nyilatkozva a Debreceni Egyetem professzor emeritusa.

Bazsa György fiziko-kémikus hozzátette, nem beszélve arról, hogy a kiállítótermek mögött található egy további komoly tudományos anyag is, ami fontos kutatómunkák alapjául szolgálnak. Tehát legyen szó növényekről, állatokról, akár más természeti tényezőkről,

ezeket érdemes és szükséges lenne egyben tartani. Ezt bárhol újra felépíteni szinte reménytelen,

hiszen a magyar társadalom mobilitása, a költözési lehetőség–hajlam messze nem olyan, hogy egy ilyen akciót sikerrel lehessen lebonyolítani – emelte ki az MTA doktora.

Ezzel szemben azt viszont támogatni tudnák, hogy Debrecenben létesüljön egy önálló természettudományi múzeum, aminek egyébként „vannak nyomai” a városban, amit a nyílt levél megfogalmazói jeleztek is egyébiránt – fogalmazott Bazsa György, példaként említve a református kollégium ilyen jellegű kiállítását, az állat- és növénykertet, az egyetemi botanikuskertet, illetve az orvostörténeti múzeumot, ami rendkívül gazdag gyűjteménnyel rendelkezik.

Vagyis azt,

hogy Debrecen városának is legyen egy természettudományi múzeuma, azt messzemenőkig támogatják

– ismételte meg a Debreceni Egyetem professzor emeritusa, aki szerint igenis, lehet olyan forrásokat és lehetőseket találni, amiből egy komplett és jó profilú, modern és korszerű természettudományi múzeum létesüljön a városban. Megjegyezte, miután a jelenlegi fővárosi intézménynek van egy múzeuma Gyöngyösön, valamint Zircen is, akár egy múzeumi hálózat is létrejöhetne, a szó jó értelmében. „Nem rivalizáló, hanem partneri viszonyt kellene kialakítani, amiben vélhetően mindenki egyetért” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×