eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Galenit látható a Mátra Ásványházban Mátraszentimrén 2019. április 17-én. A Magyar Természettudományi Múzeum szavazásának eredményeként a galenit lett 2019-ben az év ásványa. A múzeum vitrinjeiben közel 1600 ásványt és ásványtársulást, valamint 150 ősmaradványt láthatnak az érdeklődők.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Debrecenbe költözik az MTM? A szakma hallani sem akar, a város nem tud róla

Újra forrongó téma a sajtóban a Magyar Természettudományi Múzeum esetleges Debrecenbe költöztetése. A debreceni polgármester szerint korai spekulálni, a kritikusok úgy látják, a költözéssel a múzeumi gyűjtemény 10-15 százaléka odaveszne.

Újra felröppent a Magyar Természettudományi Múzeum esetleges Debrecenbe költöztetése; a HVG a dolgozóktól származó értsüléseire hivatkozva ír arról, hogy eldőlt a korábban még csak terv szintjén létezett nagy változás. A dolgozók véleményét - a lap cikke szerint - felmérték, és bár

mindenki szakmai és egyéb érveket is felsorakoztat amellett, hogy maradjon az intézmény Budapesten, a kormány - bár határozat még nincs - az írás állításai szerint eltökélt.

A cikk arra is emlékeztet, hogy a régi polgármester, Kósa Lajos is kimondta már, az MTM Debrecenbe megy.

A Magyar Természettudományi Múzeum nem csak kiállítótér, hanem a Kárpát-medencéből, de számos távoli tájról is összegyűjtött állat- és növénymaradvány és kőzet tárháza is.

Ez a gyűjtemény nemzeti kincs, sőt nemzetközi jelentősége is nagy évente 60-100 külföldi tudós kutat itt,

a biológiai sokféleségről, genetikáról, rendszertanról, vagy akár a klímaváltozás okozta hatásokról is sokat elárul ez a gyűjtemény. A gyűjtemény mozgatása azonban rendkívül költséges és nagy szakmai hiba lenne - reagált a hírekre Podani János, az ELTE Biológiai Tanszékének egyetemi tanára, az MTA rendes tagja.

"Kétszáz évnyi történet van a múzeum mögött, ezalat gyűkt össze 11 millió tételnyi növény, állatpreparátum, őslények fosszíliái, kőzetek, ásványok, és van egy embertani tár is, aminek

anyaga nem bírna el egy 200 kilométer távolságba való költöztetést, amiről a tervekben hallunk. Elkerülhetetlen egy 10-15 százalékos károsodás.

A becsomagolás, elvitel, kicsomagolás egyszerűen lehetetlen. Ezt mi már elmondtuk rengeteg fórumon. Tisztán szakmai kérdés" - fogalmazott a szakember.

A Magyar Természeti Múzeum javaslata és Podani János véleménye szerint is el lehetne úgy juttatni a természettudományos kiállítások értékeit a vidéki nagyvárosokba, hogy a gyűjteményt nem bolygatják.

"Örülünk is neki a természettudományos ismeretterjesztés szempontjából, hogy más városokban, Pécsett vagy Szegeden, Veszprémben is legyen egy látványos kiállítás. Ha mindent egy helyre akarnának vinni, akkor viszont Debrecen nem a legjobb megoldás. Iskolai csoportok mondjuk Zalaegerszegről aligha tudnák megközelíteni ezeket a kiállításokat" - nyomatékosította Podani János.

A múzeum Közalkalmazotti Tanácsa felmérést készített, amelyet az intézmény mintegy 200 alkalmazottja közül 145-en töltöttek ki, ők egytől-egyig úgy nyilatkoztak, hogy helytelen lépés lenne a múzeum Debrecenbe költöztetése, a gyűjtemény bolygatása.

Az InfoRádió kereste az érintett Emberi Erőforrások Minisztériumát, egyelőre nem reagáltak a megkeresésre.

Válaszolt viszont a HVG cikkében megjelentekre a Pesti Srácoknak a jelenlegi debreceni polgármester, Papp László. Debrecen vezetője megerősítette, hogy az elmúlt időszakban folytattak megbeszéléseket az Emmivel, valamint a Természettudományi Múzeum munkatársaival a múzeum esetleges odaköltözéséről, azonban

szó sincs róla, hogy bármilyen döntés is született volna.

Mint mondta, erről a kormány hatásvizsgálat után dönthet csak. Papp László azt is elismerte, hogy az elmúlt időszakban számos alkalommal folytak konzultációk az MTM munkatársaival, vezetésével, akik többször is ellátogattak Debrecenbe, helyszíneket jelöltek meg, amelyek adott esetben majd alkalmasak lehetnek a múzeum elhelyezésére.

A Pesti Srácok kiemeli,

a múzeum esetleges költöztetésével a Debreceni Egyetem vállalná az intézmény későbbi üzemeltetésének szakmai hátterét.

A HVG cikke mögött Papp László a vidéket lekicsinylő mentalitást látja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×