eur:
392.51
usd:
365.8
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Szőlőcukor egy diák asztalán a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban 2019. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Maruzsa Zoltán előállt az érettségizés minden részletével

Május 4. és 21. között, jellemzően írásbeli vizsgáztatással megtartják az érettségiket Magyarországon. A nyelvi érettségikre speciális szabályok vonatkoznak, ahol ez nyelvvizsgát is eredményezne, ott elegendő csak írásbelizni, abból nyelvvizsga lesz.

Az operatív törzs pénteki napi tájékoztatója Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár érettségivel kapcsolatos tájékoztatójával kezdődött. Erre azután került sor, hogy a kormány szerdán az oktatásirányítás javaslatára döntött az érettségizés idei megvalósításának részleteiről, csütörtökön pedig erről részletesebben is beszélt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón.

Maruzsa Zoltán bejelentette:

május 4. és 21. között lesznek az érettségik Magyarországon, szinte csak írásbelik.

Kizárólag akkor vannak szóbelizések, ahol sosem volt vagy nem lehet írásbeli vizsga (pl. testnevelés). Ennek a tartalmára speciális szabályok születnek.

Törlik az előre hozott érettségiket azoknak, akiknek "van még idejük". Akik korábban érettségiztek, most szintemelőznek, vizsgázhatnak, de akik nem mennének felsőoktatási intézménybe szeptembertől, nem vizsgáznak.

A most tett érettségik teljes körűen érvényesek lesznek, ez vonatkozik a nyelvi érettségikre is, ahol szintén nem lesz szóbeli rész.

Azok, akik most nem tudnak felkészülni, van mód a visszalépésre április 20-ig az Oktatási Hivatal honlapján, a befizetett vizsgadíjakat visszaadják.

Aki emelt szintűre jelentkezett valamiből, de átmenne középszintűre, szintén módosíthat.

Az éppen nyelvvizsgázók is válthatnak szintet.

A hétvégén megjelent egy kormányrendelet, mely szerint a nyelvvizsgázás újraindul, a következő napokban egyes vizsgaközpontok már vizsgáztathatnak is.

Az érettségiken termenként 10-en lehetnek legfeljebb, köztük legalább másfél méternek kell lennie.

Ahol erre mód van, ott tovább lehet csökkenteni a létszámot termenként, a ritkítás a folyosói tartózkodásra is vonatkozik.

Az iskolák környékén rendőrök fogják biztosítani, hogy ne legyen csoportosulás.

A kezdés 9 órakor lesz, hogy rendben megérkezzen mindenki, ne legyen tömörülés, és a 8 órai munkakezdők külön utazhassanak a vizsgázóktól.

Kézfertőtlenítő, maszk biztosítva lesz, a maszkviselés azonban nem lesz kötelező.

Akiknek szükségük lesz rá, kollégiumi elhelyezést kapnak, minimális érintkezéssel.

Ballagások: sajnálatos módon ezek a rendezvények elmaradnak.

Vírusteszt a helyszínen a vizsgázóknak? Aki légúti beteg, nem vizsgázhat, de tesztelésnek nincs értelme, mert nincs azonnal eredmény, ha ott és akkor tesztelnek. Az eljárásrendben Ausztriát igyekszik követni Magyarország.

Felvételi ponthatárok: nem következik a rendhagyó érettségiből a pontszámváltozás. A megajánlott jegyek ebben bonyodalmat okoztak volna.

Aki elhalasztja az érettségiét őszre, számíthat rá, hogy "egy nagyobb volumenű" érettségit szervez az oktatásirányítás.

Lesz-e elég felügyelőtanár? Maruzsa Zoltán nagyon bízik ebben, kéri is a tanárokat, hogy vegyenek részt az idei érettségiztetésben. Bejelentette: ő maga is fog felügyelni érettségin.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×