INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

orbán viktor

interjú

koronavírus

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.

Orbán Viktor: a kormány ne nyaralgasson, hanem figyeljen

Infostart

Készen állunk arra, hogy segítséget nyújtsunk a déli államoknak, de nem akarunk balekok lenni – mondta a kormányfő a Kossuth rádiónak adott interjúban. Orbán Viktor azt kérte az emberektől, hogy őrizzék meg az óvatosságot a járvány miatt. Összefoglalta azt is, mi kell ahhoz, hogy az ország megerősödve kerüljön ki a válságból.

A siker kulcsa bennünk van, rajtunk múlik – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában arra a kérdésre, hogyan lehet megakadályozni a koronavírus behurcolását. A teljes interjút itt lehet meghallgatni.

A kormányfő kiemelte: az első hullámmal szemben győzelmet arattunk, de ez szakaszgyőzelem, ezt kell megérteniük a magyaroknak.

„Nincs vakcina, nem tudjuk beoltatni magunkat. A környező világ hatással van ránk, itt kell észnél lenni és okos döntést hozni, hogy hova megyünk nyaralni” – fejtette ki. Hozzátette, bár a magyar ember szeretné minden évben látni a tengert, de ezt idén érdemes alaposan megfontolni.

„Azt szeretném kérni, hogy bár itt a nyár, csak részben tört ki a szabadság, az óvatosságot őrizzük meg.

A kormány se nyaralgasson, hanem figyeljen” – emelte ki.

Migráció

A kormányfő szerint folyamatos a nyomás Brüsszelből, de ennek a nyomásnak ellenáll a kormány. Felidézte, hogy csütörtökön az operatív törzs ülésén döntést hoznak, hogy nem enged be unión kívüli országokból érkező polgárokat Magyarország Szerbia kivételével, mert az ellentétes a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével. Döntöttek arról is, hogy visszaállítják az átutazók számára a kötelező korridor használatát.

Fontos, hogy a migráció felerősödése ne veszélyeztesse az egészségügyi helyzetet, és a határvédelem egyben egészségügyi védelem is – fogalmazott Orbán Viktor, megemlítve, hogy a balkáni útvonal mentén nő a fertőzések száma, és az embercsempészek aktivitása is megnőtt váratlanul az utóbbi időben.

Szükség van a rendőrökre, katonákra, megengedhetetlen, ahogy a nyugati világban elárulják őket, ott kell lenni mögöttük – fejtette ki.

A miniszterelnök kiemelte:

még keményebbé tette a kormány a határvédelmet, így válaszolt a brüsszeli támadásra.

„Ha azt akarjuk, hogy az ország békés és nyugodt hely legyen, akkor a migrációval szemben keményen fel kell lépni” – hangsúlyozta, és hozzátette, hogy a nemzeti konzultáció iránytűként szolgál, így volt ez a migrációról szóló esetén, és a vírus elleni védekezésben is így lesz.

Orbán Viktor azt mondta, hogy megérti azt a brüsszeli törekvést, hogy minél hamarabb újra akarja indítani a gazdaságot, ezzel segítve a dél országokat. Több országban, főleg Olaszországban és Franciaországban komoly baj van – mondta, és felidézte az államadóssági adatokat. Ehhez képest Közép-Európában a pénzügyek rendezettek, a gazdaság versenyképesebb, mint a nyugati.

„Fölszálló ágban vagyunk”

– fogalmazott a kormányfő.

Innen nézve érthető, ha Brüsszel mindent megpróbál megtenni, hogy minél erőteljesebb legyen a szállítmányozás és a turizmus, mert nagy bajban vannak – vélekedett a kormányfő, aki késhegyre menő vitákra számít az újranyitásról.

„Az uniós újraindítási csomag egy általunk nyújtott segítség a délieknek. Gondolta volna valaki ezelőtt, hogy mi akarunk segítséget nyújtani a kommunizmust el nem szenvedő országoknak?” – tette fel a kérdést, és kiemelte, hogy megváltozott a térség helyzete, a közép-európaiak kihúzhatják magukat.

„Egy baj van csak: szegényebbek vagyunk, de ennek történelmi okai vannak, erről a kommunisták tehetnek.”

