eur:
394.31
usd:
370.31
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Budavári Palota Oroszlános udvara esti díszkivilágításban 2017. november 15-én. Szemben a Budapesti Történeti Múzeum, jobbról az Országos Széchényi Könyvtár épülete látható.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Újra látogatható az Országos Széchenyi Könyvtár

Újranyitott az Országos Széchenyi Könyvtár - mondta az InfoRádiónak Rózsa Dávid, az intézmény főigazgatója. 

Annak érdekében, hogy tudjuk biztosítani a megfelelő távolságtartást, az olvasók és a kollégáink egészségének védelmét, egyelőre 50 főben korlátoztuk az épületben egyszerre tartózkodó olvasók számát - közölte az InfoRádióban Rózsa Dávid, a karantén után újranyitó Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. Amint azt az Infostart korábban megírta, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár csak júliustól tervezi a nyitást, három ütemben.

Az OSZK olvasótermei közül pedig kettő látogatható: az egyik az általános olvasóterem, a másik pedig a Könyvtártudományi Szakkönyvtár olvasóterme, ahová főleg az ország könyvtárosait várják.

"Az új helyzetre reagálva bevezettük az előzetes helyfoglalás lehetőségét:

azt javasoljuk az olvasóinknak, főleg a távolról vagy más településekről érkezőknek, hogy előzetesen adjanak le helyfoglalási igényt, és akkor egészen biztosan bejutnak az olvasóterembe"

- mondta a főigazgató. Ezt az inform@oszk.hu emailcímen fogadják, legkésőbb a tervezett érkezés előtti napon.

Elmondta, hogy egyelőre rövidített nyitvatartás mellett várják az olvasókat. Keddtől péntekig 10 és 17 óra között fogadják a látogatókat. "Ez nem azt jelenti, hogy ez a rendkívüli nyitvatartás lesz kőbe vésve a nyár folyamán, de most egyelőre az első két hétben ezzel a nyitvatartással fogunk üzemelni, hogy felmérjük a tapasztalatokat és azt hogy néhány hónap szünet után hányan és milyen módon veszik igénybe a könyvtárunkat" - tette hozzá Rózsa Dávid. Hozzátette: a hosszú, kényszerű zárvatartás miatt azt tervezik, hogy nem tartanak nyári szünetet, és júliusban és augusztusban is működni fog a könyvtár.

A mostanra már mindenki által jól ismert járványvédelmi intézkedéseket a könyvtárban is nagyon szigorúan betartjuk: kötelező a kézfertőtlenítés, a távolságtartási előírások betartása,

az épületben ajánlott a maszkviselés, az olvasói terekben viszont kötelező"

- sorolta az előírásokat a főigazgató. A használt könyveket pedig 72 órás könyvkaranténba teszik, és csak utána szolgáltatják újból. Megemlítette azt is, hogy ideiglenesen beszedték az olvasói számítógépeket, és minden látogató csak a saját eszközét használhatja - igaz, az épületben biztosítják az ingyenes wifit ehhez. Egyelőre az önkiszolgáló másolatkészítési szolgáltatás sem működik. A másolási kéréseket elektronikus vagy postai úton teljesítik hat munkanapos határidővel. Emellett a munkatársaink védelme érdekében a munkapultoknál plexifalakat építettünk"- tette hozzá Rózsa Dávid.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×