eur:
393.1
usd:
367.27
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Új könyvekkel és türelmi idővel készül a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A kormány tervei szerint június 15-től a könyvtárak is kinyithatnak – közölte az Index megkeresésére az operatív törzs. Az újraindulás konkrét szabályai azonban egyelőre nem ismertek. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár csak július elejére tervezi az újranyitást, három ütemben. Először a központi könyvtár, és a 14 legnagyobb könyvtár nyit majd ki, de azok is csak alapszolgáltatást nyújtanak majd.

A kormány tervei szerint június 15-ével a könyvtárak is kinyithatnak - közölte az operatív törzs az Index kérdésére.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár még biztosan nem tárja ki kapuit ekkortól, de már komplett forgatókönyvvel rendelkezik a szolgáltatásaik újraindítását, valamint az olvasóik fogadását illetően, amely három ütemben fog megvalósulni – nyilatkozta az InfoRádiónak Fodor Péter főigazgató.

Első körben a központi könyvtár mellett a 14 forgalmasabb könyvtárak megnyitását tervezik, amelyekben az alapszolgáltatások lesznek csak biztosítva. Így többek között várják vissza a korábban kikölcsönzött köteteket, hiszen jelen pillanatban 231 457 könyv van kint, 63 688 olvasónál – emelte ki a főigazgató, aki szerint ennek lebonyolítása önmagában is komoly logisztikai feladat lesz.

Hozzátette: a könyvtári dolgozók maszkban és kesztyűben fogadják az ügyfeleket, és az általuk visszaszolgáltatott könyveket 72 órás karaténba helyezik. Azt kérik az olvasóiktól is, hogy maszkban érkezzenek, és tartsák a szükséges távolságokat a várakozások alkalmával.

A polcokon való válogatásra még nem lesz lehetőség, csak az előzetesen megrendelt köteteket tudják kiadni.

Fodor Péter arra is kitért, nyári szünet nem lesz a könyvtárakban, a második és harmadik ütemre pedig a várható július eleji nyitást követően három–három héttel később kerülhet sor, hogy minél hamarabb tudjanak újra kölcsönözni az olvasók. Az olvasótermi szolgáltatásokat viszont egy későbbi időpontban fogják csak elindítani – ismételte meg.

Jó hír azonban, folytatta, hogy amióta bezártak, március 13-tól kezdődően valamennyi könyvújdonságot, ami a piacon megjelent, megvásároltak, tehát jelentős

új könyvállomány fogja várni az olvasókat.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár számára a beiratkozási, adott esetben a késedelmi díjak elmaradásán túl az is komoly bevételkiesést jelent, hogy a járványhelyzetben nem volt lehetőségük a tereik bérbeadására a különféle programok, rendezvények és forgatások számára – mondta a főigazgató. Ugyanakkor fontos, hogy az olvasók nem károsulnak, részint a beiratkozási idők meghosszabbítása révén, de késedelmi díjat sem számolnak fel. Sőt, egy hónapos türelmi időszak is lesz a könyvtárak nyitását követően.

Fodor Péter végezetül kiemelte: az idősebb közönségnek a délelőtti időpontot javasolja a könyvtár idénybevételére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×