A miniszterelnök jelezte: készen állunk arra, hogy segítséget nyújtsunk, de közben fair elbánásra vágyunk, nem akarunk balekok lenni. Ha pénzt pumpálunk különböző gazdaságokba, akkor annak tisztességes, erkölcsileg helyes alapokon kell nyugodnia – tette hozzá.

Megerősödve kikerülni a válságból

Pénteken szavaz a parlament a 2021-es költségvetésről. Beszélt a járványvédelmi és gazdaságvédelmi alapról, a beruházásokra kihelyezett pénzről, és azt mondta, harcolni kell, hogy első szakaz után a második csatát is megnyerjük, vagyis amennyi munkahelyet tönkretesz a vírus, annyit kell teremteni. Megemlítette a 13. havi nyugdíj visszavezetését és a csed 100 százalékra emelését, és úgy fogalmazott, a büdzsé olyan áttörés jellegű elemeket tartalmaz, ami önbizalomra ad okot.

„2020 nehéz év, 2021-ben is harcolni kell a munkahelyekért, de nem egyszerűen fény van az alagút végén, de az látszik, hogy megerősödve kerülhetünk ki a válságból” – emelte ki.

A kormányfő szerint ez akkor történhet meg,

  • ha továbbra is óvatosak leszünk,
  • ha nem engedjük, hogy a járvány újra felszaladjon,
  • ha az egészségügy jól végzi a munkáját, akkor nem lesz második hullám itthon,
  • ha észnél vagyunk a határvédelemnél,
  • és ha a költségvetést végrehajtjuk, a beruházásokat és a munkahelyteremtő tevékenységet támogatjuk.

Uniós büdzsé

Szót ejtett a 2027-ig tartó uniós költségvetésről is, amelyről Angela Merkel azt monda, a nyár végéig meg kell állapodni róla. A kormányfő felidézte, hogy a II. világháború végén „Németországot visszabombázták a középkorba, minket odadobtak a kommunistáknak”. Ehhez képest most Németország a leggazdagabb, a britek kiléptek az unióból, Közép-Európa pedig fejlődik. Mindenki azt várja most, hogy Németország és Közép-Európa kihúzza az uniót a bajból.

Orbán Viktor szerint vigyázni kell, nehogy elszaladjon velünk a ló, s Európának össze kell tartania, mert együtt, egy európai gazdaság részeként több esélyünk van, hogy sikeresek legyünk, mint különálló nemzetállamokként.

Ugyanakkor az is kell, hogy Brüsszelben ne kényszerítsenek ránk olyan életmódot, amit nem akarunk élni – tette hozzá.

A nemzetállamok okos összefogásának ideje jött el, nem a birodalomépítés ideje

– ismételte meg.

Szóba került az is az interjúban, hogy Németország vette át az EU soros elnöki tisztségét. Orbán Viktor kiemelte: Magyarország együttműködésre törekszik a német vezetéssel, ha fair elbánást kap a most zajló gazdasági vitákban. Egy dologban viszont nem tud együttműködni, ez pedig a menekültügy.

Bár próbálkozunk, de a tüzet és vizet nehéz egyesíteni

– fogalmazott.

Kifejtette: a németek úgy döntöttek, hogy a demográfiai problémákat a migrációval orvosolják, míg mi magyarok ezt elutasítjuk. Nem bízunk abban, hogy a muszlim világból érkező népesség-utánpótlás békés, biztonságos, kiegyensúlyozott, keresztény és magyar életet eredményezne, mi viszont ezekre az elveken nyugvó életet szeretnénk.

Nekünk magunknak kell megoldani a problémákat, nekünk magyar gyerekek kellenek, nem pedig migránsok – emelte ki. Orbán Viktor szerint a németek úgy vélik, hogy a hiányzó népességet és munkaerőt pótolni lehet a migráció révén, míg a magyar tudja, hogy ez konfliktushoz fog vezetni.

"Mi nem hiszünk az egymás mellett élő párhuzamos társadalmakat adó népcsoportok békés egymás mellett élésében, nem ez a tapasztalatunk. Mivel nálunk nincsenek migránsok, nem is akarjuk, hogy legyenek" – fejtette ki.

A kormányfő szerint mivel Magyarország nem volt gyarmat, és neki sem volt gyarmata, a felfogás más. "Hiszünk abban, hogy Magyarország a magyaroké, és majd mi meg is oldjuk a problémát" – jelentette ki a Kossuth rádióban.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018