eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón ismerteti a kormány új családpolitikai intézkedéseit az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. február 11-én. Július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Európa cenzúrázatlanul: online konferenciát tart Orbán Viktor szerb és szlovén kollégájával

Július 8-án online konferenciát tartanak Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök és Janez Jansa szlovén miniszterelnök részvételével – jelentette be a család - és ifjúságügyért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: az eszmecserén a hazájukban nagy arányban megválasztott néppárti politikusok Európáról alkotott elképzeléseiket vázolják majd. A tárcavezető beszélt a családtámogatási könnyítésekről is.

Novák Katalin szavai szerint a koronavírus-járvány ideje alatt ugyan voltak próbálkozások néppárti vezető politikusok közötti online egyeztetésekre, de ezek rendszerint erőtelenek voltak.

Többek között emiatt is kerülhet sor a Polgári Magyarországért Alapítvány közreműködésével július 8-án, délelőtt 10 órai kezdett egy online konferenciára, amelyen

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a szerb elnök, Aleksandar Vucic, illetve Janez Jansa szlovén miniszterelnök fog részt venni.

A bevezető gondolatok ismertetésében, valamint a moderálásban a francia Republikánus Párt brüsszeli delegációjának vezetője, François-Xavier Bellamy filozófus működik közre, aki szintén valódi jobboldali gondolkodású, klasszikusan a kereszténydemokrata értékeket képviseli – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában a család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár.

A konferencia az online térben zajlik majd – ismételte meg –, miután jelenleg még nehéz fizikai valóságában összehozni egy ilyen rendezvényt. Így három különböző helyszínről, Budapestről, Belgrádból és Ljubljanából fognak bejelentkezni a felek (Bellamy Budapestről moderálja a rendezvényt).

A megbeszélés címe: Európa cenzúrázatlanul (Europe Uncensored), amely keretében az említett, nagy legitimációval és többséggel saját országukban megválasztott vezetők, egyben Néppárti-vezetők, arról fognak eszmét cserélni, hogy

hogyan lehetséges közvetlenül megszólítani az európai embereket azzal kapcsolatban, hogy ők hárman mit is gondolnak Európáról

– ismertette Novák Katalin. A „torzítást” elkerülése végett a konferenciára angol nyelven kerül sor.

Az államtitkár megjegyezte: a címben szereplő cenzúrázatlanul kifejezéssel azt kívánják üzenni, hogy

nincs szükség semmilyen közvetítő közegre, amely eltorzítaná a résztvevők üzeneteit,

gondolatait, hanem bárki számára meghallgathatóak lesznek Orbán Viktor Facebook-oldalán élőben az említett időpontban.

A bárki számára elérhető élő közvetítéssel szeretnék elejét venni annak az eltúlzott, mesterségesen felpumpált „hisztériakeltésnek”, amely például a koronavírus törvény foganatosítását is övezte Európa-szerte. Megjegyezte, ezek sorában számára volt egy döbbenetes eset, amikor egy francia hírműsor tudósított a magyarországi állapotokról. Ennek során bejátszották többek között Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésekre adott válaszait is a magyar Országgyűlésből, amit „szemérmetlenül” eltorzítva fordítottak, és homlokegyenest az ellenkezőjét állították az elhangzottaknak.

Részben ez is ihlette a mostani konferenciát, hogy

közvetlenül meg lehessen hallgatni, mások számára is érthető nyelven, vágatlanul, élőben

azt, amit például a magyar miniszterelnök gondol Európáról, vagy éppen az előttünk álló kihívásokról.

Novák Katalin az InfoRádió érdeklődésére a tartalommal kapcsolatban egyelőre nem kívánt részletekbe menni. Mint fogalmazott, „elég izgalmasak a részvevők ahhoz, hogy kivárjuk a mondanivalójukat.”

Aprónak tűnő, de nagyon fontos könnyítések

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszámolt a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy nem csökkent drámaian a babaváró támogatást igénylők száma a járványidőszak alatt, miközben számos könnyítést vezetett be a magyar kormány a családtámogatások igénylésénél a karantén miatt.

A koronavírus idején a kormány feladatai részét képezte az is, hogy megoldást találjon arra, hogy a családtámogatási lehetőségeket mindenki igénybe vehesse, aki arra jogosult. Sőt, a járvány hónapjait követően akkor se essen el a támogatásoktól senki, ha diőközben elveszítette a munkáját vagy lejárt egy életkori határidő – fogalmazott Novák Katalin.

Áttekintették az összes támogatási formát, azt vizsgálva, hogy melyeknél lehet indokolt valamely könnyítés bevezetése. Mint kiemelte:

sok ilyen pont volt.

Novák Katalin példaként említette, hogy számos támogatás feltétele a munkaviszony, és a főszabály legfeljebb egy hónap kiesést engedélyez. Azok esetében viszont, akik a veszélyhelyzetben veszítették el az állásukat, de sikerül a későbbiekben elhelyezkedniük, azoknál ettől eltekintettek, sőt, beszámításra kerül ezen időszak is. Hiszen az, ha valakinek csak az átmeneti, nehéz időszakban nem volt munkája, az arra enged következtetni, hogy egyébként mindent megtesz azért, hogy munkából tartsa el a családját. „Ezért nemhogy büntetni nem szeretnénk, éppen ellenkezőleg, segítséget kívánunk nyújtani” – fogalmazott az államtitkár.

Ahogyan a bababáró támogatások esetében, vagy akár a csok igénylésénél is születtek könnyítések, tette hozzá Novák Katalin. Példaként említette, hogy fiatal házastársak egyike meghatalmazhatja az ügyek intézésére a másikat, hogy ne kelljen mind a kettőjüknek megjelenniük személyesen például a bankban a támogatás igénylése alkalmával. Mint megjegyezte, a hétköznapokban épp ezek az apróságok szolgálhatnak segítségül, vagy épp ezek hiánya tud olyan helyzetet teremteni, ami nagyon nem kívánatos, miszerint olyanok esnek el a támogatástól, akik egyébként jogosultak arra.

Novák Katalin végezetül megismételte, ugyan a munka elvesztése hatással lehet a hitelekhez való viszonyokra, de drámai visszaesést nem tapasztalatak a babaváró támogatásoknál.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×