eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Nyomkövető szoftverrel ellenőrizhetik a házi karanténban lévőket

A járvány miatt elrendelt hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzésének lehetőségéről jelent meg rendelet a hétfői Magyar Közlönyben – szúrta ki a Portfolio.

A kormányrendelet emlékeztet, a hatósági házi karantén szabályainak betartását az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv, vagyis a rendőrség hivatott ellenőrizni. Az ő munkájukat segítheti a jövőben a karanténra kötelezett nagykorú cselekvőképes személy

mozgásának, valamint az arcképmásának és általa megadott egészségügyi adatainak továbbítására alkalmas elektronikus szoftver.

A hatóság azonban kizárólag abban az esetben használhatja ellenőrzésre ezt az új eszközt, ha a szoftver telepítését és használatát önként vállalja a megfigyelni kívánt személy, valamint rendelkezésére áll a szükséges eszköz (vélhetően okostelefon), és erről a két feltétel teljesüléséről nyilatkozik.

A rendelet 1. paragrafusának 7. pontja arra is kitér, hogy amennyiben a hatósági házi karanténra kötelezett személy nem tesz önkéntes nyilatkozatot, akkor a karantén szabályainak megtartását a rendőrség személyesen ellenőrzi, méghozzá fokozottan.

A jogszabály azt is részletezi, hogy a járványügyi hatóságnak milyen tájékoztatási kötelezettségei vannak, és az is kiderül,

ha megtörténik az önkéntes nyilatkozattétel és ennek ellenére az illető elmulasztja a szoftver telepítését és használatát, akkor az szabálysértésnek minősül.

(A kiszabható pénzbírság legalacsonyabb összege 3000 forint, legmagasabb összeg 300 ezer forint, de pénzbírság helyett figyelmeztetést is kaphat a szabályszegő.)

A rendeletből a szoftver használatának célját is egyértelműen rögzítik, hogy mindenki számára világos legyen: a rendőrség a szoftver útján megadott mozgási adatokat elektronikus úton is összevetheti a hatósági házi karanténra kijelölt hely adataival.

A Portfolio a rendeletből azt is kiemeli, hogy „az ellenőrzés nem járhat az érintett személy magánéletének szükségtelen zavarásával, 22.00 és 6.00 óra között az érintett személy pihenése indokolatlanul nem zavarható meg. A személyes ellenőrzésre akkor kerülhet sor, ha a szoftver által biztosított ellenőrzés kijátszásának gyanúja merül fel, vagy ha az érintett személy a szoftver használatát elmulasztja”.

Említésre méltó továbbá, hogy:

  • A járványügyi hatóság és a rendőrség a hatósági házi karantén alá vont személy azonosítása érdekében jogosult az érintett személy arcképmásának kezelésére.
  • A járványügyi hatóság és a rendőrség – a személyazonosság ellenőrzése céljából – az érintett személy által készített és a szoftver útján továbbított arcképet szükség esetén összevetheti az érintett személynek a személyi adat és lakcímnyilvántartásban, útlevél-nyilvántartásban, vezetőiengedély-nyilvántartásban szereplő legutolsó arcképmásával.
  • A járványügyi hatóság, valamint a rendőrség a hatósági házi karantén szabályai megtartásának ellenőrzése érdekében jogosult az érintett személynek a szoftver által küldött mozgási adatainak kezelésére.
  • A rendőrség az e rendeletben foglalt feladatainak ellátása érdekében jogosult az érintett személy természetes személyazonosító adatainak, elérhetőségi adatainak és a Covid-19 fertőzéssel vagy annak gyanújával összefüggésbe hozható, a szoftver útján továbbított egészségügyi adatainak kezelésére, valamint azoknak jogszabályban meghatározott szerv részére történő továbbítására.
  • A járványügyi hatóság a szoftver alkalmazását a rendelet hatálybalépését megelőzően elrendelt hatósági házi karantén tekintetében is elrendelheti.

A járványügyi hatóság, valamint a rendőrség az említett adatokat – ha jogszabály hosszabb határidőt nem állapít meg – a hatósági házi karantén megszűnésétől számított 60 napig kezeli.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×