eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk
A 3-as metró vonalának felújítása miatt metrópótló busz közlekedik a Váci úton 2017. november 4-én. Az Újpest-központ és a Lehel tér közötti szakasz felújítása várhatóan egy évig tart.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Véleményt mondtak a magyarok a dugódíjról

Összességében kisebbségben vannak, akik jó ötletnek tartják a dugódíj bevezetését, de a szempontok között nagy a különbség.

A behajtási díj, hétköznapi nevén a dugódíj bevezetése már évek óta téma Budapesten. Ezzel bizonyos zónákból kitilthatják a dízelüzemű személyautókat. Karácsony Gergely főpolgármester a témáról legutóbb azt mondta, a dugódíjjal kapcsolatos vitákat a ciklus második feléig a vitákat le lehet zárni, és születhet egy megfelelő kompromisszum. A kormány többször jelezte, hogy nem támogatja a dugódíj bevezetését.

A K&H biztos jövő felmérést készített a témában, azt vizsgálva, hogy a 30-59 éves korosztályban hogy az érintettek támogatják-e a dugódíj bevezetését, és milyen tényezők szólnak ez ellen.

A kutatás szerint a magyarok túlnyomó része szerint a dugódíj bevezetése azért rossz ötlet, mert

nincs elég parkoló a magyarországi nagyvárosokban,

ahol az autót ott lehet hagyni. Ezzel az állítással 74 százalék értett egyet – főleg a budapestiek -, és mindössze 13 százalék szerint biztosított a parkolás dugódíj esetére.

A megkérdezettek 71 százaléka szerint a dugódíj azért nem jó ötlet, mert azok a városrészek járnának rosszul, amelyek nem tartoznak a dugódíjas zónába.

Szintén többségben vannak azok, akik szerint az aktuális városvezetés népszerűsége drasztikusan visszaesne a dugódíj miatt, a válaszadók 64 százaléka értett ezzel egyet. A megkérdezettek alig több mint fele – 55 százaléka – szerint pedig a dugódíj pusztán egy újabb pénzbeszedési lehetőség, tényleges haszna nincs az adott város szempontjából. Ezt főleg a keleti megyékben élők gondolják így, illetve azok, akik évi 10 ezer kilométer felett vezetnek vagy dízelautójuk van.

Vannak pozitív vélemények is.

A magyarok 54 százaléka szerint a dugódíj bevezetése miatt tisztább, jobb minőségű lehetne a levegő az adott városban,

34 százalékuk viszont nem értett ezzel egyet.

Arra a kérdésre, hogy a dugódíj hogyan hatna a forgalomra, a megkérdezettek 49 százaléka mondta, hogy jelentősen mérsékelné az adott városrész forgalmát, 39 százalékuk viszont úgy látja, nem hozna ilyen eredményt.

Összességében kisebbségben vannak, akik jó ötletnek tartják a dugódíj bevezetését: a megkérdezettek kevesebb mint fele, 41 százaléka tartaná célravezetőnek, 47 százalékuk viszont ellenkező véleményen van. Még kevesebben vannak azok (28 százalék), akik úgy vélik, hogy a feltételek már most is adottak Budapesten, így akár „holnap” is életbe léphetne a fővárosban az új rend. Azonban a többség, a válaszadók 52 százaléka ennél óvatosabb. A vidéki nagyvárosokban pedig mindössze a megkérdezettek harmada látná szívesen a dugódíjat, 55 százalékuk nem támogatja.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×