INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

hableány

hajóbaleset

korea

Az elsüllyedt Hableány sétahajó képe egy bóján a Margit híd közelében 2020. január 3-án. A sétahajó 2019. május 29-én este a híd közelében merült el a vízben, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét dél-koreait sikerült kimenteni, és azóta huszonhét holttestet találtak meg.

Még mindig nincs meg az utolsó Hableány-áldozat, aki lehet, hogy az első volt

Infostart

Tavaly július 5. óta már csak egy 41 éves koreai turistanőt keresnek, de egymillió forint nyomravezetői díjért sem találja senki.

2019. július 5-én találtak utoljára olyan koreai turistát, aki a ma éppen egy éve történt dunai Hableány-tragédiában lelte halálát. A Csepel-sziget déli csücskében, Makád mellett tett felfedezés óta rejtély, hogy a 35 emberrel a fedélzetén a Viking Sigyn svájci szállodahajó-óriás által elgázolt turistajármű máig meg nem talált utasával mi van, így a világ eltűntként tartja nyilván.

A mentésre és áldozatfelkutatásra Magyarországra érkezett dél-koreai csapat már a katasztrófa után szűk két hónappal hazautazott, a magyar hatóságok augusztus 19-én fejezték be a keresését a Margit hídtól a déli országhatárig tartó Duna-szakaszon, annak ellenére, hogy a női utas családtagjai kijelentették: addig maradnak Budapesten, míg hírt nem kapnak szerettükről.

Ezt követően szeptember elején a Koreai Köztársaság és a család úgy döntött, egymillió forint nyomravezetői díjat ajánl fel annak, aki segít megtalálni azt a 41 éves nőt, aki a tragédia éjszakáján hosszú, kék kabátot, fekete hosszúnadrágot, fehér sportcipőt és szemüveget viselt. Az ország követsége az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es számon várja a jelentkezéseket, de a követséget is lehet hívni, ugyanígy a 107-et és a 112-es segélyhívót is.

A sikertelenség miatt az ázsiai ország nagykövetsége újsághirdetést is adott fel 2020 februárjában ugyanebből a célból, változatlan tartalommal.

Tavaly októberben ugyanakkor napvilágot látott egy szakértői jelentés, amely szerint

lehetséges, hogy a nő még túlélte az ütközést és a Viking Sigyn elhaladását, a szállodahajót követő Viking Idunét viszont már nem,

és akár az is lehetséges, hogy – ellentétben a többi áldozatéval – az ő testét a Viking Idun hajócsavarja szétzúzta.

A fenti Gulyás Krisztián ügyvéd következtetése, ami összhangban lehet Magyar Györgynek, a Hableány-kapitány családja ügyvédjének fejtegetésével, aki szerint az utolsó, meg nem talált koreai lehetett akár az első áldozat is, aki elsőként a vízbe esve rögtön az egyik Viking hajó alá került, így már hiába keresik őt.

Ha a család nem is, Korea népe már belenyugodott, hogy a Dunába veszett 26 honfitársuk. Az ő tiszteletükre tradicionális dél-koreai felvonulással és az erre az alkalomra írt koreai gyászzenével búcsúztatták az áldozatokat Budapesten, az Olimpiai Parkban.

Idén, az egyéves évfordulón a megemlékezés újabb fontos pillanatához ért volna, de az alkalmi színpadi alkotást a járványhelyzet miatt csak a Facebookon lehet megtekinteni – percre pontosan a tragédia után egy évvel, csütörtök este 9 óra 5 perctől.

A Hableány-katasztrófáról valamennyi hírünket ITT olvashatja.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018