eur:
394.94
usd:
363.24
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Őri-Kiss Zsolt, az Országos Mentőszolgálat mentőtechnikusa a XIII. kerületi 1. számú mentesítési ponton mutatja a védőfelszerelést 2020. április 3-án, amelyben a koronavírus-gyanús betegekhez vonulnak mintavételre. A Mentőszolgálatnál a mintavételt külön erre a célra kijelölt egységek végzik az országban.
Nyitókép: Illusztráció - Őri-Kiss Zsolt, az Országos Mentőszolgálat mentőtechnikusa mutatja a védőfelszerelést 2020. április 3-án, amelyben a koronavírus-gyanús betegekhez vonulnak mintavételre. MTI/Bruzák Noémi

Bejelentések: nem kell most érettségiznie, aki nem tanul tovább

A Pesti úti idősotthonban elszabadult a koronavírus-járvány. Nem lesz szóbeli érettségi és nem kell vizsgázniuk azoknak, akik nem felvételiznek.

980 regisztrált fertőzött, 66 halott, 17 súlyos állapotú beteg, 96 gyógyult - ezek a friss számok a koronavírusról Magyarországon, ezeket is kommentálta nagycsütörtöki bejelentései során az operatív törzs.

A tájékoztatót Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szavai nyitották.

Érettségi: a nemzetközi tapasztalat azt mutatják, hogy vagy a jegyekből kiszámolják az érdemjegyet, vagy rövidítik az érettségi eljárást a különböző országok. Több országban megajánlott jegyek vannak, a finnek előre hozták a vizsgákat, Magyarországon azonban együtt van a felvételivel, ezért azt javasolja az oktatási kormányzat, hogy szervezzék meg az érettségiket.

Javaslatok

  • Előre hozott érettségik nem lesznek.
  • Megnyitják az érettségi jelentkezési felületet, így aki akar, vizsgázhat.
  • Akinek fizetnie kellett a jelentkezésért, de visszalép, visszakapja a pénzét.
  • Aki nem jelentkezik felsőoktatási intézménybe, nem kell érettségiznie.
  • Írásbeli érettségik lesznek, felére csökkentve a vizsgák számát. Csak akkor lesz szóbeli vizsga, ha más nem lehetséges.
  • A vizsgákon 10 ember lehet egy teremben.
  • A felsőoktatási intézményekkel egyeztet a kormányzat, a terv az, hogy szeptemberben elindulhasson az új tanév, de ezt május-júniusban felülvizsgálhatják.

Müller Cecília országos tisztifőorvos is rendkívüli bejelentéssel kezdett:

a Pesti úti idősotthonban több mint 100 fertőzöttet találtak éjszaka.

Mint mondta, folyamatosan tesztelnek és tárják fel a hiányosságokat a munkatársai. Hozzátette, az idősotthon zárt közösség, a terjedés megakadályozása a fenntartó felelőssége, a szabályokat pedig mindenkinek be kell tartani. Müller Cecília maga is a helyszínre fog menni.

A friss számokkal kapcsolatban megjegyezte, a 8 elhunyt mindegyike krónikus alapbetegségekkel küzdött, jellemzően idősek voltak, de egyikük 48 éves volt csupán - hosszú évtizedek óta viselt betegséggel.

Jó hírként elmondta, 5 főt a lélegeztetőgépről is levették, hárman pedig az intenzív osztályt is elhagyhatták a Szent László-kórházban. Hozzátette, 58-an lélegeztetőgépen vannak még.

Elmondta még, maszkok és kesztyűk milliói jutnak azonnal az idősotthonokba, és a Rózsa úti idősotthonban is van több koronavírusos, tehát nincs "egyedül" a Pesti úti intézmény - másutt is előfordul egy-egy.

Húsvéti gondolatokkal zárta: mindenkinek fontos külsőleg és belsőleg is érdemes megtisztulni, takarítani is otthon. Hozzátette: a természetben sérülékeny ez a vírus, ezért érdemes hipót használni, ahol csak lehet. Az allergiásoknak pedig azt ajánlja, viseljenek maszkot, főképp takarítás közben. A mosható játékokat mosni kell, a plüst és a műanyagot is.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletvezető tisztje elmondta, már az alapellátásban dolgozók is százezrével kapják a védőeszközöket.

Szerdán 4 repülő jött felszerelésekkel, Hongkongból például tízezer kiló eszköz jött egy gépen.

Néhány számadat: 860 új hatósági házi karanténos van (16 006), egy nap alatt 10 ezer ellenőrzés volt velük kapcsolatban, 71 esetben volt figyelmeztetés, bő 400 főt megbírságoltak, bő 500-at feljelentettek.

Jelezte, a kormányfő délután bejelentéseket tesz a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban.

Kérdések

- Mit tegyen, aki krónikus, idős beteggel lakik együtt?

- Az ilyen ember otthon hazaérve cseréljen ruhát, külső ruházatát, ha lehet, hagyja kint az ajtó előtt. Zuhanyozzon is le! A háztartásban különítse el a használati tárgyait!

- Hogyan alakul a budapesti fegyelem?

- Egyre jobb idő van, egyre több az intézkedés, csak a növekmény tegnap 72 volt. Igyekszünk a figyelmeztetésen belül maradni, 51 helyszíni bírság volt, 85 főt feljelentettek.

- Sokan hirdetnek otthon használható gyorstesztet. Mi van ezzel?

- Nincs ilyen, emiatt eljárást kell indítani. Az értékeléshez szakmai tudás kell. Nincs terv, hogy ilyenek lesznek.

- Mit kötelező a kórházakra nézve, akik idősotthoni lakót bocsátanak vissza?

- Kell negatív zárójelentési jelzés.

- Van-e fertőzésgyanús rab?

- Nincs. Nincs tünetes sem.

- Ellenőrzik-e az érkező eszközök minőségét?

- Különböző minőségűek ezek a külfüldről érkező eszközök. Ha CE jelzés van rajta, ezeket az eszközöket minősítette az EU, ha nem, nincs garancia.

- Mi a helyzet az autók lejáró forgalmijával?

- Tolerancia van a veszélyhelyzet végéig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×